«ΑΓΟΡΑΣΑΝ» 500 ΤΟΝΟΥΣ ΧΡΥΣΟΥ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ

5e35020007d93f21c538eb29ee01535e_XLΕκτίναξη επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια που είναι συνδεδεμένα με την πορεία του πολύτιμου μετάλλου

Οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η επιβράδυνση τηςπαγκόσμιαςοικονομίας και η πιθανότητα να μην προχωρήσει στο άμεσο μέλλον σε αύξηση επιτοκίων η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχουν στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον χρυσό. Από τις αρχέςτης χρονιάς και μέχρι σήμερα οι τοποθετήσεις σε αυτόν (ETF) έχουν αυξηθεί 500 μετρικούς τόνους και πλέον.

Συγκεκριμένα, από τους 1.458,1 μετρικούςτόνους στις 6 Ιανουάριου είχαν φθάσει την Παρασκευή έωςτους 1.959,1 τόνους. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα και μετά την απόφαση των Βρετανών να εξέλθουν τηςΕυρωπαϊκήςΈνωσης, οι τοποθετήσει των επενδυτών ενισχύθηκαν κατά 37 τόνους.

Από την έναρξη του 2016 μέχρι σήμερα η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αύξηση της τάξεως του 27%. Τον προηγούμενο μήνα, ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα διετίας και πλέον, ενόσω οι επενδυτές επεξεργάζονταν τις επιπτώσεις του Brexit.

Η εξέλιξη αυτή συνδυάστηκε με τη στάση τηςFed να δείξει διστακτικότητα έναντι της προοπτικής αύξησης του κόστους δανεισμού, καθώς και με τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία. Αναλυτές και τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η GoldmanSachs, αναθεώρησαν επί τα βελτίω τις προβλέψειςτους για τον χρυσό μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ενώ, την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των δεκαετών και τριακονταετών ομολόγων των ΗΠΑ άγγιξαν επίπεδα ναδίρ. «Συνολικά μιλώντας, το περιβάλλον των χαμηλών αποδόσεων και η εντεινόμενη αστάθεια των διεθνών κεφαλαιαγορών λόγω μιας σειράς γεωπολιτικών εξελίξεων έχει ενισχύσει το δέλεαρ του χρυσού, ο οποίος επέχει τη θέση ασφαλούς καταφυγίου σε τέτοιεςσυνθήκες», επισημαίνει η ΒιβιάλΛάι, οικονομολόγοςτηςNationalAustraliaBank. «Ενισχυτικά για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου λειτουργεί και το γεγονός ότι οι επενδυτές μεταθέτουν χρονικά τις προσδοκίεςτους για αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ». Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί πως οι τοποθετήσει σε χρυσό (ETF) ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2012 και στους 2.632,5 μετρικούς τόνους, όταν οι κεντρικέςτράπεζες προωθούσαν πακέτα μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, η οποία χειμαζόταν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Bloomberg, Reuters, 5/7/2016]