1ο THESSALONIKI SUMMIT: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

sxoinas_margariths_Ο Χαλκιδικιώτης εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς

Το όραμα για την πόλη ήλθε μέσω Βρυξελλών. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που έζησε για πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να κάνει όνειρα για την πόλη των φοιτητικών του χρόνων.

Ονειρεύεται μια πόλη που θα είναι ταυτόχρονα η «Πρωτεύουσα της Εξωστρέφειας» αλλά και η «Πρωτεύουσα της Διασκέδασης της Ευρώπης». «Μια πόλη που θα δικαιώνει το όραμα του Παπαναστασίου, του Βενιζέλου και του Καραμανλή, που την ήθελαν γέφυρα προς τους πολιτισμούς της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Ανατολής».

Για να συμβούν όλα αυτά θα χρειαζόταν να δεσμευτούν όλοι οι φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των Πανεπιστημίων, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ και των ερευνητικών κέντρων σε μια «Magna Carta για την Ευρωπαϊκή Θεσσαλονίκη», που θα τους δεσμεύει σε μέσο – μακροπρόθεσμο ορίζοντα για κοινές αναπτυξιακές προτεραιότητες και θα προσδιορίζει το στίγμα της πόλης στην περιοχή αλλά και στην ΕΕ. «Σίγουρα μια τέτοια πρωτοβουλία έχει καθυστερήσει αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος».

Εξωστρέφεια vsστατικότητας

Στη Θεσσαλονίκη συγκρούονται «η φιλοδοξία για μια δυναμική, εξωστρεφή πόλη που συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του διεθνούς περίγυρου και των επισκεπτών της, με την παραδοσιακή, συμβατική και συνήθως στατική αντίληψη των κατοίκων και των φορέων της που αρκούνται να βλέπουν το μέλλον απλά ως μια βελτιωμένη εκδοχή του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Σε μια ευρύτερη ενότητα που οριοθετείται μεταξύ Κωνσταντινούπολης, Βελιγραδίου, Σόφιας, Κύπρου και Ισραήλ προβάλλει μια μοναδική ευρωπαϊκή βιτρίνα softpower, ήπιας ισχύος, μια πόλη-σταυροδρόμι εκπαίδευσης, τουρισμού και πολιτισμού αφήνοντας πίσω την εικόνα της πόλης-σύνορο, που η πρόσφατη ιστορία την ανάγκαζε να γυρίζει την πλάτη αντί για το μέτωπο στους γείτονες», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «Η εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας αποτελεί αίτημα των καιρών, απόλυτη οικονομική και πολιτιστική αναγκαιότητα», καλώντας τις ζωντανές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών να συνεχίσουν να προσπαθούν.

Τα πέντε κλειδιά

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Σχοινάς είναι οι εξής:

  1. Η αξιοποίηση του λιμανιού από μόνη της έχει τη δυναμική να αναδιατάξει συνολικά τον ρόλο της πόλης ως βασική πύλη εισόδου της ΝΑ Ευρώπης. Πρόκειται για τον πραγματικό καταλύτη, τη χρυσή σφαίρα της ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατόν το θέμα να παραπαίει ακόμη μεταξύ τοπικών δογματισμών και συντεχνιασμών που αναβάλλουν – αν δεν αναιρούν – τη στρατηγική αυτή κίνηση που θα αλλάξει καταλυτικά την πόλη και την περιοχή. Στο μεταξύ η Σμύρνη, το Μπουργκάς, η Βάρνα ακόμη και το Δυρράχιο ενισχύονται. Όποιος έχει ακόμη αμφιβολίες, ας ρίξει μια ματιά στον Πειραιά που απέχει ως και 500 χιλιόμετρα παραπάνω από τα βόρεια εξαγωγικά μας σύνορα.
  2. Η ενίσχυση των πλεονεκτημάτων μας σε τομείς όπως τα logistics, η ενέργεια, οι υπηρεσίες τουρισμού, διατροφής, υγείας, σχεδίου, πληροφορικής απαιτούν όχι τόσο πόρους και υποδομές, αλλά κυρίως σάρωμα των εμποδίων και των κανονιστικών περιορισμών.
  3. Η πολύπαθη ζώνη καινοτομίας δε νοείται επί 15 χρόνια να καταλήγει σε μια συνεχή εναλλαγή πολιτικών φίλων και να εξαντλείται σε στενόμυαλες αναλύσεις της κτηματικής αγοράς, αντί απλά να αντιγράψει πιστά ένα από τα δεκάδες ανάλογα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα.
  4. Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχει πολλά να διδαχθεί από τα ευρωπαϊκά πρότυπα μητροπολιτικών συνεργασιών που οικοδομούν σε βάση συναίνεσης, και όχι στείρων τοπικισμών, την αντιμετώπιση θεμάτων όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο περιφερειακός σχεδιασμός και οι νέες μορφές τουρισμού. Επί παραδείγματι ο Όλυμπος, το Δίον, η Βεργίνα, η Αμφίπολη, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και το Άγιο Όρος πρέπει να προωθηθούν ως ένα ενιαίο εθνικό τουριστικό προϊόν.
  5. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονία, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, αλλά και τα πολλά δυναμικά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή τη μεγάλη, ιστορικής σημασίας στροφή εξωστρέφειας. Δεν είναι αργά για να συνδεθεί η γνώση με τον παραγωγικό ιστό της Μακεδονίας, ώστε να προκύψει επιτέλους ένας πόλος έρευνας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

[ΠΗΓΗ: Μακεδονία της Κυριακής, της Σοφίας Χριστοφορίδου, 16/10/2016]