ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

d6cd0f71dc3c47c58a61041a5a4d898c«Ανάπτυξη εξασφαλίζουν μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις που “μιλάνε” (από τα σχέδιά τους) στην απασχόληση και στην προοπτική σταθερών και αυξανόμενων θέσεων εργασίας. Επενδύσεις όμως της μορφής αυτής αποκλείονται παντελώς στην Ελλάδα όσο η φορολογία και οι εισφορές διπλασιάζουν το κοστολόγιο εργασίας τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και μεροκάματων».

Σε μια αξιοθρήνητη, αποβιομηχανοποιημένη και αντιπαραγωγική Βαλκανική χώρα, με την φτωχοποίηση ορατή και τον λαό οργισμένο μεν από τα καθημερινά ψέματα μιας δήθεν αριστερής κυβέρνησης, που όμως θα ξαναψηφίσει για να μην έρθει ο Κούλης…,κανείς επενδυτής δεν φέρνει κεφάλαια. Κανείς δεν μοιράζεται τα λεφτά του με κράτος μπαταχτσή και απατεώνα. Ανάπτυξη όμως δεν θα φέρει η Μαίρη Πόππινς…

Ας είμαστε ρεαλιστές. Και ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Ποιος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ανάπτυξη και τι ανάγκες έχει αυτή τη στιγμή η οικονομία για φύγει από την φτώχεια, το τέλμα και το τίποτε.

Δεν χρειάζεται ειδική ανάλυση. Φτάνει να σταθείς σε μια από τις μπαρούφες που λένε. Πάρτε την μπούρδα για δίκαιη ανάπτυξη…

Τι είναι δηλαδή η δίκαιη ανάπτυξη; Αυτή που θα αλλάξει τον τρόπο να “χώνουμε” λεφτά… σε απατεώνες επιχειρηματίες και σε κρατικοδίαιτους μεσάζοντες που τρέχουν πίσω από κόμματα για να αρπάξουν κρατικές δουλίτσες;

Ποια θα είναι η δίκαιη ανάπτυξη; Αυτή που θα φέρει το αριστερό ραβδί μάγισσας… και εμείς θα την πούμε Κοινωνική Οικονομία απλώνοντας χαλί σε κάθε κομματικό απατεώνα που ξέρει… από Ενώσεις και Συνεταιρισμούς;

Δίκαιη ανάπτυξη είναι να πάρει το κράτος τα μαγαζιά και τις φάμπρικες που δεν μπόρεσαν να σταθούν στα ποδάρια τους και να τα μπουκώσει με λεφτά ΕΣΠΑ για να επαναλάβουμε τα λεφτά του Παπαντρέα… με λεφτά του Τσίπρα και της κοινωνικής οικονομίας;

Γιατί κάπως έτσι ακούστηκαν τα σχέδια καφενείου για αντικατάσταση των ιδιωτικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων μικρομεσαίων (ειδικά του τουρισμού και των προμηθευτών του δημοσίου) από κομματικούς Συνεταιρισμούς.

Όποιος έχει χρόνο για χάσιμο να ξαναδιαβάσει τα τσιτάτα του προγράμματος που κυκλοφόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 για την Κοινωνική Οικονομία.

Και τι θα κάνει η δίκαιη ανάπτυξη; Θα αντικαταστήσει την “άδικη ανάπτυξη” των άλλων… που έφεραν κρίση επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνούσε;

Δεν ξέρουμε τι έχουν στο μυαλό τους (όταν μιλάνε μεταξύ τους για ανάπτυξη) ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και (εκτός του ΚΚΕ) τα κόμματα τσόντες των συγκυβερνήσεων και των σχηματισμών που ετοιμάζονται εντός και εκτός Βουλής.

Ξέρουμε όμως πολύ καλά τι σημαίνει ανάπτυξη σε μια σωστή ευρωπαϊκή χώρα που αντιλαμβάνεται από ανταγωνισμό και από κοινωνική πολιτική.

Ξέρουμε ακόμη πως ξεχωρίζονται παραγωγικότητα και παραγωγική επένδυση από δουλειές για μεσάζοντες και κρατικοδίαιτους ή για ξέπλυμα χρήματος.

Τα μάθαμε στη διαχρονική (μεταπολιτευτική) αντιαναπτυξιακή πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και από την τακτική υπονόμευσης (προς όφελος άλλων Βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας) κομματικών εργατοπατέρων σε πάμπολλες προσπάθειες ελληνικών και ξένων ιδιωτικών επιχειρήσεων που ήθελαν να ξεμυτίσουν χωρίς το κράτος συνεταίρο…

Το άλφα και το ωμέγα της ανάπτυξης είναι η εμπιστοσύνη του επιχειρηματία κυρίως προς την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα προς το πολιτικό σκηνικό.

Και αυτό που προσφέρει η Βαλκανική Ελλάδα είναι κυβέρνηση που δεν ξέρει που το πάει ή δεν θέλει να το πάει… γιατί προέχει η συντήρηση του κράτους τέρατος με υπερφορολόγηση και με τιμολόγια (κρατικών μονοπωλίων) να καταδικάζουν το κόστος παραγωγής.

Κορυφαίο γνώρισμα της ανάπτυξης είναι οι δυνατότητες εξωστρέφειας μιας χώρας με προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και διευκολύνσεις που απαιτούν αξιοπιστία του κράτους-εξαγωγέα.

Η αξιοπιστία όμως αυτή δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει όσο είμαστε σε ύφεση, σε μνημόνια και εκτός αγορών.

Ανάπτυξη εξασφαλίζουν μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις που “μιλάνε” (από τα σχέδιά τους) στην απασχόληση και στην προοπτική σταθερών και αυξανόμενων θέσεων εργασίας.

Επενδύσεις όμως της μορφής αυτής αποκλείονται παντελώς στην Ελλάδα όσο η φορολογία και οι εισφορές διπλασιάζουν το κοστολόγιο εργασίας τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και μεροκάματων.

Συνεπώς τι να πεις για ανάπτυξη όταν την ανεργία (2.000.000 στο 2017) δεν την αντιμετωπίζεις με θέσεις εργασίας από επενδύσεις αλλά προγραμματίζεις επιδότηση εργασίας με λίγα κατοστάρικα και για μερικές χιλιάδες άτομα…

Καλύτερα λοιπόν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και για τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να αποφύγουν στη ΔΕΘ και την λέξη ανάπτυξη αν δεν έχουν πολιτικές για επενδυτικά σχέδια με δουλειές 2.000.000 ανέργων και 500.000 ξενιτεμένων. Σχέδια σαν εκείνα που ούτε ζωγραφιστά θα δούμε… όσο επιμένουμε σε ερασιτέχνες αριστερούς επειδή σκιαζόμαστε μπας και πέσουμε σε χέρια φιλελέδων… και χάσουμε τη δίκαιη ανάπτυξη!!!

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Γιώργου Κράλογλου, 8/9/2016]