ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ

angloamerican_457723833Ακόμη και χρεοκοπίες παγκοσμίως βλέπουν οι αναλυτές. Ισχυρές πιέσεις δέχονται από τη “βουτιά” των τιμών των εμπορευμάτων οι μεταλλευτικές εταιρείες παγκοσμίως, με αναλυτές να “βλέπουν” ακόμη και χρεοκοπίες. Εταιρείες που ασχολούνται με την εξόρυξη, έχουν αποτύχει να ανταπεξέλθουν στην παρατεταμένη κατάρρευση στις τιμές.

Εν τω μεταξύ, χρόνια αυξημένης παραγωγής έχουν δημιουργήσει παγκόσμια πλεονάσματα, την ώρα που η πιο αργή οικονομική ανάκαμψη διαβρώνει περαιτέρω τη ζήτηση. Παράλληλα, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, το ισχυρό δολάριο και οι ανεκπλήρωτες ελπίδες των στελεχών της βιομηχανίας για μια βελτίωση της αγοράς, συμβάλλουν στη διαιώνιση των μη κερδοφόρων δραστηριοτήτων. «Πρόκειται να “δούμε” χρεοκοπίες», δήλωσε ο Evy Hambro, που διοικεί το World Mining Fund της Blackrock. Ενώ κανείς δεν αναμένει κολοσσοί του κλάδου, όπως η Rio Tinto Group ή η ΒΗΡ Billiton Ltd., να χρεοκοπήσουν, οι παραγωγοί υψηλότερου κόστους και όσοι δεν μπορούν να αντλήσουν περισσότερα μετρητά είναι ευάλωτοι, καθώς οι τιμές των μετάλλων οδεύουν στην τρίτη συνεχόμενη ετήσια πτώση τους.

Την ίδια ώρα, πολλές εταιρείες προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν, προχωρώντας σε μειώσεις των μερισμάτων, βάζοντας την επιβίωσή τους πάνω από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των μετόχων τους. Η Anglo American ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα πουλήσει περισσότερα περιουσιακά της στοιχεία, θα αναστείλει τα μερίσματα έως τα τέλη του 2016 και θα ενοποιήσει τις μονάδες της σε τρεις από έξι, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη διολίσθηση των τιμών. «Ενώ συνεχίζουμε με την αναδιάρθρωση μας και εμμένουμε στους στόχους των επιδόσεων σε όλους τους τομείς, η σοβαρότητα της επιδείνωσης των τιμών των εμπορευμάτων απαιτεί πιο τολμηρές κινήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαρκ Κατιφάνι. Η εταιρεία κατέληξε την Παρασκευή σε προσωρινή συμφωνία πώλησης του προβληματικού της ορυχείου άνθρακα στη Νότιο Αφρική, έναντι πε ρίπου 136 εκατ. δολ.

Η αναστολή των μερισμάτων επιτρέπει στις μεταλλευτικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν διαθέσιμα μετρητά για να αποπληρώσουν χρέη, να κλείσουν μη κερδοφόρες επιχειρήσεις και να επενδύσουν στη βελτίωση της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεών τους. Οι μεταλλευτικές εταιρείες εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οποιεσδήποτε πηγές μετρητών κατά τα ερχόμενα χρόνια, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσουν χρέη που συσσωρεύτηκαν στα χρόνια της άνθησης.

 

[ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, 12/12/2015]