Η GOLDMAN SACHS ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΑΓΟΡΑ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ELDORADO GOLD

6-Most-overpriced-stocksΣημαντικές προοπτικές διαβλέπει στον καναδικό όμιλο Eldorado Gold, που πραγματοποιεί στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, μέσω της Ελληνικός Χρυσός, την μεγαλύτερη επένδυση στον εγχώριο ορυκτό πλούτο, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος, πριν από μερικές ημέρες, αναβάθμισε την μετοχή της Eldorado (EGO) σε “buy” από “neutral”, δίνοντας τιμή-στόχο πέντε δολάρια. Σύσταση “buy” αποδίδεται σύμφωνα και με το consensus (προβλέψεις σε δωδεκάμηνη βάση) δέκα χρηματιστηριακών εταιρειών που αυξάνει την τιμή-στόχο στα 6,46 δολάρια.

Προοπτικές

Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο καναδικός όμιλος έχει υποαποδώσει ιδίως έναντι ομοειδών παικτών του κλάδου όπως η VanEckVectors (+136% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης), γεγονός που δεν δικαιολογείται εάν ληφθεί υπόψη ότι η Eldorado Gold είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει πλήρως τους υψηλών προοπτικών ρυθμούς ανάπτυξής της.

Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές διακρίνουν “κρυμμένη αξία” στην EGO, λόγω της έως σήμερα υποαπόδοσης, αλλά και του χαρτοφυλακίου έργων, προβλέπουν ότι οι αναπροσαρμοσμένες ταμειακές ροές θα βελτιωθούν, έως το 2018, κατά 60% και θεωρούν πιθανό ότι η εταιρεία θα αναθεωρήσει, στις αρχές του 2017, την μερισματική πολιτική.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία όπου η Eldorado Gold δραστηριοποιείται με δύο ενεργά μεταλλεία (Kisladag και Efemcuru) οδήγησε, κατά τους αναλυτές, σε πτώση-κατά 14% από τα μέσα Ιουλίου- την μετοχή. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα εξαμήνου υπήρξε μία από τις λιγοστές, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, που η δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν κυριάρχησε στις ερωτήσεις προς τη διοίκηση της εταιρείας.

Ωστόσο, τα έργα στην Κίνα, όπου εκτιμάται ότι το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς θα καταγραφούν πωλήσεις 900 εκατ. δολαρίων, σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές και την ενίσχυση της δραστηριότητας στην Ολυμπιάδα θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στα μεγέθη και κατ’επέκταση στην τιμή της μετοχής.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, θα βελτιώσουν το ρίσκο της Eldorado, θα τροφοδοτήσουν την οργανική ανάπτυξη και θα μειώσουν το κόστος που αντικατοπτρίζεται στην λειτουργική κερδοφορία (ebitda) των ετών 2016, 2017 και 2018.

Πάντως, συνολικά από τον Ιανουάριο του 2016 η EGO ενισχύθηκε κατά 54,5% και έχει υπεραποδώσει κατά 38,56% σε σχέση με τον S&P 500.

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Eldorado ξεπερνάει τα 3,6 δισ. δολάρια, η αναλογία αξία της εταιρείας προς ebitda διαμορφώνεται σε 13,06 και η λογιστική αξία της μετοχής είναι 0,85.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 29/8/2016]