ΣΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Ο ΧΑΛΚΟΣ

news_xrim_photo_article_58761_20160428213817_2Απρόθυμες να αποχωριστούν τους πόρους τους σε χαλκό εμφανίζονται οι κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες, όπως η Anglo American Pic. και η Glencore Pic., που αυτές τις μέρες πουλάνε οτιδήποτε, από σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα μέχρι γεωργικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να αποπληρώσουν χρέη τους, εν μέσω της κατάρρευσης των τιμών των εμπορευμάτων.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα του “Bloomberg”, αυτό συμβαίνει διότι ο χαλκός είναι ένα από τα ελάχιστα μέταλλα που αναμένεται να βρεθεί σε έλλειψη μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς η επιβράδυνση στις επενδύσεις σημαίνει πως δεν δημιουργούνται αρκετά ορυχεία, με αποτέλεσμα όσοι έχουν μετρητά να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους ήδη από τώρα. Σε μια ένδειξη της νέας πραγματικότητας, η Rio Tinto Group, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο, εξέπληξε πολλούς διορίζοντας στη θέση του επόμενου διευθύνοντος της συμβούλου τον επικεφαλής της για το χαλκό. Η ΒΗΡ Billiton Ltd., η μεγαλύτερη μεταλλευτική στον κόσμο, επίσης εστιάζει στο συγκεκριμένο εμπόρευμα, αναζητώντας επενδύσεις.

Ένα εμπόδιο για τους αγοραστές είναι ότι ακόμα και οι χρεωμένοι ανθρακωρύχοι θέλουν να κρατήσουν αυτό που έχει καταλήξει να αποτελεί το… καμάρι των βιομηχανικών μετάλλων. Η Anglo American, η πρώτη μεγάλη μεταλλευτική εταιρεία που “είδε” τη βαθμολογία της να κόβεται σε “junk” από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, επιμένει ότι θα κρατήσει τα τεράστια ορυχεία της χαλκού “Los Bronces” και “Collahuasi”. “Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πουλήσουμε”, έχει δηλώσει ο Hennie Faul, διευθύνων σύμβουλος της μονάδας χαλκού της Anglo.

Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο του χαλκού μειώθηκε το 2015 περίπου σε 3,1 δισ. δολ. -ένα 5ετές χαμηλό- σύμφωνα με τα στοιχεία του “Bloomberg”. Κατά τη διάρκεια του έτους σημειώθηκαν 27 συμφωνίες χαλκού, σύμφωνα με την Ernst & Young, από 38 για πόρους άνθρακα και 117 για τον χρυσό. Το χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας “είναι πιθανό να οφείλεται στην έλλειψη περιουσιακών στοιχείων στην αγορά”, έγραψε η Ε&Υ σε έκθεσή της για τη βιομηχανία. Η ανάκαμψη των τιμών του χαλκού φέτος μπορεί να αποθαρρύνει περαιτέρω τους ανθρακωρύχους από το να πουλήσουν τα καλύτερό τους περιουσιακά τους στοιχεία, όπως εκτιμά ο Glyn Lawcock, αναλυτής της UBS Group AG. Το μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο 19% σε σχέση με τα χαμηλά του Ιανουαρίου, ενώ κατέγραψε το πρώτο τριμηνιαίο του κέρδος σε σχεδόν δύο χρόνια.

 

[ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, 29/04/2016]