ΕΡΗΜΟ ΤΟΠΙΟ ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

IMG_0549Έρημο τοπίο οι Σκουριές! Οι εργαζόμενοι περιμένουν την κυβέρνηση. Δρόμοι άδειοι. Εκσκαφείς σταματημένοι. Μηχανές σβησμένες. Σκηνικό έρημο και σκοτεινό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζουν εδώ και λίγες μέρες οι Σκουριές, στη ΒΑ Χαλκιδική, μετά την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι παγώνει τις εργασίες στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Το πάγωμα αυτό, σε συνδυασμό με τις απεργίες, τις οποίες άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα οι εργαζόμενοι για τις πρώτες 29 απολύσεις –που προηγήθηκαν όμως των ανακοινώσεων της καναδικής εταιρίας–, έχουν δημιουργήσει ένα σεληνιακό τοπίο εκεί που μέχρι πρότινος εργάζονταν περίπου 600 άτομα.

Αν και άλλες απολύσεις δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, τα πάντα έχουν σταματήσει, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την εταιρία για την επόμενη μέρα. «Είμαστε σε μια διαδικασία διαλόγου, ώστε οι εργαζόμενοι από τις Σκουριές να μπορέσουν να απορροφηθούν στα υπόλοιπα μεταλλεία και να μη μείνουν χωρίς δουλειά. Διαπιστώνουμε μια καλή διάθεση προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας, που μεταφέρει την έντονη ανησυχία στις τάξεις των συναδέλφων του στο εργοτάξιο, αλλά και των οικογενειών τους.

Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πώς θα αντιδράσουν οι μεταλλωρύχοι στις τελευταίες εξελίξεις και αν θα κορυφώσουν με μια δυναμική ενέργεια τις κινητοποιήσεις τους. «Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τις κυβέρνησης. Πρέπει να τις ξεκαθαρίσει. Αν θέλει να διώξει την εταιρία, να το πει ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να είμαστε εμείς συνεχώς όμηροι είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά» τονίζει ο κ. Ζαφειρούδας.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 19/01/2016]