ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Η ΦΕΤΙΝΗ ΣΕΖΟΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

xalkidiki_agkaliΣημάδια ανάκαμψης που όμως δεν αρκούν για να γυρίσουν το αρνητικό πρόσημο που φαίνεται να έχει προδιαγραφεί για τη φετινή θερινή τουριστική περίοδο στη Χαλκιδική παρουσιάζουν οι πληρότητες του Ιουλίου και οι κρατήσεις για τον Αύγουστο.

Ουσιαστικά, το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ελλάδας πληρώνει την πολύ κακή αρχή της φετινής σεζόν, η οποία ξεκίνησε για πρώτη φορά στα χρονικά για τη Χαλκιδική με ένα μήνα καθυστέρηση, ήτοι μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής κλείνουν τον Ιούλιο με ποσοστό περίπου 85%, οριακά μειωμένο σε σχέση με πέρυσι που είχαν φθάσει στο 90%, ενώ για τον Αύγουστο η εικόνα από τις κρατήσεις δείχνει ότι οι πληρότητες θα κινηθούν στα περσινά πολύ υψηλά επίπεδα, της τάξης του 95%.

Έτσι, κυρίως λόγω της κακής εκκίνησης, η οποία αποδίδεται από τους τουριστικούς φορείς της Χαλκιδικής αφενός στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και αφετέρου στις μειωμένες αφίξεις από τη ρωσική αγορά, η πτώση της τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική υπολογίζεται μεταξύ 10% 15% για το σύνολο της φετινής θερινής περιόδου.

Ο οδικός τουρισμός από τα Βαλκάνια φαίνεται να πετυχαίνει τα περσινά ικανοποιητικά μεγέθη, με μοναδική εξαίρεση την τουρκική αγορά, στην οποία η Χαλκιδική είχε αρχίσει να αναπτύσσει μεγάλη δυναμική, που όμως φαίνεται να μένει στη μέση λόγω των δραματικών γεγονότων στη γείτονα.

Δεδομένης της πολύ περιορισμένης παρουσίας των Ελλήνων τουριστών στα ξενοδοχεία της περιοχής (με μερικές εξαιρέσεις στη highseason), το σύνολο της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Χαλκιδική θα κριθεί από το ύψος των απωλειών που θα καταγραφούν από τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, δηλαδή τη γερμανική (περίπου 150 160 χιλ. αφίξεις πέρυσι), τη ρωσική (60 χιλ. αφίξεις πέρυσι) και τη βρετανική (50 χιλ.). έβαια, υπάρχουν και κάποια πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα που προέρχονται από το άνοιγμα που έχει επιχειρήσει ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής σε νέες αγορές για τον προορισμό, όπως η Ολλανδία (εκτίμηση για 10 χιλ. αφίξεις φέτος). το Βέλγιο (10.000) και η Ιταλία (5.000), όπου μπορεί το βάρος τους σε απόλυτους αριθμούς επί του συνόλου να είναι μικρό, αλλά η σημαντική ποσοστιαία αύξησή τους ( 50% σε σχέση με πέρυσι) αποτελεί σημαντική υποθήκη για το μέλλον.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, του Γιώργου Χατζηλίδη, 25/07/2016]