ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

tafosΤο γύρο του κόσμου έκανε, όπως ήταν φυσικό, η είδηση ότι ο τάφος του Αριστοτέλη βρίσκεται στα Στάγιρα Χαλκιδικής, όπως υποστήριξε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης σε σχετικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σισμανίδης.

Επίκεντρο του παγκόσμιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έγιναν τα Στάγιρα Χαλκιδικής και το κτίσμα που ανακάλυψε προ εικοσαετίας ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σισμανίδης. Όπως ήταν επόμενο, το μεγαλύτερο μέρος των ξένων μέσων ενημέρωσης έδωσαν εκτενή χώρο στην είδηση, με τα περισσότερα από αυτά να την αναπαράγουν με ερωτηματικό ή να αρκούνται απλά στις δηλώσεις του αρχαιολόγου, χωρίς να την παρουσιάζουν ως κάτι δεδομένο. “Έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι τον τάφο του Αριστοτέλη;”, διερωτάται στον τίτλο του δημοσιεύματος της η αγγλική “Daily Mail, ενώ οι “New York Times” τονίζουν: “Έλληνας αρχαιολόγος λέει πως ανακάλυψε τον τάφο του Αριστοτέλη”. Στο δημοσίευμά του ο αγγλικός “Independent” δίνει την είδηση με μεγαλύτερη σιγουριά, σημειώνοντας στον τίτλο του “Ο τάφος του Αριστοτέλη ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγο”, ενώ η επίσης βρετανική “Daily Telegraph” ρωτά: “Ανακάλυψε αυτός ο Έλληνας αρχαιολόγος τον τάφο του Αριστοτέλη;”. Τέλος, με ερωτηματικό είναι και ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας “The Guardian”, που τονίζει “Είναι αυτή η ελληνική κορυφή λόφου ο 2.400 ετών τάφος του Αριστοτέλη;”, έχοντας παράλληλα δίπλα τη φωτογραφία του αρχαίου κτίσματος.

Εξάλλου, προβληματισμό φαίνεται να προκαλούν σε ορισμένα μέλη της αρχαιολογικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης οι αποκαλύψεις, ενώ μερικοί από τους επιστήμονες που επικοινώνησε η “ΜτΚ” διερωτώνται γιατί το εύρημα δεν παρουσιάστηκε σε αρχαιολογικό συνέδριο, ενώ άλλοι τονίζουν πως περιμένουν να το δουν δημοσιευμένο πλήρως, για να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη. Η αλήθεια είναι πάντως, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Σισμανίδης, πως σε τρεις υπέρογκους τόμους ο ίδιος παρουσιάζει με όλες τις λεπτομέρειες την ανακάλυψή του και αναπτύσσει αναλυτικά όλη την επιχειρηματολογία του.

Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσει κινητά ευρήματα που συνδέονται άμεσα με τον Αριστοτέλη κι έτσι μπορεί να απουσιάζουν οι αποδείξεις, υπάρχουν όμως, κατά τον αρχαιολόγο, πολλές ισχυρές ενδείξεις που συνηγορούν ότι το κτίσμα αυτό είναι τελικά ο τάφος του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου. Ως προς αυτό αναφέρεται σε κινητά ευρήματα που βρέθηκαν και χρονολογούνται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της ταφής του Αριστοτέλη (όπως νομίσματα κ.ά.), αλλά και σε ένα κενό που εντοπίζεται στην πρόσοψη του κτίσματος, το οποίο κατά τους ισχυρισμούς του αποδεικνύει πως εκεί ήταν βωμός. Τέλος, παραπέμπει κυρίως σε αρχαίες πηγές, όπως ένα χωρίο του νεοπλατωνικού φιλοσόφου Αμμώνιου του 5ου αι. μ.Χ., ένα χειρόγραφο του υπ. αριθ. 257 κώδικα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας, μία αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη του δεύτερου μισού του 11ου αι. μ.Χ. κ.ά. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου “Αριστοτέλης 2.400 χρόνια”, που διοργανώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Κωνσταντίνος Σισμανίδης είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας. Την ανασκαφή στα Αρχαία Στάγιρα Χαλκιδικής πραγματοποίησε ως αρχαιολόγος της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια. Η ανασκαφή διακόπηκε το 1997 έπειτα από παρέμβαση, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, πολιτικών και τοπικών παραγόντων, διότι εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στη δημιουργία εργοστασίου εξόρυξης χρυσού στην περιοχή!

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 29/05/2016]