ΑΛΛΑΓΗ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ»

skouries-end16Την αλλαγή κλίματος όσον αφορά την επένδυση της Eldorado Gold στην Ελλάδα σηματοδοτεί η έγκριση του τροποποιητικού προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός για τις Σκουριές, στην οποία προχώρησε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Η απόφαση αυτή ανοίγει πλέον τον δρόμο για την ομαλή συνέχιση της κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών και τη δραστηριότητα της εταιρείας στη συγκεκριμένη περιοχή, μια και από την πλευρά του υπουργείου έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση αυτού του έργου.

Συγκεκριμένα εγκρίνεται το συμπληρωματικό Τροποποιητικό Τεύχος Τεχνικής Μελέτης Μονάδας Εμπλουτισμού Σκουριών, του υποέργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών», του έργου «Μεταλλουργικές Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας στον Δήμο Αριστοτέλη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ AEMBX», κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα (ν.δ 210 73) και του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Το μόνο που απομένει είναι η επικαιροποίηση του φακέλου πολεοδομικής άδειας, προκειμένου το έργο να περιέλθει πλήρως σε συνθήκες κανονικότητας. Στο πλαίσιο αυτό το έργο θα ακολουθήσει τον κανονικό του σχεδιασμό χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με στόχο να ξεκινήσει n λειτουργία του εργοστασίου εμπλουτισμού όπως έχει προγραμματιστεί από την εταιρεία. Μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο εργοτάξιο έχει ήδη τοποθετηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και απομένει να υλοποιηθεί το υπόλοιπο μέρος της κατασκευής.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright, στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας το γ’ τρίμηνο 2016 είχε διατυπώσει την έμφαση που δίνει η καναδική πολυεθνική στην επένδυση της στην Ελλάδα. Οι συνολικές δαπάνες της εταιρείας στην περιοχή των Σκουριών το γ’ τρίμηνο έφτασαν τα 13,2 εκατ. δολ., συνολικά για το 2016 οι επενδύσεις υπολογίζονται γύρω στα 150 εκατ. δηλ. και για το 2017 υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν επιπλέον 180 εκατ. δηλ. Το έργο απασχολεί περίπου 600 άτομα, ενώ θα μπορούσαν να απασχολούνται τουλάχιστον 1.500 άτομα στην πλήρη εξέλιξή του, κάτι που όπως σχολιάζεται από τους γνωρίζοντες υπό τις νέες συνθήκες αναμένεται να συμβεί σταδιακά, από τη στιγμή που n συνέχεια του έργου ομαλοποιείται. Η παραγωγή χρυσού της Eldorado Gold το γ’ τρίμηνο 2016 διαμορφώθηκε στις 117.782 ουγκιές έναντι 183.226 το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα έφτασαν τα 156 εκατ. δολ. από τις πωλήσεις 116.882 ουγκιών χρυσού, με μέση τιμή τα 1.335 δολ. η ουγκιά. Η συνολική ρευστότητα της εταιρείας το γ’ τρίμηνο 2016 διαμορφώθηκε στα 652,4 εκατ. δολ., εκ των οποίων τα 412,4 εκατ. δηλ. είναι σε μετρητά και τα 240 εκατ. δηλ. σε γραμμές πίστωσης.

Τέλος, σύμφωνα με την σημερινή Καθημερινή, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα o κ. Σταθάκης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τη διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός , από την οποία και θα εξαρτηθεί το κατά πόσον η εταιρεία θα προχωρήσει σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης που υπέγραψε ο κ. Σκουρλέτης λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο και μπλόκαρε την ολοκλήρωση της αδειοδότησης της μεταλλουργικής μονάδας στο Μαντέμ Λάκκο.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, της Λέττας Καλαμαρά, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγγου, 18/11/2016]