ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ελληνικός-Χρυσός-2015Όποιος επιχειρήσει να σερφάρει στον εταιρικό ιστότοπο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (Hellas Gold) θα βρει στα τελευταία νέα αναρτημένη μία ανακοίνωση του περασμένου Μαρτίου σύμφωνα με την οποία εκφράζεται η ικανοποίηση της διοίκησης της Hellas Gold για την ολοκλήρωση της από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργεια των αδειών ρουτίνας που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα για το έργο της Ολυμπιάδας.

Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωση κλείνει με την υπόμνηση-διαβεβαίωση ότι η εταιρεία παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στη συνέχιση και την ολοκλήρωση της επένδυσης της στη Χαλκιδική. Το παρόν αφιέρωμα στους επιχειρηματικούς στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας δεν ενδείκνυται για μία ανάλυση των οικονομικών, πολιτικών και κυρίως των κοινωνικών παραμέτρων που επηρεάζουν πολύπλευρα την εν λόγω επένδυση. Αξίζει, ωστόσο, έστω και σε επίπεδο καταγραφής να δούμε επιγραμματικά κάποια αριθμητικά δεδομένα για το τι εστί ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ . Κι αυτά τα δεδομένα δείχνουν:

  • Συνολικές επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, με αντίστοιχα συνολικό όφελος (σε ετήσια βάση) για την εθνική οικονομία το 35% των εσόδων της εταιρείας.
  • Καταβολή ποσού 50 εκατ. ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 2012 μέχρι και σήμερα και πρόβλεψη για καταβολή 1,6 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους την επόμενη 20ετία.
  • Περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, με τα δημόσια ταμεία να έχουν εισπράξει την τελευταία τετραετία περί τα 74 εκατ. ευρώ μόνο από την παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών των εργαζομένων
  • Έμπρακτη στήριξη της τοπικής οικονομίας καθώς το 90% των προμηθευτών της Ελληνικός Χρυσός είναι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ 22% εξ αυτών έχουν έδρα στον δήμο Αριστοτέλη. Οπως λένε οι άνθρωποι της εταιρείας η τοπική οικονομία της Χαλκιδικής ενισχύθηκε από την Ελληνικός Χρυσός με 56 εκατ. ευρώ μέσα σε 8 έτη, ενώ μόνο το 2014 η ενίσχυση έφτασε τα 27 εκατ. ευρώ!

Τα παραπάνω μεγέθη καθιστούν την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις στην ελληνική Οικονομία. Κι όλα αυτά σε μία εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, με το ελληνικό Δημόσιο να οφείλει την τελευταία τετραετία στην εταιρεία –όπως τουλάχιστον δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος– επιστροφές ΦΠΑ ύψους περίπου 51,5 εκατ. ευρώ!

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και ISO

Εξάλλου, η Ελληνικός Χρυσός επένδυσε τα τελευταία χρόνια 10.000.000 (3 εκατ. ευρώ μόνο το 2014) σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς τον τομέα της εταιρικής ευθύνης προς τους εργαζομένους της, στην εταιρεία έχουν απονεμηθεί:

α) Διάκριση CRI Bronze του Ινστιτούτου Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας για τις δράσεις ΕΚΕ που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

β) Πιστοποιητικό για το σύστημα διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία. OHSAS 18001:2007. Ειδικότερα, η Ελληνικός Χρυσός κατέχει την πρωτιά στον Τομέα Υγείας και Ασφάλειας και χρυσό μετάλλιο για την ετοιμότητα και διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης από την H&S awards, ενώ έχει διακριθεί για την πολιτική και τις πρακτικές της στον τομέα ανθρώπινου δυναμικού από τον ίδιο οργανισμό.

Επιπρόσθετα, η Ελληνικός Χρυσός πιστοποιήθηκε με το ISO 14001 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης στο σύνολο των εργασιών, ενώ αποκατέστησε ολόκληρη την επιφάνεια του ορυχείου της Ολυμπιάδας, από όλες τις αποθέσεις των προηγούμενων εκμεταλλεύσεων. Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε και το νέο σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης όπου μέσω ιντερνέτ θα γίνονται γνώστες όλες οι περιβαλλοντικές μετρήσεις από τους σταθμούς παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων που τοποθετήθηκαν στην ΒΑ Χαλκιδική. Σε κάθε περίπτωση κι ανεξαρτήτως των σκοπέλων που κατά καιρούς έχουν προκύψει η Ελληνικός Χρυσός δηλώνει όπως προαναφέρθηκε στην επένδυση της στην ελληνική οικονομία και έχει στόχο να ολοκληρώσει την επένδυσή της στη Χαλκιδική δημιουργώντας 1.500 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας κατά 800% με την ολοκλήρωση της επένδυσης.

[ΠΗΓΗ: ΑΠΟΨΗ_ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, 30/07/2016]