ΧΑΜΕΝΗ ΔΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

screenshot-17537Πως από τα επενδυμένα 7,7δισ. ευρώ στο διάστημα 2012-2014 και τη μεγάλη προσέλευση διεθνών ομίλων φτάσαμε στις ελάχιστες επενδύσεις των 605 εκατ. ευρώ και την απλή ολοκλήρωση ώριμων αποκρατικοποιήσεων τη διετία 2015-2016

Μια απλή ανάγνωση στο επίσημο site με τις άμεσες ξένες επενδύσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας αποδεικνύει το αδιέξοδο. Ενώ λοιπόν μεταξύ 2012 και 2014 η χώρα προσέλκυσε 7,7 δια ευρώ άμεσων συνολικών εισροών από ξένες επενδύσεις με καθαρές εισροές 5,7 δισ. ευρώ, το 2015 ήταν μια χρονιά χαμένη με μόλις 605 εκατ. ευρώ άμεσων επενδύσεων μειωμένες κατά 73%. Οι καθαρές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σημείωσαν το ίδιο έτος σημαντική μείωση σε σχέση με το 2014 και εμφάνισαν αρνητική τιμή (-261,4 εκατ. ευρώ), δηλαδή τάσεις αποεπένδυσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρά την έντονη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από το 2010, οι επιδόσεις της χώρας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων ήταν αρκετά ικανοποιητικές μέχρι το 2014, γεγονός που παραδέχεται και το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας. Το 2015 λοιπόν οι συνολικές (ακαθάριστες) εισροές επενδυτικών κεφαλαίων μειώθηκαν σημαντικά, ως αποτέλεσμα των capitalcontrols και της γενικότερης οικονομικής και πολιτικής αστάθειας. Παράλληλα, η δραματική αργοπορία εκ μέρουςτης κυβέρνησα ως προς τα αναπτυξιακά εργαλεία και δη τον περίφημο αναπτυξιακό νόμο δημιούργησε προβλήματα. Η συγκριτική μελέτη του ΚΕΠΕ αναφορικά με την πορεία των ξένων επενδύσεων την τριετία 2012-2014 είναι καταλυτική και δεν επιτρέπει καν συγκρίσεις για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Megadeals όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού, ο αγωγός TAP, η τοποθέτηση τηςFairfax στη Eurobank, απέφεραν 9,7 δια ευρώ, ενώ έργσfasttrack άλλα 1,4 δισ. Σε επίπεδο ΣΔΙΤ η τριετία ήταν θετική με 1,8 δισ. ευρώ σε έργα, ενώ 5,5 δισ. απέφεραν οι τότε επανεκκινήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης. Αν στο παραπάνω τοποθετηθούν οι αποκρατικοποιήσεις του ΔΕΣΦΑ με την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, του ΟΠΑΠ (652 εκατ. ευρώ) και άλλα projects του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτό οτο Παλιούρι της Χαλκιδικής, φθάνουμε στα 3,1δισ ευρώ. Σήμερα η πορεία των αποκρατικοποιήσεων ουσιαστικά είναι αυτή που είχε προωθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, με το 1 δισ. ευρώ που προέρχεται από την αξιοποίησητων 14 περιφερειακών αεροδρομίων ή την ολοκλήρωση του deal του ΟΛΠ με την COSCO να αποτελούν «ουρές» μιας προηγούμενης πολιτικής.

Μας αποφεύγουν οι πολυεθνικές

Αν φύγουμε όμως από την πορεία ίων κρατικά ελεγχόμενων επενδύσεων λόγω αποκρατικοποιήσεων και άλλων αναπτυξιακών εργαλείων η νόμων και δούμε προσεκτικά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, δηλαδή εκείνες που προέρχονται από πολυεθνικούς ομίλους, θα διαπιστώσουμε πως και εκεί υπάρχει άπνοια. Η επένδυση των Lidl σε νέα κέντρα αποθήκευσης και διανομής στα Καλύβια, η ανάπτυξη καταστημάτων του γκρουπ Delhaize, το νέο κέντρο καινοτομίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η επένδυση n εκατ. ευρώ της Unilever για την παραγωγή καινούριων προϊόντων στο Σχηματάρι, το κέντρο έρευνας της Procter & Gamble κ.ά. αποτέλεσαν επενδύσεις που ακούστηκαν και τις οποίες προώθησε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης 2012-2014 με εντολή του τότε πρωθυπουργικού γραφείου. Στην περίοδο 2015-2016 υπήρξαν ορισμένες μεμονωμένε τουριστικές προσπαθεί επενδύσεις, όμως πέραν της Παπαστράτος PhilipMorris και παρεμβάσεων στον ενεργειακό κλάδο, όπως αυτή της Energean Oil and Gas, δεν έχει υπάρξει άλλη κινητικότητα. Στις παραπάνω επενδυτικές προσπάθειες να προσθέσουμε την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική FerrovieDelloStatoItaliane, όμως όσο κι αν γίνεται προσπάθεια από την πλευρά του κ. Στέργιου Πιτσιόρλα φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις παραμένουν ισχυρές. Ακόμα και η επένδυση της EldoradoGold στη Χαλκιδική πολεμήθηκε, όπως το ίδιο γίνεται σήμερα με αυτή του ΔΕΣΦΑ ενώ όλοι θυμούνται τις προσπάθειες μπλοκαρίσματος της αποκρατικοποίησης τόσο του ΟΛΠ όσο και του Ελληνικού με προσχήματα από τους αρμόδιους υπουργούς.

[ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ _ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, του Δημήτρη Μαρκόπουλου, 18/09/2016]