ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

280345fa2cd14d4dbc2e7f3eb1142e0aΚαι τι δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για να αλλάξει την ατζέντα και να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα. Εκεί που έστησε τις φιέστες για κομματικούς παλαμοκροτητές. Εξεφώνησε προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προσπάθησε (κι ας μην του βγήκε) να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο, ανακοίνωσε (όχι και τόσο πανηγυρικά, είναι η αλήθεια) αντίμετρα για το χαμένο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, σέρβιρε ξαναζεσταμένες προτάσεις περί “κοινωνικού κράτους για όλους”, μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μέχρι στην Πάρο έφτασε ο Πρωθυπουργός για να εγκαινιάσει έργο που έβαλαν στις “ράγες” οι προκάτοχοί του (τους οποίους τότε λοιδορούσε για ξεπούλημα).

Η δημοσκοπική απελπισία του Μαξίμου είναι εμφανής. Ακόμα πιο εμφανής είναι η αγωνία τους να σώσουν οτιδήποτε -αν σώζεται-,  ενόψει του φθινοπώρου. Η β’ αξιολόγηση μπορεί να μη διαφαίνεται -προσώρας- ότι θα έχει τα χαρακτηριστικά “θρίλερ” που είχε η α’ αξιολόγηση μεν, αλλά υγιεινός περίπατος δεν θα είναι. Ήδη έχει αρχίσει να χαμηλώνει ο πήχυς του Α. Τσίπρα για τη “μητέρα των μαχών”, ήτοι τα εργασιακά, κάνοντας σημαία την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Σενάρια περί ανασχηματισμού

Κι ενώ οι μαξιμινοί “παίρνουν όρκο” ότι στη φάση αυτή δεν “κουνιέται φύλλο” σχετικά με αλλαγές στο κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου τα σενάρια για απόπειρα νέου αντιπερισπασμού του πρωθυπουργού φουντώνουν.

Υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για ανακάτεμα των υπουργικών θώκων πριν από την άνοδο του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, καθώς τούτο εισηγούνται όσοι παραδέχονται ότι χρειάζεται reset στην κυβερνητική εικόνα για να ξεκινήσει το… παραμύθι του κυβερνητικού αφηγήματος από την αρχή και να δοθεί εικόνα “φυγής” προς τα εμπρός.

Έτερες πληροφορίες μεταφέρουν κλίμα γενικών “ταξιμάτων” του Α. Τσίπρα στους βουλευτές του. Αναφέρουν μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί κυβερνητική καρέκλα στη… μισή κοινοβουλευτική του ομάδα.

Αντίλογος στα σενάρια αυτά υπάρχει, είναι ηχηρός και προέρχεται εκ των έσω: “Εάν ο Τσίπρας πράγματι πραγματοποιήσει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο, όπως είναι προγραμματισμένο, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να θελήσει να προκαλέσει γκρίνιες και εσωκομματικές τριβές από στελέχη που θα δουν το τρένο της υπουργοποίησης να περνά χωρίς αυτούς μέσα”. Κοινώς, λένε οι ίδιοι συνομιλητές του, θα φροντίσει να μην ανοίξει πληγές με ανασχηματισμό πριν από την πραγματοποίηση του Συνεδρίου του κόμματος.

Εάν πάντως επιδιώξει να αιφνιδιάσει με ανασχηματισμό τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ (10-11/09), τότε -κατά τις ίδιες εκτιμήσεις- αυτό θα σημάνει αυτόματα και… χρονική μετάθεση του Συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ήδη στην “ουρά” για κομματική ένταξη (και υπουργική αξιοποίηση) στο Μαξίμου έχει ήδη μπει από καιρό ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει ήδη ανακοινώσει την πολιτική του συμπόρευση με τον Αλέξη Τσίπρα και περιμένει απλώς να ανάψει το “πράσινο φως” για την ένταξή του στο κυβερνητικό σχήμα.

“Γρίφος” είναι και οι ξαφνικές αγάπες του κ. Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις του στο πρωθυπουργικό πλευρό και έχει αραιώσει τις φορές που ζητούσε “εδώ και τώρα οικουμενική κυβέρνηση” (δηλαδή περί τις 17 φορές την εβδομάδα). Κομματικές πηγές, πάντως, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ένταξη -προς το παρόν τουλάχιστον- του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει.  Πιθανώς, ο κ. Λεβέντης να μείνει για “ζέσταμα” στον πάγκο.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Νίκης Ζορμπά, 31/7/2016]