ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Crashing chart

Crashing chart

Η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας διώχθηκε, οδηγώντας καταρχήν 600 εργαζομένους και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500 στην ανεργία και δυσφημώντας την χώρα διεθνώς ως επενδυτικό προορισμό.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε καταστροφική για την οικονομία της χώρας μας, ήδη από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Η συγκρουσιακή κατεύθυνση της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήταν προφανής και κάθε προσπάθεια συμφωνίας με τους θεσμούς, ναυάγησε. Ο Πρωθυπουργός έβαλε την χώρα στην περιπέτεια του δημοψηφίσματος, με εικόνες ατελείωτων ουρών να σχηματίζονται έξω από τα ATM των Τραπεζών και την επιβολή ειδικής τραπεζικής αργίας και ελέγχου κεφαλαίων να ακολουθούν. Το κλείσιμο των Τραπεζών συνέπεσε με το ξεκίνημα της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν και μείωσε δραματικά την τουριστική κίνηση, με τις ακυρώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, αν και έφερε ως αποτέλεσμα την αρνητική απάντηση του ελληνικού λαού στη συμφωνία με τους δανειστές, οδήγησε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο έγινε νόμος του κράτους. Τον Σεπτέμβριο ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε νέες εκλογές, με την παραιτηθείσα κυβέρνηση να προβαίνει σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Στο τέλος Ιουνίου 2015, όταν εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν μόνο σε 77 εκατ. ευρώ, από 2,6 δια. ευρώ στο τέλος του 2014.

Και κατά την δεύτερη θητεία του στην Κυβέρνηση της Χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την ίδια πορεία, οδηγώντας την ελληνική οικονομία στον γκρεμό. Η αξιολόγηση των δανειστών έχει κολλήσει , με κύρια αγκάθια το ασφαλιστικό και το φορολογικό, επιτείνοντας το ήδη υπάρχον κλίμα ανασφάλειας. Οι εταίροι διαφωνούν σε θέματα κλειδιά με την Κυβέρνηση για το ασφαλιστικό, ενώ περιμένουν περισσότερο λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το νομοσχέδιο, τα οποία δεν λαμβάνουν.

Τροχοπέδη στην αξιολόγηση αποτελεί και μια σειρά από φορολογικά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο Φ.Π.Α., η εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών των ακινήτων, το νέο περιουσιολόγιο, η προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, οι αδήλωτες καταθέσεις κ.α. Επιπλέον, για να τελειώσει ο έλεγχος, πρέπει να ρυθμιστεί και η τύχη των «κόκκινων» δανείων.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδιωξε με κάθε δυνατό τρόπο τις ξένες επενδύσεις, την μόνη ελπίδα για ανάπτυξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold, που προχώρησε σε αναστολή των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα, γεγονός που απέδωσε στη στάση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφορικά με την έκδοση αδειών, την οποία χαρακτήρισε «ανοιχτά συγκρουσιακή». Η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας διώχθηκε, οδηγώντας καταρχήν 600 εργαζομένους και σε δεύτερο χρόνο άλλους 500 στην ανεργία και δυσφημώντας την χώρα διεθνώς ως επενδυτικό προορισμό.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε η Κυβέρνηση και σε άλλες επενδύσεις, με τις διαστάσεις απόψεων υπουργών με το ΤΑΙΠΕΔ να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτική είναι η κόντρα του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, με αφορμή την παραχώρηση του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς στην COSCO, που αναμένεται να γεμίσει τα ταμεία της χώρας με 370 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η κατάρρευση του χρηματιστηρίου είναι γεγονός. Πριν λίγες ημέρες, η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών πλησίασε το 8%. Η δραματική αυτή πτώση, που οφείλεται στην αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία για ασφαλιστικό και φορολογικό, οδήγησε την χρηματιστηριακή αγορά σε υποχώρηση 471 μονάδων. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές ξεπουλούν τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες που προσέγγισαν το 25% και να σημειώνει νέα ιστορικά χαμηλά.

Η έξοδος από την κρίση θα διαφανεί μόνο αν ληφθούν θετικά μέτρα από την Κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει φορολογική σταθερότητα και ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Το έργο κάθε επενδυτή θα πρέπει να διευκολύνεται από τα αρμόδια Υπουργεία σε κάθε διαδικαστικό θέμα, ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας και η χώρα να γίνει πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποκτήσει καλύτερα αντανακλαστικά, ώστε οι αξιολογήσεις από τους θεσμούς να ολοκληρώνονται επιτυχώς και γρήγορα και να αποκατασταθεί τόσο η πληγείσα ασφάλεια των πολιτών όσο και η αξιοπιστία της χώρας.

 

[ΠΗΓΗ: HELLENIC MAIL, του βουλευτή Επικρατείας ΝΔ, Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και τ. Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρου Φορτσάκη, 20/02/2016]