ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ FUNDS ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

funds1-thumb-largeΜεγάλη προσφορά, χαμηλή ζήτηση πιέζουν τις τιμές και οδηγούν σε αναδιαρθρώσεις και αλλαγή στρατηγικής.
Η δραστική εξασθένηση των τιμών των εμπορευμάτων από το πετρέλαιο μέχρι τα πολύτιμα μέταλλα κυρίως λόγω επιβράδυνσης της ζήτησης από την Κίνα συνεχίζει να επιφέρει σημαντικές ζημίες στους ομίλους παραγωγής καθώς και στα επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η Anglo American, n πέμπτη μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο, ανακοίνωσε δραματική αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων με 85.000 απολύσεις, αναστολή καταβολής μερίσματος, περικοπή επενδύσεων και διάθεση του 60% του χαρτοφυλακίου της, ώστε να αντεπεξέλθει στην πτώση των τιμών των πρώτων υλών.
Η πρώτη και η δεύτερη μεγαλύτερη εξορυκτική στον κόσμο, n ΒΗΡ Billiton και n Rio Tinto αντίστοιχα, όπως και άλλες εταιρείες κολοσσοί του κλάδου, περιορίζουν δαπάνες και κόστη, ώστε να εμφανίζονται κερδοφόρες. Η Rio Tinto, ειδικότερα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για κεφαλαιουχικές δαπάνες στα περίπου 5 δισ. δολάρια το 2016 έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για λιγότερα από 6 δισ. δολάρια. Φέτος οι κεφαλαιουχικές δαπάνες φθάνουν τα 5 δισ. δολάρια, ενώ το 2014 ανέρχονταν σε περίπου 8 δισ. δολάρια. Στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν κάμψη από τις αρχές του έτους. Ο Δείκτης Μετάλλων στην αγορά του Λονδίνου, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία έξι βιομηχανικών μετάλλων, έχει απολέσει το 25% της αξίας του μέχρι σήμερα και προβλέπεται πως το 2015 θα είναι και το έτος με τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008. Ειδικά, το νικέλιο έχει προσεγγίσει τα επίπεδα ναδίρ δεκαετίας, ενώ n τιμή του χαλκού υποχώρησε στα τέλη Νοεμβρίου πρώτη φορά την τελευταία εξαετία κάτω από τα επίπεδα των 4.500 δολαρίων ο μετρικός τόνος. Στον Δείκτη Εμπορευμάτων του Bloomberg το νικέλιο έχει απώλειες από τις αρχές του 2015 της τάξης του 41% και έχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση.
Βασικοί παράγοντες που οδηγούν τις εταιρείες σε αποφάσεις δραστικής αναδιάρθρωσης και περικοπών, αλλά και τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου να αποσύρονται από την αγορά εμπορευμάτων, είναι η χαμηλότερη ζήτηση πρώτων υλών από την Κίνα και η αδυναμία του κλάδου να περιστείλει αποτελεσματικό την πλεονάζουσα προσφορά στη διεθνή αγορά. Τουλάχιστον 12 όμιλοι διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με τοποθετήσεις στα εμπορεύματα έχουν διακόψει τη δραστηριότητα τους από το 2012, συμπεριλαμβανομένων ηχηρών ονομάτων, όπως οι Clive Capital και Centaurus Energy, καθώς και νεοφυών εταιρειών, όπως οι Higgs Capital Management και Mastic Investment.
Επιπλέον, οι επενδυτές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και οι αναλυτές αναμένουν πως n Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εντός του Δεκεμβρίου θα αυξήσει τα επιτόκιά της πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει πως το δολάριο θα ενισχυθεί έναντι των άλλων διεθνών νομισμάτων. Συνεπώς, τα μέταλλα και τα εμπορεύματα εν γένει θα καταστούν ακριβότερα, εφόσον οι αγοραστές διαθέτουν άλλο νόμισμα για τη συναλλαγή τους. Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής πρώτων υλών σε εταιρείες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα μειωθεί, προσφέροντας τους κίνητρα να διατηρήσουν στα υφιστάμενα επίπεδα την παραγωγή και, κατά συνέπεια, την υπερπροσφορά στη διεθνή αγορά. “Η κρίσιμη καμπή τοποθετείται το 2018, καθώς n ακμή για τις τιμές των εμπορευμάτων ήταν το 2011 και οι κύκλοι αυτοί διαρκούν επτά χρόνια” , επισημαίνει, εν κατακλείδι, ο Οσκαρ Λιουνόβσκι, ιδρυτής και διευθυντής Επενδύσεων του επενδυτικού οίκου Orion Mine Finance Group, ο οποίος επενδύει τώρα στα εμπορεύματα όταν άλλοι αποχωρούν.” Είναι n κατάλληλη εποχή να αναλύσουμε τα μακροοικονομικά ζητήματα και να αντιληφθούμε τα βασικά μεγέθη της αγοράς”.

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 09/12/2015]