ΤΟ ΔΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ ΜΕ ΟΠΑΠ ΚΑΙ ELDORADO

opap2Κλονίζεται η αξιοπιστία της χώρας στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Οργή ξένων επενδυτών και funds κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο ΟΠΑΠ καταφεύγει σε διεθνή διαιτησία για ζημια 1 δις. ευρώ στην υπόθεση των VLTs. Νέο μέτωπο μετά την περίπτωση της Eldorado Gold.

Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να παγιωθεί η εικόνα της ως μιας αφιλόξενης χώρας για τους επενδυτές βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, με άμεσες και δυσάρεστες συνέπειες στην προσπάθεια που καταβάλλεται να εξέλθει της εξαετούς κρίσης που μαστίζει οικονομία και κοινωνία. Η προσέγγιση της κυβέρνησης απέναντι σε υφιστάμενους αλλά και υποψήφιους επενδυτές πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί φιλική , αλλά ούτε καν επαρκής , με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου π ρήξη καθίσταται, μοιραία, αναπόφευκτη.

Η περίπτωση της Eldorado Gold και της επένδυσής της, ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ, στη Χαλκιδική (Ελληνικός Χρυσός) αποτέλεσε το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ξένων επενδυτών. Η δραστηριότητα του καναδικού ομίλου στις Σκουριές βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, με την πολεμική να κλιμακώνεται έπειτα από απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της Ελληνικός Χρυσός. Το ζήτημα οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, με το ΣτΕ να δικαιώνει την Eldorado Gold. Η ζημιά, ωστόσο, που προκλήθηκε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ καταγράφηκε σε πολλαπλά επίπεδα και, δυστυχώς, έχει αποκτήσει θέση στίγματος στις διαχρονικές, θερμές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.

Αντίδραση: Τώρα ανοίγει ένα νέο, ακόμα σοβαρότερο μέτωπο, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους ξένους επενδυτές που προ διετίας απέκτησαν πλειοψηφικό πακέτο στον ΟΠΑΠ. Η μόνη επιτυχής αποκρατικοποίηση που απέφερε στα δημόσια ταμεία πάνω από 650 εκατ. ευρώ (για το 33% της εταιρείας) και συνεχίζει να προσθέτει περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, (λόγω της αλλαγής του πλαισίου φορολόγησης της ΟΠΑΠ Α.Ε.) βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στο απόσπασμα.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), οκτώ μόλις ημέρες μετά την τοποθέτηση του νέου της προέδρου, κ. Αντώνη Στεργιώτη (με απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη), προχώρησε στην αλλαγή του κανονισμού λειτουργίας των VLTs τον περασμένο Ιούλιο. Η αλλαγή αυτή του κανονιστικού πλαισίου είχε ως αποτέλεσμα τη ριζική μεταβολή των συνθηκών υλοποίησης της επένδυσης και τελικά οδήγησε στην αναστολή του project από τον ΟΠΑΠ. Αν και υπήρξαν στη συνέχεια προσπάθειες της εταιρείας να συνεργαστεί με όλες τις αρμόδιες κρατικές Αρχές και υπηρεσίες, ώστε να διαμορφωθεί ένα εύλογο και ισορροπημένο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLTs, το θέμα ήταν σαφές πως είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ως αποτέλεσμα, ο ΟΠΑΠ την περασμένη Πέμπτη κα τέθεσε στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (London Court of International Arbitration) αίτημα διαιτησίας για ζημίες που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ για την επένδυση των VLTs.

