ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

ependyseis_image“Οι Επενδυτές δεν θέλουν ούτε παρακάλια, ούτε γλοιώδη δουλοπρέπεια. Ζητούν γεγονότα, Facts. Kαι αυτά δεν είναι άλλα από την βεβαιότητα για προσδοκώμενα κέρδη και η εξασφάλιση κατάλληλου περιβάλλοντος, μη εχθρικού, και διευκολυντικού στις συναλλαγές με το Δημόσιο.”

Μία επένδυση για να φθάσει στην φάση της πραγματοποίησής της χρειάζεται α) από την μεριά του Κράτους την ύπαρξη όλων των υλικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων και διευκολύνσεων για το ξεκίνημα της, και β) από την μεριά του μελλοντικού Επενδυτή να έχουν μελετηθεί όλα τα στοιχεία πλήρους βιωσιμότητας, (feasibility, viability, κλπ) της Επένδυσης.

[…] Πρόθεση μας είναι, να δείξουμε στους ανθρώπους του Υπουργείου Βιομηχανίας, τι θα έπρεπε να είχε ετοιμασθεί. Να δώσουμε μια ιδέα, τι χρειάζεται.

Το καθήκον αυτό είχε ανατεθεί στο αποκαλούμενο τελευταία, Οικονομίας, Έχει απαλειφθεί το “Εθνικής” λόγω ορθόδοξου αριστερισμού. δηλαδή το Εθνικής Οικονομίας ή Συντονισμού.  Και παράλληλα υπάρχει και το Οικονομικών, με κίνδυνο μπερδέματος. Πότε θα επαναφέρουμε τη σωστή μορφή ονομασίας των Υπουργείων; Προστασίας του Πολίτη! Της δια Βίου Μάθησης! Γελοιότητες!

Είχε καταργηθεί το Υπουργείο Βιομηχανίας, ως μη χρειαζούμενο, όταν λεγόταν από τους νυν και από τους προηγούμενους, ότι ψάχνουν per mare per terra, για Επενδυτές. Ήσαν γελοίες οι προσπάθειες, τα παρακάλια, τα γεύματα στο Restaurant του νέου Μουσείου, η επίδειξη των καλλονών των Νησιών μας και οι ηλιόλουστες παραλίες μας. Ακόμα πιο γελοίες, οι προτροπές στους ομογενείς των ΗΠΑ, ή στους Βιομηχάνους της Ε.Ε. Οι Επενδυτές δεν θέλουν ούτε παρακάλια, ούτε γλοιώδη δουλοπρέπεια. Ζητούν γεγονότα, Facts. Kαι αυτά δεν είναι άλλα από την βεβαιότητα για προσδοκώμενα κέρδη και η εξασφάλιση κατάλληλου περιβάλλοντος, μη εχθρικού, και διευκολυντικού στις συναλλαγές με το Δημόσιο. Οι Σκουρλέτηδες, Δρίτσηδες και Στρίντζηδες όχι είναι ακατάλληλοι, αλλά εντελώς αντίθετοι και εχθρικοί και σφόδρα απωθητικοί.

Αυτά που χρειάζονται από την μεριά μας, μπορεί να συνοψισθούν σε πέντε (5), κύρια σημεία:

* Φορολογικό, συγκριτικά πιο ελκυστικό από άλλες Χώρες

* Tιμές ηλεκτρικού ρεύματος και Φ. Αερίου ισοδύναμων σε calories.

* Ελαχιστοποίηση χρόνου δανειοδότησης,

* Ύπαρξη πλήρως οργανωμένων Βιομηχανικών. Ζωνών, και

* Φιλικό περιβάλλον, όλως ιδιαίτερα.

Δηλαδή η μηδέποτε εκκινήσασα ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Τόσα μέτρα παίρνει η Κυβέρνηση με σωρεία Προεδρικών Διαταγμάτων και σε κανένα δεν περιλαμβάνεται ούτε λέξη για την αναδιοργάνωση του πανάθλιου πληθωρικού κράτους, της μισογκρεμισμένης παράγκας των απολαμβανόντων μόνιμη παραμονή επί 35-ετία! Πού είναι τα οργανογράμματα με τους Υπαλλήλους που τα επανδρώνουν έχοντας αξιολογηθεί με evaluation των job description; Πώς θα δουλέψει το Κράτος, αν μπει ποτέ μπροστά η Οικονομία, με ίδρυση σύγχρονων αυτοματοποιημένων μεγάλων Επιχειρήσεων;

