CREDIT SUISSE: “ΤΑΥΡΟΣ” ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ, “ΒΛΕΠΕΙ” ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΑ 1.500 ΔΟΛ.

morgan-stanley-the-gold-bull-market-isnt-over-and-the-reasons-to-own-it-are-evolvingΟι ταύροι του χρυσού έχουν αρχίσει και αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες, και μετά την GoldmanSachs που άλλαξε την bearish στάση της απέναντι στο πολύτιμο μέταλλο, τώρα και η CreditSuisse ανεβάζει τις εκτιμήσεις της “βλέποντας” τα 1.500 δολ. η ουγγιά έως το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με την CS, ο χρυσός και ο άργυρος είναι τα toppicks ανάμεσα σε όλα τα μέταλλα και έτσι αυξάνει την εκτίμησή της κατά 8% στο β’ εξάμηνο του 2016 και στα 1.413 δολ. και κατά 10% για το σύνολο του 2017, στα 1.450 δολ. η ουγγιά. Παράλληλα αυξάνει τις εκτιμήσεις της και για τον άργυρο κατά 12% στα 18,75 δολ. η ουγγιά στο β’ εξάμηνο του 2016 και κατά 15% στα 19,03 δολ. η ουγγιά το 2017, ακολουθώντας στα βήματα του χρυσού.

Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, ένα κοινό επιχείρημα που ακούμε είναι ότι ο χρυσός επωφελείται τώρα από τον φόβο για το Brexit, και ίσως να ισχύει, ωστόσο όπως τονίζει, αυτός ο πρόσφατος φόβος οδηγεί σε κάτι πιο σοβαρό και παρόμοιο με τον καταλύτη του α’ τριμήνου ρου 2016 που οδήγησε στην αδυναμία της Κίνας και τις παγκόσμιες επιπτώσεις.

Όπως τονίζει “προβλέπουμε ότι η τιμή του χρυσού θα αυξηθεί το 2016 και τα επίπεδα των 1.500 δολ. η ουγγιά θα μπορούσαν να δοκιμαστούν στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017, καθώς θα αρχίζουν να γίνονται πιο σαφείς οι επιπτώσεις του Brexit και καθώς πλησιάζουν οι αμερικάνικες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου”.

Ακόμη και πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, υπήρχαν οι θετικοί οδηγοί για την περαιτέρω άνοδο του χρυσού: η ισχυρή πιθανότητα επιπλέον ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, μίας περίοδος 12-18 μηνών αρνητικών πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ, εν μέσω ενός αβέβαιου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπως σημειώνει η C.S.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η έκπληξη από το Brexit έχει ηρεμήσει και έχει πλέον μεταφραστεί σε ενίσχυση της μακροοικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητα και έχει οδηγήσει στην επέκταση το χρονοδιαγράμματος για ένα αρνητικό περιβάλλον πραγματικών επιτοκίων στις ΗΠΑ και ενδεχομένως και αλλού.

Το… ρολόι του Brexit θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016 και να επεκταθεί έως τον Οκτώβριο του 2018, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. Εν τω μεταξύ, η Σκωτία και δυνητικά η (Βόρεια) Ιρλανδία μπορεί να ζητήσουν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, ώστε να παραμείνουν στην ΕΕ. Μπορεί επίσης να υπάρχουν περαιτέρω δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε, γεγονός το οποίο θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα βιωσιμότητας της ευρωζώνης στο τραπέζι. Αυτό το νέο περιβάλλον είναι αδιαμφισβήτητα θετικό για το χρυσό όπως επισημαίνει η CreditSuisse.

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, της Ελένης Κούρταλη, 4/7/2016]