ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

ellinikos-chrisosΌπως επισημαίνουν κύκλοι της Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την επένδυση της στην Ελλάδα και την περιοχή της Χαλκιδικής.

Τα όρια των αντοχών τους δοκιμάζουν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold, με τις μεταξύ τους σχέσεις να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκύψει για την πορεία της επένδυσης της καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα εν αναμονή της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου στις Σκουριές.

Η απόφαση του ΣτΕ: Να σημειωθεί πως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία στις 2 Νοεμβρίου 2015 έγινε δεκτή η προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός αλλά και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και άλλων σωματείων κατά της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για ανάκληση των τεχνικών μελετών του έργου στις Σκουριές και τμήματος της Ολυμπιάδας, δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί και επιδοθεί στις ενδιαφερόμενες πλευρές, με τον χρόνο να κυλά εις βάρος της αναπτυξιακής προοπτικής του επενδυτικού έργου της Ελληνικός Χρυσός.

Καθοριστικής σημασίας για την έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα, οπότε θα βρεθεί στην Αθήνα σε τακτική επίσκεψή του ο CEO της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, ο οποίος –συμφωνά με πληροφορίες– θα επιδιώξει να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης απέναντι στην επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ της Eldorado Gold στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας για μία ακόμη φορά προς την ελληνική πλευρά με το γνώριμο ύφος των επενδυτών πως οι οικονομικές συμφωνίες και οι επενδύσεις ακολουθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προϋποθέσεις κόστους, ώστε να καθίστανται βιώσιμες και αποδοτικές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν κύκλοι της Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την επένδυσή της στην Ελλάδα και την περιοχή της Χαλκιδικής. Όπως τονίζουν, μάλιστα, «ματώσαμε το 2015, αλλά στόχος μας είναι η επιτυχία, μιας και ήδη έχουμε επενδύσει στη χώρα 650 εκατ. ευρώ».

Κινητοποιήσεις: Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις προέβησαν χθες οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, μιας και η εταιρεία Άκτωρ απέλυσε 28 εργαζόμενους που απασχολούνταν στη Στοά στις Σκουριές, λόγω έλλειψης αντικειμένου εργασίας. Οι εργαζόμενοι, όπως τονίζουν, αγωνιούν για το μέλλον τους και προβληματίζονται από την κωλυσιεργία της κυβέρνησης όσον αφορά την επένδυση για τον χρυσό στη Χαλκιδική.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 9/01/2016, της Λέττας Καλαμαρά]