ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

300742636Το περιβάλλον των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, αλλά και της έντονης αβεβαιότητας έχει οδηγήσει τους επενδυτές φέτος στην ασφάλεια του χρυσού, με αποτέλεσμα η τιμή του πολυτίμου μετάλλου να επιδίδεται στο πλέον δυναμικό ράλι εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Μερίδα αναλυτών εκτιμά, ωστόσο, ότι το ράλι έχει φτάσει στο τέλος του, καθώς ο χρυσός είναι ήδη υπερτιμημένος.

Την Τρίτη η τιμή του έκανε βουτιά 3,3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της τελευταίας τριετίας, υποχωρώντας έτσι κάτω από το φράγμα των 1.300 δολαρίων η ουγκιά για πρώτη φορά από τον Ιούνιο. Χθες σημείωσε περαιτέρω μικρή πτώση, κοντά στα 1.270 δολάρια η ουγκιά.

Θα μπορούσαν αυτές οι απώλειες να είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου ξεπουλήματος; Αυτό φοβάται ο BinkyChadha, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, ο οποίος και δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg; «Ο χρυσός αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι 20% έως 25% υπερτιμημένος»

Τα επίπεδα της τιμής του δεν δικαιολογούνται, όπως εξήγησε, ούτε από τα δεδομένα της προσφοράς και της ζήτησης ούτε από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας ή την πορεία του αμερικανικού δολαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός είχε ένα εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο, με την τιμή του να κάνει άλμα 11,3%.

Ακολούθησε ακόμη ένα τρίμηνο σημαντικών κερδών (+7,5%), αλλά το τρίτο τρίμηνο η τιμή του παρέμεινε ουσιαστικά στάσιμη, γεγονός που αποκάλυψε ότι το ράλι έχει χάσει την ορμή του

Μένει να φανεί εάν στο υπόλοιπο του έτους θα κρατηθεί στα σημερινά επίπεδα ή θα δικαιωθούν οι Κασσάνδρες, που βλέπουν μεγάλη πτώση, με τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου να εξανεμίζονται.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 6/10/2016]