Η ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

ImageHandlerΤο πιθανότερο είναι να μην πιάσει τους στόχους η κυβέρνηση, αλλά η ζημιά στην οικονομία θα έχει ήδη γίνει

Η ολοκλήρωση της πώλησης του 67% του ΟΛΠ, πριν από λίγες ημέρες με τη συμβολικού χαρακτήρα υπογραφή της συμφωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμφίβολα αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός. Το μήνυμα που εστάλη σε Ευρωπαίους και αγορές ήταν ακριβώς στον αντίποδα του μηνύματος που είχε μεταφέρει προ μηνών η κόντρα με τους Καναδούς για τα ορυχεία της Χαλκιδικής.

Θα χρειαστούν, όμως πολλές παρόμοιες κινήσεις και, κυρίως η ανάλογη προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Η συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα θετικό βήμα, αλλά η απόσταση που έχουμε να διανύσουμε μπορεί να μετρηθεί σε χιλιόμετρα.

Την επομένη της υπογραφής της πανηγυρικής συμφωνίας με τους Κινέζους η διαπραγμάτευση της μετοχής του ΟΛΠ στο ταμπλό του ελληνικού Χρηματιστηρίου ήταν σχεδόν κατά 50% χαμηλότερα από την τιμή που πλήρωσαν οι Κινέζοι για να αποκτήσουν την εταιρεία.

Αυτό συμβαίνει γιατί η αγορά φοβάται για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια και της εταιρείας στον βαθμό που θα ενσωματώσει το ρίσκο της χώρας.

Η χρηματιστηριακή αγορά, παρά την άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, δεν πιστεύει στην αντιστροφή της πορείας της οικονομίας. Η άνοδος από τις 430 στις 570 μονάδες στηρίχθηκε στην αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες είχαν πιεστεί πολύ. Ωστόσο, παρά την άνοδο τους βρίσκονται κάτω από τις τιμές στις οποίες έγιναν οι πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Η μεγάλη αύξηση φόρων και εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην οικονομία για να ανασάνει τους επόμενους μήνες. Το πιθανότερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να μην… πιάσει τους στόχους και να χρειαστούν πολύ σύντομα και άλλα μέτρα. Η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών όμως λόγω της μείωσης της φοροδοτικής ικανότητας δεν θα επιτρέπει άλλες αυξήσεις φόρων. Συνεπώς θα απαιτηθεί εξεύρεση λύσεων από τη μείωση των δαπανών, αλλά η ζημιά στην οικονομία, δηλαδή σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο θα έχει γίνει.

[ΠΗΓΗ: REAL NEWS_REAL MONEY, 17/04/2016]