ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

WUsfjxkl6Lxx5H6jpP50Το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους, με θέμα “Οι Φυσικοί Πόροι της Ελλάδας: Kύριος Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης”,  ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πάνω από 200 σύνεδρους. Στο συνέδριο συζητήθηκαν όλα τα καίρια ζητήματα του εξορυκτικού τομέα, ενώ οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στη σημαντική συμβολή των Φυσικών Πόρων στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Από τους ομιλητές, ξεχωρίσαμε τους κάτωθι:

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τόνισε στην ομιλία του ότι οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πηγή πλούτου, μοχλό και εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Βεροιόπουλος συνέχισε λέγοντας πως ο ορυκτός πλούτος μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό πλαίσιο ευκαιριών ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα στην ελληνική οικονομία. Στόχος, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, είναι η πλήρη καταγραφή εθνικού αποθεματικού πρώτων υλών με χρήση ψηφιακών συστημάτων και πληροφοριακών.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Εταιρειών κ. Αθανάσιος Κεφάλας, ανέφερε στην ομιλία του ότι οι ορυκτοί πόροι μπορούν να ανακηρυχθούν ως “Εθνικός πρωταθλητής” προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας τόνισε πως “η Ελλάδα είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Αποτελεί μύθο πως είμαστε ψωροκώσταινα. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τους ορυκτούς πόρους μπορούμε να τους μετατρέψουμε σε ορυκτό πλούτο. Χρειάζεται προώθηση καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης με βάρος στην ασφάλεια, ποιότητα , περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία.” Ο Πρόεδρος του ΣΜΕ αναφέρθηκε και σε μία “ζουμερή εθνική πολιτική” η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα και απαρχαιωμένο νομοθετικό νόμο γύρω από τα λατομεία αλλά και την αβεβαιότητα στη διάρκεια των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Καθηγητής κ. Γιάννης Μανιάτης ανέφερε στην ομιλία του οτι ο τομέας εθνικών πρώτων υλών μπορεί να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή στα γεωπολιτικά δρώμενα παγκοσμίως. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο, οι ορυκτοί πόροι μπορούν να αποτελέσουν “μπροστάρη” σε μία χώρα που ξανασηκώνεται όρθια. Ο κ. Μανιάτης πρότεινε μία δίκαιη βιώσιμη και κυκλική ανάπτυξη με χρήση νέων τεχνολογιών με σεβασμό στο περιβάλλον που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, σωστή αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, διαφάνεια στις διαδικασίες, μείωση γραφειοκρατίας και ευέλικτη διοίκηση.

Ο Επικεφαλής Enterprise&Industry της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής κ. GwenoleCozigou, τόνισε στην ομιλία του οτι χωρίς ορυκτό πλούτο δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε σε όλους τομείς της οικονομίας παγκοσμίως. Ανέφερε πως νέες τεχνολογίες και δυναμικοί “παίκτες” όπως το Βιετνάμ και η Κίνα μπαίνουν στο πεδίο ορυκτών πρώτων υλών. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, η  νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως κεντρικούς πυλώνες την ίση πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους για όλες τις εταιρείες, βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και σωστή χρήση των ορυκτών πόρων. Στη συνέχεια  υπογράμμισε την συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προώθηση καινοτομίας στον τομέα των πρώτων υλών με έμφαση στην ανακύκλωση.  Τόνισε πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πρόγραμμα “Horizon 2020” ως το 2020 θα δώσει  έμφαση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, ενώ έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας οτι η αξιοποίηση των πρώτων υλών είναι προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες.

Ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής έδωσε έμφαση στην κυκλική οικονομία ,πράσινη ανάπτυξη  ορθή αξιοποίηση πόρων του πλανήτη και στην αξιοποίηση αποβλήτων των ορυκτών πρώτων υλών με έμφαση στο περιβάλλον. Τόνισε πως πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας με ορθολογικό τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί και ο ευρωπαϊκός πλούτος, για να μην εισάγονται οι πρώτες ύλες από τρίτες μη ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε στην ομιλία του οτι η επένδυση στη Χαλκιδική θα απασχολεί χιλιάδες θέσεις εργασίας με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία. Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια αλλά και στην υγιεινή στην εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα.

Ο κ. Γιάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μίλησε για τον εξορυκτικό κλάδο και κυρίως για τον κλάδο του μαρμάρου και του αλουμινίου, που αποτελούν τη ναυαρχίδα εξορυκτικής δραστηριότητας, o οποίος θα πρέπει να εστιάσει στις εξαγωγές. “Επενδύσεις όπως στις Σκουριές και στο Πέραμα αν αξιοποιηθούν θα μαζέψουν άλλα 500 εκατομμύρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ Γιώργος Γκαϊντάντζης, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είπε οτι οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις εστιάζουν σε κλασικά θέματα όπως τη διαχείριση νερών αλλά όχι σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία  όπως την βιοποικιλότητα. Τόνισε πως η μεταλλευτική βιομηχανία έχει ανάγκη να αποδείξει πως είναι βιώσιμη και θα πρέπει να εστιάσει επίσης και στην περιβαλλοντολογική  βιωσιμότητα. Συμπλήρωσε πως η μεταλλευτική βιομηχανία πρέπει να δώσει έμφαση στα κοινωνικά οφέλη και να συνυπάρξει με την κοινωνία.

Ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδας κ. H.E PauliMakela, είπε οτι στη Φιλανδία η αειφόρος ανάπτυξη και αξιοποίηση εξορυκτικού κλάδου βρίσκεται στην καρδιά της εθνικής στρατηγικής. Στόχος η Φιλανδία να είναι ο ηγέτης στην αειφόρο εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών. Συμπλήρωσε οτι για να επιτευχθεί η κοινωνική αποδοχή σε εξορυκτικές δραστηριότητες οι εταιρείες στην Φινλανδία πρέπει να αποδεικνύουν πως έχουν λάβει υπόψη την υγιεινή, ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι διαφανείς.

Ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. KeithMorrill είπε οτι ο Καναδάς έχει αναπτυχθεί μέσω εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Είναι από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως χάρη στην εκμετάλλευση μεταλλείων. Τόνισε πως στα επόμενα 20 χρόνια ο στόχος των καναδικών εταιριών είναι τα μηδενικά απόβλητα από εξορυκτική διαδικασία καθώς ο Καναδάς θέλει να είναι ηγέτης στον τομέα της ασφάλειας στην εργασία.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, ανέφερε οτι από την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία προκύπτει ότι η συμμόρφωση των ελληνικών εταιριών του εξορυκτικού κλάδου σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας κρίνεται μέτρια συνολικά και ιδιαίτερα προβληματική στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Βασίλης Βασιλειάδης, Γιατρός στο τμήμα Υγείας & Ασφάλειας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τόνισε πως ζήτημα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι ένα δύσκολο έργο το οποίο θα πρέπει να ισορροπήσει σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο.

Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Εξόρυξης, Μεταλλευμάτων και Βιομηχανικών Ορυκτών Euromines, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας, και σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και το capital.gr

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 17/6/2016]