ΣΕ (ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ) ΠΟΛΕΜΟ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ

08fafd97-73fc-446d-b4fb-40a675f42a25Ο Υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως οΔιευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright σορτάρισε μετοχές της δικής του εταιρείας. Οι κατηγορίες απορρίφτηκαν από την εταιρεία ως «απόλυτη ανοησία”, καθώς οι εντάσεις κορυφώνονται μεταξύ της καναδικής εταιρείας και της κυβέρνησης στην Αθήνα.

Οι μετοχές της Eldorado έπεσαν 19% στις 12 Ιανουαρίου στο Χρηματιστήριο του Τορόντο, η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Δεκέμβριο του 2008, μετά την ανακοίνωση Wright σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, ότι η εταιρεία αναστέλλει τα επενδυτικά της σχέδια για τα μεταλλεία στην Ελλάδα, κατηγορώντας τη στάση της κυβέρνησης.

«Ο Wright είναι ένας διευθύνων σύμβουλος, ένας έξυπνος και έμπειρος άνθρωπος. Έδωσε μια συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας θα πέσει», δήλωσε ο Σκουρλέτης όταν ρωτήθηκε για το πώς πάνε οι συνομιλίες με την Eldorado Gold στην συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που έδωσε την Πέμπτη. «Γιατί το έκανε αυτό; Κατά τη γνώμη μου, και του είπα όταν ήταν εδώ, έπαιξε παιχνίδια με την τιμή της μετοχής. Έχετε πει στους φίλους σας ότι θα πείτε αυτά τα πράγματα στη συνέντευξη Τύπου, έτσι ώστε να μπορούν να πουλήσουν μετοχές πριν και στη συνέχεια να τις αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.»

Τα σχόλια του υπουργού είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια μάχη ανακοινώσεων μεταξύ των δύο πλευρών που απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία επί των σχεδίων της Eldorado να αναπτύξει τα μεταλλεία της στην Ελλάδα. Ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πως οι δραστηριότητες της εταιρείας ρυπαίνουν το περιβάλλον. Ο Σκουρλέτης το περασμένο καλοκαίρι ανακάλεσε μια άδεια για έναν από τους χώρους εξόρυξης της Eldorado, αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το ΣτΕ, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα.

Χωρίς αποδείξεις

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι “σορτάρισε” μετοχές της εταιρείας», δήλωσε ο Σκουρλέτης για τον Ράιτ. «Η αποζημίωσή του είναι συνδεδεμένη, μεταξύ άλλων, με την τιμή της μετοχής της εταιρείας, και παίζει παιχνίδια με αυτό».

Ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες συναλλαγών για να αποδείξει τον ισχυρισμό του.

Οι ισχυρισμοί Σκουρλέτης είναι «χωρίς βάση και προσβλητικοί», δήλωσε ο Eduardo Moura, αντιπρόεδρος της Eldorado και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, σε ένα e-mail, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στο σχόλιο. Η εκπρόσωπος της εταιρείας στο Βανκούβερ, Krista Muhr, απαντώντας εκ μέρους της CEO, είπε ότι οι ισχυρισμοί αποτελούν «απόλυτη ανοησία»

Η Eldorado δεν είναι από τις εταιρείες στις οποίες παρατηρήθηκε αγοραπωλησία μετοχών, σε σχέση με άλλες εταιρείες εξόρυξης  χρυσού. Κατά την εβδομάδα πριν από τα σχόλια Wright τον Ιανουάριο στην Αθήνα, οι θέσεις shorting της Eldorado αυξήθηκε στο 1,9 τοις εκατό του free float της εταιρείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Αυτό ήταν ελαφρώς πάνω από το 1,7 τοις εκατό που σημειώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, και ήταν χαμηλό 52 εβδομάδων.

Αγοράζοντας μετοχές

Συγκριτικά, το νούμερο για την Barrick Gold Corp. ήταν στο 2,2 τοις εκατό του free float κατά την ίδια περίοδο, ενώ για την Agnico Eagle Mines Ltd. ήταν στο 5,3 τοις εκατό και για την IAMGOLD Corp. στο 7,6 τοις εκατό. Η Newmont Mining Corp. βρισκόταν στο 0,5 τοις εκατό.

