«ΘΑΜΠΩΣΕ» Ο ΧΡΥΣΟΣ

photodisp34747-2-thumb-largeΟι τιμές του χρυσού υποχώρησαν 2,5% την Πέμπτη, στα 1.049,60 δολάρια η ουγκιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2009. Ήταν η χειρότερη μέρα του χρυσού σε σχεδόν δύο μήνες. Το πολύτιμο μέταλλο έχει υποχωρήσει 11 % μέχρι στιγμής φέτος. Το τελευταίο χτύπημα στο χρυσό πυροδότησε η απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια, για πρώτη φορά σε 3.460 μέρες. Η ιστορική αυτή κίνηση είναι μια μεγάλη αρνητική εξέλιξη για το χρυσό, επειδή μειώνει τις πιθανότητες που τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια προκαλούν για τη γέννηση μιας περιόδου με άγριες πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση των επιτοκίων έστειλε επίσης το δολάριο ΗΠΑ απότομα υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της Fed στην υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

Τίποτα απ’ αυτά δεν είναι καλό για τον χρυσό, που τείνει να αυξάνεται όταν οι άνθρωποι ανησυχούν για τον πληθωρισμό ή για τη σταθερότητα της οικονομίας. Γι’ αυτό και μετράει το γεγονός πως στην Ευρώπη και την Κίνα ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ο πληθωρισμός, αλλά ο αποπληθωρισμός και αρκετοί περιμένουν η τιμή να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο στο 2016. «Όταν κατακαθίσει η σκόνη, ο χρυσός θα πάει μια χαρά» δήλωσε ο Axel Merk, ιδρυτής της Merk Investments, η οποία ειδικεύεται σε νομίσματα και χρυσό.

Ο Merk δεν θεωρεί ότι το δολάριο ΗΠΑ ετοιμάζεται για πτήση άνευ άνω ορίου, υποστηρίζοντας ότι θα σταματήσει το ράλι καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η Fed είναι απίθανο να κινηθεί επιθετικά στις αυξήσεις των επιτοκίων. Ανέφερε επίσης ότι μια μελλοντική δράση της Fed στην ίδια κατεύθυνση θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο χάος στη χρηματιστηριακή αγορά, που μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του χρυσού υψηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες πιέσεις στην τιμή του χρυσού οδήγησαν σε πτώση μετοχές των εταιρειών μετάλλων και εξόρυξης. Η Freeport Mc MoRan (FCX) υποχώρησε σχεδόν9% την Πέμπτη και έγινε η πλέον πτωτική μετοχή του S&P 500 με πτώση μέχρι στιγμής φέτος στην αξία των μετοχών της κατά 74%.

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 21/12/2015]