«ΕΞΩ ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ» -ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΑ ΞΕΝΑ MME

Οικογενειακή φωτογραφία των νέων μελών της Κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία τους παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016. Ορκίστηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από το χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, περιλαμβάνει 18 υπουργεία και αποτελείται από 49 αξιωματούχους, μαζί με τον πρωθυπουργό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οικογενειακή φωτογραφία των νέων μελών της Κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία τους παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, Σάββατο 05 Νοεμβρίου 2016. Ορκίστηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από το χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό. Το νέο κυβερνητικό σχήμα, περιλαμβάνει 18 υπουργεία και αποτελείται από 49 αξιωματούχους, μαζί με τον πρωθυπουργό. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Εκτός όσοι αντιστάθηκαν στις μεταρρυθμίσεις» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της DeutscheWelle, που συμπυκνώνει λίγο πολύ τα σχόλια των γερμανικών και διεθνών MME για τις αλλαγές στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον ανασχηματισμό του υπουργικού του συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει προφανώς να διευρύνει τα περιθώρια πολιτικών χειρισμών , έγραφε η ιστοσελίδα του Spiegel, σημειώνοντας πως «ολοένα περισσότεροι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τον Αλέξη Τσίπρα. Τώρα αντέδρασε στις όλο και πιο αρνητικές δημοσκοπήσεις και αναδιάρθρωσε την κυβέρνησή του». «Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς δανειστές και για το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, διατηρεί το αξίωμά του. Αυτό θεωρείται μήνυμα ότι ο Τσίπρας στηρίζει την πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων», επισήμανε η DieZeit.

Για ισχυρή αμερικανική και όχι γερμανική επιρροή στη νέα κυβέρνηση έκανε λόγο η Bild. Λίγο πριν από την επίσκεψη του Μπαρόκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας έδιωξε απρόθυμους για μεταρρυθμίσεις υπουργούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος στήριζε πάντα τον Ελληνα πρωθυπουργό κατά των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας και έστειλε συμβούλους στην Αθήνα. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι θα ταχθεί υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αιτία της αισιοδοξίας είναι ότι, παράλληλα με τα διακριτικά μηνύματα της Ουάσινγκτον, ο Ομπάμα πρόσθεσε βραχυπρόθεσμα ακόμη έναν ευρωπαϊκό σταθμό στην περιοδεία του, το Βερολίνο, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Προτού φτάσει ο Ομπάμα στην Ελλάδα, ο Τσίπρας προήγαγε σε υπουργό Οικονομίας τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, έναν πρωτοστάτη της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, επικεφαλής του thinktankLevyEconomicsIntsitute με έδρα τις ΗΠΑ και άριστα δικτυωμένο με αμερικανικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Θεωρείται αντίπαλος της βορειοευρωπαϊκής και ιδίως της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας. Ηταν ο Παπαδημητρίου που έπεισε τον Τσίπρα να ζητήσει ένα «σχέδιο Μάρσαλ» ανάλογο με το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη μεταπολεμική Γερμανία, καταλήγει η Bild.

Οι «σκληροπυρηνικοί» αριστεροί αντικαθίστανται από μετριοπαθείς σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να βελτιωθούν οι σχέσεις με τους διεθνείς πιστωτές, σύμφωνα με τους FinancialTimes, που χαρακτήρισαν αναπάντεχη κίνηση τον διορισμό ίου Δ. Παπαδημητρίου. Για απόπειρα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και ενίσχυσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης έκανε λόγο το Reuters. Το πρακτορείο απέδωσε σε προσπάθεια «κατευνασμού» των δανειστών για τις «καθυστερημένες πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων» τις αντικαταστάσεις του Πάνου Σκουρλέτη από τον Γιώργο Σταθάκη και του Θοδωρή Δρίτσα από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, καθώς και την υπουργοποίηση του επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων Στέργιου Πιτσιόρλα στο χαρτοφυλάκιο για την Οικονομία. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον διορισμό ως υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του «πιο στενού συνεργάτη και σύμβουλου» του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππά.

Σε ανασχηματισμό για να «καλμάρουν» οι πιστωτές αναφέρθηκαν οι NewYorkTimes, καθώς και στη «διατήρηση του πυρήνα της οικονομικής ομάδας» ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την «ανακούφιση του τεράστιου ελληνικού χρέους». Αντίστοιχη αναφορά για την ελάφρυνση του χρέους αλλά και για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έκανε η WallStreet Journal, με μνεία στην παραμονή του Νίκου Παππά στην κυβέρνηση που καταδεικνύει «τη φιλοδοξία να ταρακουνηθεί το οικονομικό οικοδόμημα της Ελλάδας». «Ο Τσίπρας κυνηγάει την πολιτική του αναγέννηση» έγραφε το Bloomberg, τονίζοντας μεταξύ άλλων την αντικατάσταση του Πάνου Σκουρλέτη, «που συγκρούστηκε επανειλημμένα με δανειστές και επενδυτές στη χώρα, όπως η εταιρεία εξόρυξης Eldorado Gold». To Associated Press σχολίασε την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη, «που είχε κακές σχέσεις με την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία», αλλά και τον διορισμό αρκετών μη εκλεγμένων αξιωματούχων, «με ενδεχόμενο να προκληθεί αναταραχή μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».

[ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, της ΒίκυςΚαπετανοπούλου, 07/11/2016]