ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

skouries-metalleiaΑντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, με τις εργασίες που υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία της EldoradoGold στην περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Όπως ανέφερε η διοίκηση του καναδικού ομίλου, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών με αντικείμενο τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα σε Ολυμπιάδα και Σκουριές, ενώ εφαρμόζεται ένα σημαντικό πρόγραμμα γεωτρήσεων.

Ολυμπιάδα

Στην Ολυμπιάδα, έως τον Μάρτιο του 2017 προβλέπεται να έχει ξεκινήσει η έναρξη λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας. Ο ετήσιος στόχος που τίθεται είναι η παραγωγή 72.000 ουγγιών χρυσού και 55.000 ουγγιών ισοδύναμων χρυσού. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δεύτερη φάση του έργου, με την πρώτη φάση που ολοκληρώνεται, να περιλαμβάνει την επεξεργασία παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με παλαιότερη ενημέρωση προς τους αναλυτές, ο καναδικός όμιλος υπολογίζεται ότι θα επενδύσει για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου – από το, εν εξελίξει, τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το πρώτο τρίμηνο του 2017- συνολικά 212 εκατ. δολάρια.

Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών που πραγματοποίησε στην περιοχή η εταιρεία, το τρίτο τρίμηνο, ήταν 41,7 εκατ. ευρώ.31-oct-16-9-45-10-pm

Σκουριές

Στις Σκουριές, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση των εργασιών ανάπτυξης του μεταλλείου όπου θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά επιφανειακή και υπόγεια εξόρυξη. Σήμερα, υλοποιούνται χωματουργικές εργασίες, θεμελιώσεις και πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες. Εκεί, όπως εκτιμά η EldoradoGold, η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2019 οπότε η παραγόμενη ποσότητα μεταλλεύματος τοποθετείται σε 6.200 τόνους.

Το έργο στην περιοχή καθυστέρησε ως αποτέλεσμα των προσκομμάτων του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και της κυβέρνησης που οδήγησαν τον Ιανουάριο του 2016 στην αναστολή των εργασιών. Ωστόσο, η πρώτη φάση του έργου, ξεκίνησε, εκ νέου, τον Ιούνιο του 2016 και στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκε νέο συμβόλαιο με την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ.

Συνολικά, το δεύτερο αυτό στάδιο θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια, ενώ οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, διαμορφώθηκαν σε 13,2 εκατ. δολ.

Σε αναζήτηση νέων κοιτασμάτων

Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων κοιτασμάτων, η Ελληνικός Χρυσός υλοποιεί σειρά εξερευνητικών εργασιών στην περιοχή Μαύρες Πέτρες στο Στρατώνι, οι οποίες θα οδηγήσουν στην υλοποίηση γεωτρήσεων έως το τέλος της χρονιάς. Ακόμη, ξεκίνησε, πρόσφατα, γεωτρήσεις στη Χαλκιδική σε περιοχή με ενδείξεις για ύπαρξη πορφυρικού τύπου κοιτάσματος.

Μεγέθη

Σύμφωνα με τα μεγέθη τρίτου τριμήνου, η EldoradoGold παρουσίασε κύκλο εργασιών 156 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε πωλήσεις 117,7 χιλιάδων ουγκιών χρυσού και κέρδη ύψους 20,7 εκατ. ευρώ. Το κόστος (επεξεργασίας/παραγωγής) ανά ουγκιά διαμορφώθηκε σε 566 δολάρια, ενώ η μέση τιμή πώλησης ήταν 1.335 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο καναδικός όμιλος διαθέτει συνολική ρευστότητα 652,3 εκατ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί κατά 800 εκατ. δολάρια λόγω της πώλησης δύο περιουσιακών στοιχείων στην Κίνα που θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η διοίκηση της Eldorado Gold εκτιμά ότι θα διαθέτει ρευστότητα άνω του 1 δισ. δολαρίων.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 31/10/2016]