ΣΚΟΥΡΙΕΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ»

06-Skouries-insideΣε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές προχώρησε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανεκκίνηση των εργασιών στο εργοστάσιο στις Σκουριές που είχαν ανασταλεί τον περασμένο Αύγουστο. Την περασμένη Παρασκευή, υπεγράφη η υπουργική απόφαση για την έγκριση του συμπληρωματικού τροποποιητικού τεύχους τεχνικής μελέτης για το έργο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και EldoradoGold, αφού έχουν προηγηθεί και άλλες εγκρίσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα έργα της Ολυμπιάδας. Η υπουργική αυτή απόφαση έρχεται σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας ακυρώθηκαν οι ανακλητικές αποφάσεις που είχε εκδώσει το υπουργείο το περασμένο καλοκαίρι, και έφεραν την κυβέρνηση σε πλήρη σύγκρουση με την καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που ελέγχει τα Μεταλλεία Χαλκιδικής μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα Ελληνικός Χρυσός. Καταλυτικά στη στροφή της κυβέρνησης από τη διαπόμπευση της εταιρείας στον συμβιβασμό λειτούργησε η απόφαση ταυ ΣτΕ, που δικαίωσε την Eldorado Gold.

Η νέα υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή στο Διαύγεια, σηματοδοτεί και το τέλος της κυβερνητικής διαμάχης με την καναδική εταιρεία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της επένδυσης στα ιστορικά μεταλλεία της Χαλκιδικής. Στις Σκουριές η πολυεθνική, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός , σχεδιάζει την ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου, του εργοστασίου για την κατεργασία του μεταλλεύματος (που αποτελείται από χαλκό και χρυσό) καθώς και όλων των βοηθητικών επιφανειακών εγκαταστάσεων για τις οποίες απαιτείται σειρά αδειοδοτήσεων.

Η εταιρεία έχει επενδύσει ήδη στις Σκουριές περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια και μετά το πάγωμα των εργασιών περιορίστηκε στην υλοποίηση εργασιών προστασίας του περιβάλλοντος και συντήρησης με σκοπό τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας στο εργοτάξιο με κόστος 1 εκατομμύριο δολαρίων τον μήνα. Την αναστολή του επενδυτικού προγράμματος στις Σκουριές είχε ανακοινώσει ο επικεφαλής της EldoradoGold, Πολ Ράιτ, από την Αθήνα τον Ιανουάριο, απόφαση στην οποία το ΥΠΕΝ είχε απαντήσει με την επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι σχέσεις δείχνουν πλέον να αποκαθίστανται προς όφελος των μεταλλείων και των εργαζομένων σε αυτά.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Χρύσας Λιάγγου, 09/05/2016]