Ο ΧΑΛΚΟΣ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ… ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟ

Χαλκός-Ένα-μέταλλο-που-αφανίζει-όλα-τα-μικρόβιαΗ μείωση των επενδύσεων οδηγεί σε λιγότερα ορυχεία και το μέταλλο αναμένεται να βρεθεί σε έλλειψη μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όσοι έχουν μετρητά εκδηλώνουν ενδιαφέρον ήδη από τώρα, καθώς ο χαλκός είναι πλέον το πιο ελκυστικό εμπόρευμα.

Αν και οι κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρίες όπως η Anglo American και η Glencore πουλάνε αυτές τις μέρες οτιδήποτε από σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα μέχρι γεωργικά περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσουν χρέη, δεν λένε να αποχωριστούν τους πόρους τους σε χαλκό, καθώς πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μέταλλα που αναμένεται να βρεθεί σε έλλειψη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η επιβράδυνση στις επενδύσεις σημαίνει πως δεν δημιουργούνται αρκετά ορυχεία, με αποτέλεσμα όσοι έχουν μετρητά να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ήδη από τώρα. Ο χαλκός αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μεταλλευτικών εταιριών και χρηματοοικονομικών συμβούλων αυτή την εβδομάδα, σε ένα ετήσιο συνέδριο της βιομηχανίας που θα πραγματοποιηθεί στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό χαλκού στον κόσμο.

«Ο χαλκός είναι το πιο ελκυστικό εμπόρευμα», επιβεβαίωσε ο Michael Scherb, ιδρυτής της Appian Capital Advisory στο Λονδίνο που επενδύει σε μεταλλευτικές δραστηριότητες. «Παρακολουθούμε πολύ στενά τα παγκόσμια πρότζεκτ χαλκού», πρόσθεσε.

Ενδείξεις της τάσης του μετάλλου αποτελεί η κίνηση του Rio Tinto Group, της δεύτερης μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρίας στον κόσμο, να διορίσει τον επικεφαλής του για τον χαλκό ως επόμενο CEO, αλλά και το γεγονός πως η BHP Billiton, η μεγαλύτερη μεταλλευτική στον κόσμο, επίσης εστιάζει στο εμπόρευμα αναζητώντας επενδύσεις, αφού πρώτα πρόσθεσε 10 δισ. στο ταμείο της από περικοπές στα μερίσματα και την κεφαλαιουχική επένδυση.

[ΠΗΓΗ: http://www.euro2day.gr/, της Έρης Σφαέλου, 6/4/2016]