Το θέμα δεν είναι να δείξουμε πώς γίνεται η δουλειά. Αλλά τι θα πρέπει να έχει προετοιμασθεί στην εντέλεια για την προσέλκυση επενδυτών. Που δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα 7 χρόνια τώρα, διότι οι μεν κυβερνώντες μεριμνούσαν μόνο για την καταβολή της δόσης, οι δε πολίτες, πώς δεν θα χάσουν τα “κεκτημένα”. Μωρές παρθένες προσδοκώντας την ως δια μαγείας προσέλευση των κελεμπιοφόρων Επενδυτών. Αμ δε, στον διεθνή ανταγωνισμό, η αδιαφορία, η ραθυμία, η μη εγρήγορση, σκοτώνει. Kill them, λένε οι Αμερικάνοι όταν διαπιστώνουν αδυναμία στους αντιπάλους επιχειρηματίες, και εφορμούν.

Ούτε “σας παρακαλώ, ελάτε να επενδύσετε”, ούτε “σε τι θα επενδύσετε”, και άλλες λεπτομέρειες. Αλλά facts.

Αυτό που υπαινίχθη ο Σόϊμπλε, implementation, εφαρμογή, αφορά ακριβώς  ότι λέμε θα κάνουμε αυτά, αλλά δεν εφαρμόζουμε τα υποσχόμενα, Αυτό αναμένουν και οι εταίροι μας και οι ψυχρές Αγορές, να τα εφαρμόσουμε επί τέλους και κατ΄ακολουθίαν οι Επενδυτές, και όχι να μας ευχαριστούν οι Βούλγαροι για τους δικούς μας επενδυτές που τους στείλαμε εκεί.

Και αν δεν συνεχίσουμε την παλαβομάρα των 7 ετών, και υπάρξει (πολύ αμφιβάλλω) ηρεμία, (ενώ διαφαίνεται ότι θύελλες, άνεμοι γύρω μας πνέουν, και τριπλή ανησυχία μας περιλούζει, πολιτικής αστάθειας, μεταναστευτικής συμφόρησης και γεωπολιτικής αναμπουμπούλας στη περιοχή μας), η εχθρική αντιμετώπιση των επενδύσεων πρέπει να σταματήσει αμέσως, διότι δεν έμεινε καμιά άλλη λύση.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι η ανάγκη να φανεί παντού, εδώ και έξω, ότι γίνεται σοβαρή δουλειά προετοιμασίας, και όχι π.χ. ο κ. Δρίτσας να ζητάει, αφού έκλεισε το deal του ΟΛΠ, να κατατοπισθεί εκ των υστέρων!! Μα οι ξένοι δεν τρώνε σανό! Λίγοι μόνο ντόπιοι, εξακολουθούν.

Ετοιμάστε ένα περιβάλλον σαν αυτό που προτείνουμε. Αντικειμενικά που να πείθει για την ειλικρίνεια των προθέσεων συμβολής στο κτίσιμο ξανά Επιχειρήσεων. Είναι μια μορφή. Μια ιδέα. Ούτε καλό, ούτε κακό. Παλιά καρποφόρησε. Περπάτησε. Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Και ειρωνευθείτε εμάς, τους ουρανοβάμονες. Δεν πειράζει. Αρκεί να φανεί ότι υπάρχει η διάθεση. Διότι η ζημιά που έγινε από τον Σκουρλέτη μοιάζει με την ζημιά που έγινε με την “σκληρή, 7-μηνη, διαπραγμάτευση.

Λαϊκοί αγώνες, δεν είναι μόνον οι διεκδικήσεις Αμοιβών. Είναι η πάλη για την δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε οι εργάτες να απολαμβάνουν αυτό που η “αόρατη χείρα” της Αγοράς ρυθμίζει ώστε να επιμερίζεται η δική τους απολαβή. Και αν δεν υπάρχει Παραγωγή σας είπαν ψέματα πως φυτρώνουν κρατικά Ευρόδενδρα.

Κύριοι Κυβερνώντες, Διορθώστε το επενδυτικό περιβάλλον.

[ΠΗΓΗ: capital.gr, rου Β. Δ. Αναστασίου, 4/02/2016]