Αντιθέτως, ο Wright έχει πρόσφατα αγοράσει μετοχές της  Eldorado. Πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό του 18.569 μετοχές σε τιμή C$ 3,83 ανά κομμάτι, στις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Αυτό ανεβάζει το σύνολό του σε 1.170.000 μετοχές. Η μετοχή της Eldorado έκλεισε στα C$ 3,94 τη Δευτέρα στο Τορόντο, σε μια αγορά αξίας C$ 2.82 δισ ($ 2,1 δισ).

Οι μετοχές της Eldorado έχουν πέσει 39 τοις εκατό κατά το παρελθόν έτος, το περισσότερο ανάμεσα σε 19 ανταγωνιστικές εταιρείες που παρακολουθούνται από το Bloomberg, καθώς δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση να αναπτύξει τα μεταλλεία της στην Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προκαταρκτική εξέταση δείχνει ένα μετά φόρων δαπάνη απομείωσης της τάξης του των $ 1,2 -1,6 δις, «κατά κύριο λόγο σχετιζόμενη με τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ελλάδα».

Το Ελληνικό θέμα

«Η δέσμευση της Eldorado στην Ελλάδα έχει φέρει πάνω από $ 700 εκατομμύρια επενδύσεων στη χώρα από το 2012», δηλώνει ο αντιπρόεδρος κος Moura,. «Η αποτυχία του υπουργείου σε πολλά μέτωπα έχει ανάγκασαν την εταιρεία να αναθεωρήσει τα επενδυτικά μας σχέδια, όμως, παραμένουμε προσηλωμένοι στα έργα μας στην Ελλάδα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών.»

Σύμφωνα με τον Σκουρλέτη, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η εταιρεία «εκβιάζει» την κυβέρνηση και τους αρμόδιους περιβαλλοντικούς φορείς στην Ελλάδα για να εγκρίνουν άδειες για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταλλείων «με τα μάτια κλειστά» ή να διακινδυνεύσουν μια αναστολή της επένδυσης και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

«Είναι αποικιοκράτες, όχι επενδυτές», δήλωσε ο κος Σκουρλέτης.

Αδειοδότηση

Η εταιρεία αρνείται πως παραβιάζει την περιβαλλοντική νομοθεσία, επικαλούμενη αποφάσεις του ΣτΕ, που είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Ελλάδα. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας – το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδα σε περιβαλλοντικά και διοικητικά θέματα – έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει την πληρότητα των αδειών μας. Μεταξύ των αποφάσεων και πέντε τελευταίες από το 2014 που κηρύσσουν άκυρες διάφορες αποφάσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος», δήλωσε ο κος Moura από την  Eldorado.

Ενώ ο Σκουρλέτης αναγνώρισε την απόφαση του δικαστηρίου, είπε ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί σχετικά με συγκεκριμένες πτυχές της υπόθεσης, δεν έχει αποφανθεί για το αν είναι μια καλή ή κακή επένδυση.»

Η Eldorado έχει υποβάλλει αιτήσεις αδειοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη των μεταλλείων της στη Βόρεια Ελλάδα το Δεκέμβριο, ανέφερε ο υπουργός. Οι αρχές υποχρεούνται εκ του νόμου να απαντήσουν εντός τριών μηνών, και θα το πράξουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου, δήλωσε. Αν η εταιρεία συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και τον προγραμματισμό της, τότε η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει το έργο το οποίο είχε χορηγηθεί άδεια από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς υπάρχει «συνέχεια στις αποφάσεις του κράτους», είπε ο Σκουρλέτης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η εταιρεία ίσως θέλει να σταματήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα ούτως ή άλλως.

«Η Eldorado μπορεί να θέλεινα σταματήσει την επένδυση στην Ελλάδα, και το μόνο που θέλει είναι να ρίξει το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.bloomberg.com/, 23/02/2016]