ΓΙΑΤΙ Η ELDORADO GOLD ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΦΕΤΟΣ 200 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ

mKPlrTSwG61lWnmotSULΠαρά την μερική αναστολή των εργασιών ανάπτυξης στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, κατά τη φετινή χρονιά, η Eldorado Gold, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, προγραμματίζει να επενδύσει στη Βορειοανατολική Χαλκιδική συνολικά 198 εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, όπως έκανε γνωστό χθες η διοίκηση του καναδικού ομίλου με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του 2015, θα καταγραφούν χρεώσεις απομείωσης (impairment expenses) της τάξης των 1,2 – 1,6 δισ. δολαρίων που αποδίδονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργασίες ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Στις 12 Ιανουαρίου η Eldorado Gold είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει, σε πρώτη φάση, τις εργασίες ανάπτυξης στις Σκουριές, ενώ, εάν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις θα “παγώσει” τις εργασίες ανάπτυξης και στην Ολυμπιάδα. Παρόλ’ αυτά, ο καναδικός όμιλος συνεχίζει να επενδύει στα τρία έργα της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, σύμφωνα με τις προβλέψεις (guidance) που παρείχε, χθες, για τη φετινή χρονιά.

Σκουριές

Στις Σκουριές η εταιρεία θα διαθέσει συνολικά 33 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση, μεταξύ άλλων, έργων προστασίας και συντήρησης. Να σημειωθεί ότι η ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου στις Σκουριές δεν υφίσταται μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που καθιστά άκυρη τη σχετική απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη. Βέβαια, το τί μέλλει γενέσθαι στο συγκεκριμένο έργο παραμένει σε ομιχλώδες τοπίο καθώς συνδέεται άμεσα με την κατάληξη των όποιων συζητήσεων μεταξύ του ΥΠΕΝ και της εταιρείας.

Ολυμπιάδα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Eldorado Gold, στην Ολυμπιάδα η πρώτη φάση της κατεργασίας παλαιών αποθέσεων θα σταματήσει το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ταυτόχρονα, η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του 2016, ενώ η δεύτερη φάση του έργου θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση. Για τη φετινή χρονιά έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση κεφαλαίων 155 εκατ. δολαρίων που αφορά  τη συνέχιση της ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου, με την αποπεράτωση της μονάδας κατεργασίας να τοποθετείται στις αρχές του 2017 υπό την προϋπόθεση ότι οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 και οι εργασίες ανάπτυξης θα συνεχιστούν. Σε αντίθετη περίπτωση, οι εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης θα σταματήσουν.

Στρατώνι

Κατά τη διάρκεια του 2016, στο Στρατώνι αναμένεται να κατεργαστούν 220.000 τόνοι μεταλλεύματος με περιεκτικότητα σε μόλυβδο,  ψευδάργυρου και αργύρου (163 γραμμάρια ανά τόνο). Εκεί οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να διαμορφωθούν συνολικά στα 10 εκατ. δολάρια.

[ΠΗΓΗ: capital.gr, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 26/01/2016]