Η «ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ

0kbqkc9ocq0Στο κατά πολλούς θεωρούμενο “κύκνειο άσμα” του, λίγες μέρες πριν από τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να μπλοκάρει για άλλη μία φορά την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική.

Έτσι εμφανίστηκε να είναι συνεπής προς τις ιδεολογικές του δεσμεύσεις απέναντι στο «κίνημα» κατά της επένδυσης και συνολικά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, που ταυτίστηκε με αυτό. Και μπορεί για το “Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων”, που ηγείται του αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού, το ζήτημα να μην είναι πολιτικό αλλά “ζήτημα δημόσιας υγείας και δημόσιου συμφέροντος”, στις τάξεις των μελών του όμως επικρατεί προβληματισμός για το αν η κίνηση του κ. Σκουρλέτη δεν ήταν παρά ένα πυροτέχνημα ενόψει ανασχηματισμού ή και εκλογών.

Η απόφαση του Πόνου Σκουρλέτη όμως δεν προδιαγράφει αναγκαστικό τη συνολική στάση της κυβέρνησης επί του θέματος. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ, από εκεί που είχε στυλωμένα τα πόδια ως κόμμα της αντιπολίτευσης, μετά την ανάληψη της εξουσίας άρχισε σταδιακό να χορεύει “ταγκό”, κάνοντας ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο κομματικό του ακροατήριο (ιδίως σε προεκλογικές και φορτισμένες πολιτικά περιόδους), τις κατά καιρούς αποφάσεις του ΣτΕ (η εταιρεία έχει προσφύγει συνολικό 16 φορές και έχει δικαιωθεί σε όλες) και την ανάγκη της κυβέρνησης να εμφανίζεται στο διεθνές κοινό ως φιλική προς τις ξένες επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση η “καυτή πατάτα” περνάει κατά τα φαινόμενα στα χέρια του διαδόχου του κ. Σκουρλέτη

Χαμηλοί τόνοι

Από την πλευρό της εταιρείας αλλά και των εργαζομένων οι τόνοι διατηρούνται χαμηλά, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την ουσία της υπόθεσης αλλά και, το κυριότερο, ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο διευθύνων σύμβουλος της “Ελληνικός Χρυσός” Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος είπε ότι δεν είχε προλάβει να διαβάσει την απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη, προκειμένου να την αξιολογήσει. «Θα εξετάσουμε σε βάθος την απόφαση και το ενδεχόμενο να υποβάλουμε ένσταση» ανέφερε στη “ΜτΚ”, μη επιβεβαιώνοντας τα περί ενόχλησης και εκνευρισμού της εταιρείας που γράφτηκαν στον Τύπο. Αντιθέτως, ο ίδιος θεωρεί ότι όλα τα τεχνικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρό τους επίσης τηρούν στάση αναμονής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν την περασμένη Πέμπτη, οπότε εκδόθηκε η απόφαση, δεν ανέφεραν ούτε λέξη επί του θέματος, παρά μόνο έψεγαν τον υπουργό που εκείνη την ημέρα επισκεπτόταν την Κοζάνη αλλά όχι τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, για να δει «τους Έλληνες μηχανικούς που σχεδίασαν και υλοποιούν αυτό το έργο με τιμή, τους μεταλλωρύχους και τους εργάτες που είναι αυτό το έργο, και όλους τους Έλληνες επιστήμονες που στηρίζουν με τη δουλειά τους την ανάπτυξη της χώρας».

«Περιμένουμε να δούμε τι σημαίνει αυτή η απόφαση» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας. Ο ίδιος πιστεύει ότι δεν ανοίγει ένας νέος κύκλος αντιπαλότητας με την κυβέρνηση και ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί με έναν εκτεταμένο τεχνικό διάλογο, που πρέπει να γίνει στην επιστημονική κοινότητα.

Προσδοκούν ανάκληση αδειών

Από πλευράς “Παρατηρητηρίου” θεωρείται βέβαιη η προσφυγή της “Ελληνικός Χρυσός” ενώπιον του ΣτΕ κατά της απόφασης όπως και το αίτημα προσωρινής αναστολής της ισχύος της μέχρις ότου αποφανθεί το ΣτΕ επί της κύριας προσφυγής, αλλά εκφράζεται η πεποίθηση ότι η απόφαση Σκουρλέτη είναι “νομικό αμάχητη”, διότι αφορά μια καθαρό τεχνική κρίση της διοίκησης, ο έλεγχος της οποίας δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Θεωρεί μάλιστα ότι η απόφαση συνιστά“οριστική απόρριψη της μεθόδου flash smelting από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου”, θεμελιώνεται η παραβίαση “της σύμβασης και του κυρωτικού της νόμου” και “αποτελεί μονόδρομο” η ανάκληση από το αρμόδιο υπουργείο όλων των αδειών και εγκρίσεων που έχουν εκδοθεί για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες), που “εκ των πραγμάτων παραβιάζονται”.

Και οι δύο επικαλούνται το ΣτΕ

Το ενδιαφέρον είναι ότι τόσο η “Ελληνικός Χρυσός” όσο και η απορριπτική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος επικαλούνται την απόφαση 3191/2015 του ΣτΕ. Το ΣτΕ με αυτή του την απόφαση έκρινε αόριστη και ανεπαρκή την επιχειρηματολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά της μεθόδου μεταλλουργίας flash smelting (και ειδικότερα του γεγονότος ότι οι δοκιμές έγιναν στη Φιλανδία και όχι επιτόπου), ανέπεμπε την υπόθεση εκ νέου στη διοίκηση, προς νέα νόμιμη κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο επέστρεψε στην εταιρεία το προσάρτημα της τεχνικής μελέτης, το σχετικό με τη μεταλλουργία. Ακολούθησε ένας άγονος διάλογος με το υπουργείο, και κατόπιν η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας στις 9 Σεπτεμβρίου, ζητώντας την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του υπουργού (Ιουλίου 2016) επικαλούμενη την απόφαση του ΣτΕ (3191/15), την οποία ο υπουργός απέρριψε με την απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη 2 Νοεμβρίου

Στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης, που δημοσιεύτηκε στη “Διαύγεια” την περασμένη Πέμπτη, ξεκαθαρίζεται ότι η απόφαση του Ιουλίου “ουδόλως αμφισβήτησε την εν γένει εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργίας” αλλά το πώς και σε ποιο βαθμό αντιμετωπίζονται με το υποβληθέν προσάρτημα περιβαλλοντικά προβλήματα. Η EldoradoGold με βάση τη νομοθεσία έχει δύο μήνες περιθώριο από την έκδοση της απορριπτικής απόφασης Σκουρλέτη να προσφύγει στο ΣτΕ κατά αυτής.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, της Σοφίας Χριστοφορίδου, 6/11/2016]