ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ;

stratoniΑν κρίνει κανείς από τις αντιδράσεις που προκάλεσε πριν μερικούς μήνες η ανάκληση αδειών της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και η πρόσφατη απόλυση 30 περίπου εργαζομένων της Άκτωρ στο εργοτάξιο, η προαναγγελθείσα απώλεια 600 θέσεων εργασίας λόγω παύσης εργασιών στο έργο Σκουριών που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold  Πολ Ράιτ στην πρωινή συνέντευξη τύπου στο Χίλτον, δεν προοιωνίζεται ήρεμες μέρες για την ΒΑ Χαλκιδική.

Οι μεταλλωρύχοι είναι γνωστοί για τους παθιασμένους αγώνες να κρατήσουν τις δουλειές τους και όλοι θυμούνται την πρωτοφανή κινητοποίηση με την «κάθοδο των μυρίων» στην Αθήνα, πέρυσι. Έχοντας στο μυαλό και την επικείμενη συνάντηση της διοίκησης των εταιρειών με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα συνιστούσαμε ηρεμία και στάση αναμονής. Η λογική θα πρέπει να πρυτανεύσει και από τις δύο, ή καλύτερα και από τις τρείς πλευρές. Υπουργείο, εταιρείες και εργαζόμενοι θα πρέπει να συζητήσουν για την βέλτιστη λύση. Από σήμερα γίνεται φανερό πως το παιχνίδι με την… καθυστέρηση της μπάλας που εφαρμόζεται εδώ και 2-3 χρόνια εις βάρος της επένδυσης και το οποίο η σημερινή κυβέρνηση τελειοποίησε σε επίπεδο state of the art, δεν προχωράει άλλο. Όλοι καλούνται να πάρουν τις αποφάσεις τους. Και ο καθένας θα επωμιστεί ακέραια την ευθύνη για τα όποια αποτελέσματα.

Η εταιρεία δήλωσε τις προθέσεις της και τις αιτιολόγησε μέχρι κεραίας. Οι θέσεις των εργαζομένων είναι πάγιες και σεβαστές από όλες τις πλευρές. Μένει να ξεκαθαρίσει και τις δικές της προθέσεις η κυβέρνηση και να σταματήσει να αναμασά εξυπνακίστικα επιχειρήματα που αναπαράγονται σε περιθωριακά μπλογκ. Ήρθε η ώρα των γενναίων αποφάσεων και της ευθύνης. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως φέρνει την αλλαγή ήρθε και η στιγμή να το αποδείξει…