ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΑΝΑΣΑ 2 ΔΙΣ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΕΣ ΣΤA ΣΥΡΤΑΡΙΑ

Geranos-Apokato

Επενδύσεις που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ βρίσκονται βαλτωμένες εδώ και έναν χρόνο στα συρτάρια υπουργών της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που εντείνονται οι εσωτερικές κόντρες για κρίσιμους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων. Μπορεί προ ημερών να εξαγγέλθηκε πανηγυρικά η υπαγωγή στο fast track , για ταχεία αδειοδότηση επένδυσης 100.000.000 ευρώ για πολυτελές τουριστικό συγκρότημα στη Χίο, αλλά επενδύσεις που έχουν εγκριθεί ακόμα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκονται ξεχασμένες στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης προώθησε ακόμα και τροπολογία προκειμένου να σταματήσει επενδύσεις περί το μισό δισ. ευρώ μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στα απορρίμματα.

Στην αγορά επισημαίνουν ότι για τις περισσότερες από τις βαλτωμένες επενδύσεις η κυβέρνηση δεν έχει το άλλοθι της περιορισμένης κοινωνικής συναίνεσης που χρησιμοποίησε ώστε να παγώσει τα έργα στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που προωθεί η Ελληνικός Χρυσός του καναδικού ομίλου Eldorado Gold και του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι οι καθυστερήσεις μπορεί ενίοτε να βολεύουν και τους επενδυτές, οι οποίοι δύσκολα θα εξασφάλιζαν χρηματοδότηση για μια χώρα όπου το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Στην ουσία θα πλήρωναν πολύ υψηλά επιτόκια δανεισμού, ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει καθυστέρηση ακόμα και ολοκληρωμένων διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ΓΓΑΙΠΕΔ), όπως η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Ακόμα και στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός, πάντως, διέρρευσε εδώ και αρκετές εβδομάδες απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που δικαιώνει την εταιρία. Η απόφαση μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Σε άλλες επενδύσεις, όμως, έχει εξασφαλιστεί (ενίοτε έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών) η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Για ανεξήγητους λόγους, όμως, μένουν κλειδωμένες στα συρτάρια υπουργείων, αν και έχουν περάσει από τη στενωπό του ΣτΕ κλπ.

Το Κάβο Σίδερο: Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η επένδυση που προωθεί ο όμιλος Minoan Group εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείων και τουριστικών χωριών σε έκταση 22.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο του νομού Λασιθίου. Ήταν το πρώτο από τα σχέδια που είχαν ενταχθεί στο fast track που πήρε το πράσινο φως από το ΣτΕ, αλλά εδώ και 10 μήνες εκκρεμεί η τελική έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών καθώς και βοηθητικών υποδομών. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου πρόκειται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε δωδεκάμηνη βάση.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φρόντισε να παγώσουν και μισή ντουζίνα διαγωνισμοί για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, χωρίς να αντιπροτείνει εναλλακτικό σχέδιο. Μάλιστα, προκειμένου να επικρατήσει επί αρκετών περιφερειαρχών, οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι να προχωρήσουν ης επενδύσεις, προώθησε και σχετική τροπολογία! Έτσι, επί των ημερών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έχει υπογραφεί μόνο μία σύμβαση ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα, αυτή της δυτικής Μακεδονίας, με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Προ ημερών εξασφάλισε τη θετική γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου η αντίστοιχη επένδυση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (στον σχετικό διαγωνισμό είχε επικρατήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Η διαμάχη μεταξύ του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και του Γιάννη Τσιρώνη έχει, όμως, λάβει διαστάσεις… βεντέτας και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο πότε θα υπογραφεί η σύμβαση. Σε τελικό στάδιο βρίσκονται και άλλα έργα ΣΔΙΤ, όπως στην Ήπειρο, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις θα προκαλέσουν ζημιά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος των ιδιωτών.

[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, του Φώτη Κόλλια, 07/12/2015]