ELDORADO GOLD: ΤΟ $1,2 ΔΙΣ. ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ

%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1_005Περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια εκτιμά η Eldorado Gold ότι θα επενδύσει, μέσα στα επόμενα χρόνια, στα έργα εξόρυξης και κατεργασίας που υλοποιεί στην Ελλάδα, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές Βορειοανατολικής Χαλκιδικής. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης με ορίζοντα το 2020 που παρουσίασε στους αναλυτές πρόσφατα, η διοίκηση του καναδικού ομίλου, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας.Κατά το 2017, η εταιρεία θα επενδύσει από 240 έως 260 εκατ. δολάρια στις Σκουριές, από 30 έως 40 εκατ. δολ. στην Ολυμπιάδα και από 10 έως 15 εκατ. δολ. στο Στρατώνι.

Ολυμπιάδα

Το 2013 η καναδική ξεκίνησε την υλοποίηση της πρώτης φάσης στην Ολυμπιάδα που περιλαμβάνει την επεξεργασία των παλιών τελμάτων και τη δημιουργία συμπυκνώματος χρυσοφόρων πυριτών. Πλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση της περιοχής, ενώ, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, τοποθετείται η έναρξη της δεύτερης φάσης που θα οδηγήσει στην παραγωγή, κατά μέσο όρο, της τάξης των 72.000 ουγκιών χρυσού με κόστος επεξεργασίας, κατά την πρώτη πενταετία, από 180 έως 350 δολάρια.

Το ποσό των 101 εκατ. δολαρίων υπολογίζει η εταιρεία ότι θα επενδύσει για την ολοκλήρωση της β’φάσης, με την ανάπτυξη του μεταλλείου και την κατασκευή της μονάδας να προβλέπεται ότι θα απορροφήσουν περίπου 62 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση θα διαρκέσει μέχρι το 2022 οπότε τη σκυτάλη θα λάβει η τρίτη φάση του έργου που αφορά  την υπόγεια επέκταση του μεταλλείου.

Σκουριές

Το 2019 εκτιμά η εταιρεία ότι θα ξεκινήσει η έναρξη παραγωγής της μονάδας στις Σκουριές όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση που περιλαμβάνει την υλοποίηση κατασκευαστικών εργασιών. Για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης-αποτελεί συνδυασμό ανοιχτής και υπόγειας εξόρυξης- στις Σκουριές, η Eldorado Gold θα επενδύσει 540 εκατ. δολάρια από τα οποία 260 εκατ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην κατασκευή του εργοστασίου.

Η δεύτερη φάση ανάπτυξης που σε βάθος δεκαπενταετίας θα οδηγήσει στην παραγωγή 1,7 εκατ. ουγκιών χρυσού, υπολογίζεται ότι θα απορροφήσει 460 εκατ. δολάρια.

Η μετοχή

Η Eldorado Gold αναμένεται με ορίζοντα το 2020 να αυξήσει την παραγωγή κατά 110% στις 830 χιλιάδες ουγκιές, ενώ εκτιμάται ότι το κόστος επεξεργασίας θα υποχωρήσει στα 650 δολάρια ανά ουγκιά. Για τους αναλυτές, η εταιρεία εμφανίζει σημαντικές προοπτικές όχι μόνον λόγω του σημαντικού χαρτοφυλακίου έργων της, αλλά, κυρίως, επειδή διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα για να το χρηματοδοτήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία, μέχρι το τέλος του 2016 θα διαθέτει ρευστότητα ύψους 1 δισ. δολαρίων, σημαντικό τμήμα της οποίας έχει προέλθει από την πώληση των μεταλλείων στην Κίνα.

Κατά τους αναλυτές η μετοχή της Eldorado (8 από τους 14 που την “καλύπτουν” αποδίδουν σύσταση buy), είναι αρκετά φθηνή, με την αναλογία εσωτερική αξία /ebitda να είναι 11,78.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 12/9/2016]