ΠΕΡΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

42bfbea03cce865b2f6f3be1a87895b7_LΜια σημαντική παρέμβαση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold κος Paul Wright με σκοπό να ανακοινώσει τις προθέσεις της εταιρείας σχετικά με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Όταν η συζήτηση κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από τους παριστάμενους δημοσιογράφους έφτασε στο θέμα της καθυστέρησης των αδειών, ο κύριος Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος συμμετείχε και στο πάνελ της συνέντευξης τύπου, δήλωσε τα εξής:

«Να πω δυο τρία πράγματα: Γενικά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο. Μιλάμε για ένα πλήρως αδειοδοτημένο έργο περιβαλλοντικά και τεχνικά από το Φλεβάρη του 2012.

Από κει και πέρα για να στηθεί ένα μεταλλευτικό έργο απαιτούνται κάποιες “ρουτινοειδείς” ας τις πούμε, άδειες, οι οποίες υπό κανονικές συνθήκες θα έβγαιναν πολύ ομαλά. Μια από αυτές ήταν η οικοδομική άδεια που αναφέρθηκε. Η υποβολή έγινε το 2013, περάσαμε από πολλές ιστορίες, κάποια στιγμή πήραμε την έγκριση δόμησης από το Υπουργείο πέρυσι τέτοια εποχή, μάλλον το Δεκέμβρη, το Γενάρη είχαμε ανάκληση αυτής της αδείας, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ και εναντίον της Πολεοδομίας αλλά και εναντίον της απόφασης του Υπουργού, και εκκρεμεί η απόφαση.

Ταυτόχρονα επειδή εκκρεμούσαν μερικές απαλλοτριώσεις κάποιων οικοπέδων στις Σκουριές, παρ’ όλο που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και εκκρεμεί μόνο η τελική υπογραφή, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τη διάταξη των κτιρίων. Γι’ αυτό το γεγονός έχουμε υποβάλλει αίτηση ανανέωσης/ διόρθωσης της τεχνικής μελέτης, η οποία επίσης και αυτή εκκρεμεί.

Και βεβαίως η άδεια ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, δηλαδή της εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού Ολυμπιάδος. Ό,τι κάναμε στην Ολυμπιάδα, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε, οι παλιοί χώροι απόθεσης έχουν καθαριστεί, ξεκινάει η αναδάσωση και πλέον το εργοστάσιο εμπλουτισμού πρέπει να επεξεργαστεί το μετάλλευμα όπως βγαίνει από το μεταλλείο.

Θα χρειαστεί να μπει νέος εξοπλισμός  αυτό θα κάνει ένα οκτάμηνο. Είναι μια επένδυση 60 εκατομμυρίων, αλλά πριν αρχίσεις να στήνεις τον εξοπλισμό, απαιτείται μια τυπική άδεια. Ή θα λειτουργούσαμε παράνομα, ή θα περιμέναμε την άδεια. Έχουμε υποβάλλει τη σχετική μελέτη μέσα στο Δεκέμβρη, τυπικά και λογικά πρέπει να την έχουμε μέσα στο Φλεβάρη – Μάρτη. Αυτή είναι η δεύτερη που αναφέρθηκε.

Είναι μικροπεριπτώσεις που για τις οποίες υπό κανονικές συνθήκες -σας το λέω όντας στα μεταλλεία επί 25 χρόνια- δεν υπήρξε ποτέ προβληματισμός, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται πρόβλημα.

Να σημειώσω και κάτι ακόμα, μια που μου δίνεται η δυνατότητα. Αναφέρθηκε από μια συνάδελφό σας πριν, για ένα πρόστιμο 1 εκατομμυρίου για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Ούτε μας έχει έρθει τέτοιο πρόστιμο, ούτε γνωρίζουμε κάτι. Καλό είναι όμως να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε να λαμβάνουμε από το δημόσιο από επιστροφή ΦΠΑ περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε το μέγεθος για το οποίο μιλάμε.

Τα δικαιώματα που πληρώνουμε τα τελευταία δυο χρόνια είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο το χρόνο και το ποσό αυτό υπολογίζεται σαν ποσοστό του τζίρου που κάνουμε στο ορυχείο Μαύρων Πετρών. Λογικά και όταν φτάσουμε στην πλήρη ανάπτυξη αυτό το ποσό μπορεί να φτάνει τα 7-8 εκατομμύρια το χρόνο.»