ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Clean water being discharged from the European Goldfields mine and mill at Stratoni, Greece John Sturrock 07973 254 298 www.johnsturrock.com

Από τα μέσα Μαρτίου θα είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα της «Ελληνικός Χρυσός», μέσω της οποίας όποιος έχει πρόσβαση στο ίντερνετ θα μπορεί να παρακολουθεί on line τα στοιχεία για το έδαφος, το νερό, την ατμόσφαιρα και γενικά την ποιότητα περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία. Οι μετρήσεις γίνονται από ειδικά όργανα και σταθμούς μέτρησης που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και –σύμφωνα με την εταιρία- αποτελούν το μεγαλύτερο και πληρέστερο σύστημα παρακολούθησης (monitoring) που έχει λειτουργήσει ποτέ στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.  Πρόκειται για επένδυση 3 εκατ. ευρώ, για τη λειτουργία της οποίας η ετήσια δαπάνη φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία οι κάτοικοι της περιοχής με ένα κλικ στον υπολογιστή τους ή και από την οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν πληροφορίες για παραμέτρους που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους όπως τι καιρό έχουμε, πόσο καθαρή είναι η ατμόσφαιρα, πόσο νερό τρέχει στα ρεματάκια του χωριού τους. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και των ανθρώπων που ζουν σε αυτό και αγωνιούν για την ποιότητά του.

SONY DSC

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης, το οποίο υλοποιεί η «Ελληνικός Χρυσός» στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων που έχουν τεθεί από την Πολιτεία για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.  Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος καταγράφονται οι παράμετροι των εγκαταστάσεων του κάθε υποέργου: Ολυμπιάδα, Σκουριές, Μαύρες Πέτρες – Μαντέμ Λάκκο, και Στρατώνι. Όπως και η ποιότητα του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των εργασιών.  Στην πραγματικότητα με τη δημιουργία της ιστοσελίδας η «Ελληνικός Χρυσός» προχωράει ένα βήμα παραπάνω. Μεταδίδει μέσω του ίντερνετ τα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, ώστε ο καθένας να μπορεί να τα βρει και να τα αξιολογήσει.

ell

Στην πράξη το Πρόγραμμα περιλαμβάνει μετρήσεις σε αέρα, νερό, έδαφος, θόρυβο, δονήσεις, ακτινοβολία και εξορυκτικά απόβλητα.  Έτσι, μέσα από αυτό το μεγάλο project με απόλυτη διαφάνεια και μέσα από επιστημονικές μεθόδους θα δίδεται στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής άμεση εικόνα για την ποιότητα περιβάλλοντος στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.

Πώς λειτουργεί το δίκτυο παρακολούθησης της ατμόσφαιρας

Πρόκειται για την ναυαρχίδα του προγράμματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης και περιλαμβάνει ένα δίκτυο τριών αυτόματων σταθμών συνεχούς παρακολούθησης του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος σε κάθε ένα από τα επτά χωριά της περιοχής, που σημαίνει συνολικά εικοσιένα σταθμοί παρακολούθησης στο Δήμο Αριστοτέλη. Για λόγους σύγκρισης ενδεικτικά αναφέρεται ότι το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης(ΕΔΠΑΡ), που έχει εγκαταστήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιλαμβάνει μόλις είκοσι σταθμούς σε επίπεδο Νομού Αττικής και άλλους δεκατρείς σταθμούς σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

skou3

Η επιλογή της θέσης εγκατάστασης των σταθμών παρακολούθησης των εκπομπών σκόνης έγινε με βάση ειδική μελέτη που εκπονήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και είχε τίτλο «Μελέτη χωροθέτησης σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας».

Μετρούμενες μεταβλητές

Οι μεταβλητές οι οποίες μετρούνται είναι η περιεκτικότητα του αέρα σε αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη) ΡΜ2,5 και ΡΜ10, δηλαδή σωματίδια με αεροδυναμική διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (μm) και μικρότερη από 10 μικρόμετρα (μm), αντίστοιχα. Τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 είναι αυτά που προωθούνται στην τραχεία και στους βρόγχους του αναπνευστικού μας συστήματος, ενώ τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 είναι αυτά που επηρεάζουν τους πνεύμονες και ειδικότερα το λεγόμενο πνευμονικό παρέγχυμα, δηλαδή το τμήμα εκείνο του πνεύμονα που αναλαμβάνει την ανταλλαγή των αερίων μεταξύ αίματος και εισπνεόμενου αέρα. Οι μετρήσεις της συγκέντρωσης των PM10 και ΡΜ2,5 είναι συνεχείς, με μετρήσεις ανά 3 λεπτά. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε μέσο όρο εικοσιτετραώρου.

Επιπλέον αναλύονται τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 ως προς τις συγκεντρώσεις των ιχνοστοιχείων Pb, Zn, Mn, Cd, As, Fe, Cu και Cr σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο πρότυπο EN14902. Η δειγματοληψία για την ανάλυση των ΡΜ10 είναι 24ωρη και γίνεται με συχνότητα δύο φορές το μήνα.

Ακόμη, αναλύονται και καταγράφονται σε συνεχή βάση και αέρια, συγκεκριμένα μονοξείδιο του άνθρακα (CO), οξείδια του αζώτου (NO, ΝΟ2, ΝΟx), διοξείδιο του θείου (SO2) και υδρόθειο (H2S).

Όλες οι παραπάνω μετρούμενες παράμετροι συνδυάζονται ανά πάσα στιγμή με τις καιρικές συνθήκες του κάθε οικισμού καθώς στους σταθμούς έχουν εγκατασταθεί και αισθητήρες για την συνεχή μέτρηση και καταγραφή μιας σειράς μετεωρολογικών παραμέτρων περιλαμβανομένων της βροχόπτωσης, της θερμοκρασίας, της σχετικής υγρασίας, της ταχύτητας και διεύθυνσης ανέμου, της βαρομετρικής πίεσης και της εξάτμισης.

πηγή: http://greenagenda.gr