Υπενθυμίζεται πως η ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει αποκτήσει το 2011, έναντι τιμήματος 560 εκατ. ευρώ, την αποκλειστική 10ετούς διάρκειας άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (VLTs) που θα λειτουργούν στην Ελλάδα. Όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, από το σύνολο των VLTs, τα 16.500 θα λειτουργήσουν σε αμιγείς χώρους από την ΟΠΑΠ και τα υπόλοιπα 18.500 θα τα εκμεταλλευθούν 4 έως 10 επιχειρηματικά σχήματα (παραχωρησιούχοι). Πέραν των 560 εκατ. ευρώ για την άδεια (που έχει ήδη καταβληθεί), ο ΟΠΑΠ έχει επωμιστεί κόστη μελετών, εγκατάστασης των gaming halls κ.ά., ενώ υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα, καθώς το project είχε ανακοινωθεί πως θα ξεκινούσε το περασμένο καλοκαίρι. Όπως αναφέρεται από τον Οργανισμό, οι ενέργειες αυτές είναι συνέπεια αιφνίδιων και αμφίβολης αποτελεσματικότητας παρεμβάσεων στο λειτουργικό και κανονιστικό πλαίσιο της ΟΠΑΠ Α.Ε., οι οποίες παραβιάζουν τα αποκλειστικά δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία από την Ελληνική Δημοκρατία και τον νόμο.

«Στην Ελλάδα οι κανόνες αλλάζουν κατά το δοκούν»: Το ζήτημα θεωρείται βέβαιο πως θα λάβει περαιτέρω διαστάσεις, εξαιτίας και της απόφασης της κυβέρνησης να περάσει νόμο (στις 20 Νοεμβρίου 2015) με τον οποίο επιβάλλει ειδικό τέλος 0,05 ευρώ (πέντε λεπτά του ευρώ) ανά στήλη σε κάθε παιχνίδι της ΟΠΑΠ. Ο Οργανισμός υποστηρίζει πως το τέλος αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση σε βάρος της εταιρείας και σε όφελος άλλων παρόχων τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων μη αδειοδοτημένων και μη εποπτευόμενων στην Ελλάδα διαδικτυακών παρόχων, οι οποίοι λειτουργούν κατά παράβαση των αποκλειστικών δικαιωμάτων της ΟΠΑΠ.

Εν αναμονή της σχετικής υπουργικής απόφασης, η ΟΠΑΠ έχει διατυπώσει την πρόθεσή της να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες (ήδη έχει αποσταλεί έγγραφη ειδοποίηση σχετικά με παραβάσεις στη Σύμβαση Παραχώρησης Αποκλειστικών Δικαιωμάτων Τυχερών Παιγνίων) το συντομότερο καταλλήλως δυνατόν.

Playing hard ball: Ουσιαστικά, δύο χρόνια μετά την υλοποίηση της αποκρατικοποίησης, η κυβέρνηση μεταβάλλει το φορολογικό περιβάλλον για τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα «μήνυμα», πως οι κανόνες στην Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν κατά βούληση και ανά πάσα στιγμή. Η απόφαση της ΟΠΑΠ να προσφύγει σε διεθνή διαιτησία δεν εξέπληξε την αγορά και εν πολλοίς χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτα δικαιολογημένη απέναντι σε μονομέρεια ενέργειες που έπλητταν την εταιρεία και τους μετόχους της.»

Σε ξένα δημοσιεύματα και αναλύσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε ότι εντέλει ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να παίξει σκληρό παιχνίδι ( playinq hard ball ), ενώ τονίζεται πως η υιοθέτηση μιας πιο δυναμικής στάσης από πλευράς Οργανισμού μπορεί να αποδειχθεί καταλύτη για εξελίξεις, ενδεχομένως προς την κατεύθυνση του πλαισίου λειτουργίας των VLTs.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως, μέσω επίσημων και ανεπίσημων καναλιών, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έχουν γίνει αποδέκτες της δυσαρέσκειας επενδυτών, λόγω «αστοχιών» σε επίπεδο άσκησης πολιτικής. Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν πως ουδείς επενδυτής επιθυμεί να αντιπαρατεθεί δικαστικά με μια κυβέρνηση και το πράττει μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ωστόσο, τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα εχθρικής αντιμετώπισης ξένων κεφαλαίων σαφέστατα δεν αποτελούν δείγμα γραφής για το μέλλον, σημείωναν.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Νίκου Χρυσικόπουλου, 28/11/2015]