ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΙΤΙΑ ΚΟΝΤΡΑΣ ΑΠΘ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Athens AcademyΚόντρα μεταξύ ΑΠΘ και υπουργείου Παιδείας ξέσπασε ξαφνικά, με φόντο τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του φετινού Επετειακού Έτους Αριστοτέλη, όπως έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 ετών από τη γέννηση τoυ Σταγειρίτη φιλοσόφου. Το παγκόσμιο συνέδριο Αριστοτέλης 2.400 χρόνια , που πραγματοποιείται τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, στα αρχαία Στάγειρα και στην αρχαία Μίεζα, με τη συμμετοχή των κορυφαίων αριστoτελιστών από ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί την κορωνίδα των εκδηλώσεων, δεν περιλαμβάνεται καν στη λίστα που ανακοίνωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Παιδείας, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Μέλη του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ), του ΑΠΘ, που διοργανώνει το συνέδριο, εξέφρασαν χθες την έκπληξη, την απορία και τον προβληματισμό τους για το γεγονός, ενώ ζήτησαν εξηγήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Έχω ανακοινώσει ήδη από τον Αύγουστο του 2013 τη διοργάνωση του παγκόσμιου συνεδρίου, που αποτέλεσε τη βάση της πρότασης για την ανακήρυξη του Ετους Αριστοτέλη. Συναντήθηκα με την επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κ. Τζιτζικώστα, που δέχτηκε με χαρά να κάνουμε την πρόταση, η σποία προχώρησε και εγκρίθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCΟ», είπε στο Έθνος η πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ, καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη Μέντζου, μην κρύβοντας την ενόχλησή της για την προσπάθεια του υφυπουργού να απαξιώσει το συνέδριο και να μην το συμπεριλάβει καν στη λίστα των εκδηλώσεων. Όπως ειπώθηκε σε συνέντευξη Τύπου των μελών του ΔΙΚΑΜ, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 23 ως τις 28 Μαΐου, σε τρία μέρη με ιδιαίτερο και προφανή συμβολισμό.

[ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 23/03/2016]