ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΗ

ellinikos-chrisos«Αν μας δημιουργήσει πρόβλημα η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, θα σταματήσουμε, αλλά γενικά υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας θα είναι θετική», είπε στο “ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9FM” ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, αναφορικά με την αναμενόμενη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ για την επένδυση στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική.

“Υπάρχει κόστος, αλλά δεν πάει στράφι, είναι για ένα έργο, που κάποια στιγμή θα δικαιωθεί” είπε ο κ.Θεοδωρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή “καθημερινά”, που παρουσιάζει ο Χρήστος Μάτης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι «θα ήταν αυτοκαταστροφικό να πούμε σε έναν κόσμο που τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έδωσε τον αγώνα και πέτυχε να ανοίξει η μονάδα ότι δεν το ανοίγουμε μέχρι να αποφασίσει η ολομέλεια του ΣτΕ».

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έκανε γνωστό ότι η μητρική εταιρεία στον Καναδά έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και η τοπική εταιρεία με τον αρμόδιο υπουργό, Π.Σκουρλέτη, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν μπορεί να οριστεί συνάντηση, πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Σε ό,τι αφορά το ποσό των 15.340.000 ευρώ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε ότι η εταιρεία πρέπει να πληρώσει για την αγορά των μεταλλείων το 2003, ο κ.Θεοδωρακόπουλος είπε ότι το πόσο, το οποίο μαζί με τους τόκους έφτασε το 2013 τα 22,2 εκ. ευρώ, έχει ήδη καταβληθεί, αλλά θα υποβληθεί έφεση, για να ακυρωθεί ο καταλογισμός και να επιστραφεί το πόσο.

«Είναι έως τυπικά αδύνατο να ελπίζουμε σε επιστροφή, αφού σήμερα το κράτος μας χρωστά από επιστροφή ΦΠΑ 57 εκ. ευρώ», είπε, ενώ διευκρίνισε ότι όταν πληρώθηκε το ποσό, δεν έγινε συμψηφισμός γιατί το 2013, δεν υπήρχαν οφειλές του κράτους στην εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ.Θεοδωρακόπουλο, όταν το 2003 έγινε η αγοραπωλησία των μεταλλείων από την ΤVXS, δόθηκαν 22 εκ. για τις αποζημιώσεις, που οφείλονταν, αλλά στη συνέχεια έγινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ανώνυμη καταγγελία ότι η αξία των μεταλλείων ήταν 500 εκ., άρα το ποσό που δόθηκε για την πώληση μέσω του ελληνικού δημοσίου ήταν πολύ χαμηλό. Η ΕΕ έκανε δεκτή εν μέρει την προσφυγή και επιδικάστηκε ένα ποσό 15.340.000 επιπλέον το οποίο μαζί με τους τόκους το 2013, είχε φτάσει τα 22,2 εκ. ευρώ.

«Θεωρήθηκε μια εν δυνάμει κρατική ενίσχυση στον αγοραστή, δεν υπάρχουν άλλες συνέπειες, το θέμα έχει κλείσει, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι αιτούντες μιλούσαν για 500 εκ.», είπε. – Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 16/12/2015]