ΟΙ 60 ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ ELDORADO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

SKOURIES-20150525-114

Έως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει οριστικά εάν η αίτηση τεσσάρων σωματείων εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός για αναστολή της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος Π.Σκουρλέτη (με την οποία είχαν ανασταλεί οι εργασίες) γίνει δεκτή. Μέχρι τότε οι εργασίες στα μεταλλεία Κασσάνδρας συνεχίζονται απρόσκοπτα, οι 2.000 εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στα καθήκοντά τους και η καναδική εταιρεία Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός) στηρίζει πλήρως την επένδυση, αναμένοντας, παράλληλα, την καθοριστική απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.

Οι προσδοκώμενες αυτές δικαστικές εξελίξεις και η πορεία της επένδυσης στην Ελλάδα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης αναλυτών της διοίκησης της Eldorado για τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Τι κόστισε το προσωρινό λουκέτο

Το “πάγωμα” των εργασιών στα μεταλλεία, που διήρκεσε περίπου πέντε εβδομάδες, οδήγησε στην αύξηση των αναβαλλόμενων δαπανών για την ανάπτυξη των νέων έργων. Οι αρχικές, δηλαδή, προβλέψεις τις τοποθετούσαν σε περίπου 225 εκατ. δολάρια, αλλά αυξήθηκαν σε 345 εκατ. δολ. Η μεταβολή αυτή, όπως έγινε γνωστό κατά την τηλεδιάσκεψη, αποδίδεται, ως επί το πλείστον, στην καθυστέρηση που υπήρξε στην πρόοδο υλοποίηση των έργων σε Ολυμπιάδα και Σκουριές λόγω καιρικών συνθηκών και της προσωρινής αναστολής δραστηριότητας ως αποτέλεσμα της απόφασης Σκουρλέτη.

Ταυτόχρονα, η προσωρινή αναστολή των εργασιών στοίχισε στην εταιρεία 6,3 εκατ. δολάρια από τα οποία σημαντικό ποσό κατευθύνθηκε στην πληρωμή του 50% των μισθών των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από την αρχική δικαίωση της Eldorado, οι εργασίες έχουν επανεκκινήσει, με την εταιρεία να αναμένει την οριστική απόφαση του ΣτΕ.

Paul Wright: “Το ΣτΕ θα μας δικαιώσει”

“Είμαστε ικανοποιημένοι που καταφέραμε οι περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι και συνεργάτες μας να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και τα σωματεία εργαζομένων παραμένει ισχυρή και έχουμε την πεποίθηση ότι η τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι, εκ νέου, υπέρ της εταιρείας. Θα ήθελα να τονίσω ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και στους πολυάριθμους εταίρους μας. Αναμένουμε ότι ο διάλογος με την ελληνική κυβέρνηση θα συνεχιστεί” ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright.

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή, ο Wright διευκρίνισε ότι το ΣτΕ έχει επιδείξει υπευθυνότητα ως προς τη διαχείριση τέτοιου είδους υποθέσεων, εκδίδοντας τις αποφάσεις του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. «Ευχόμαστε ότι θα δούμε την απόφαση (σ.σ.: του ΣτΕ για το αίτημα αναστολής της απόφασης Σκουρλέτη) πριν από το τέλος της χρονιάς ώστε να με περισσότερη σαφήνεια να προσδιορίσουμε το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μας. Είμαστε της άποψης, νομίζω για προφανείς λόγους, ότι η απόφαση θα είναι υπέρ μας. Αλλά αυτό μέλλει να φανεί» πρόσθεσε.

Η εξέλιξη των έργων

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, στις Σκουριές, έχουν προχωρήσει οι σύνθετες γεωλογικές εργασίες στο πλαίσιο της υλοποίησης επιφανειακού ορύγματος που αποτελεί την πρώτη φάση ανάπτυξης στην περιοχή.

Στην Ολυμπιάδα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκατάσταση παλαιών αποθέσεων, η διοίκηση της Eldorado εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η αρχική παραγωγική διαδικασία τέλη του 2016, καθώς στις αρχικές προβλέψεις προστέθηκε τρίμηνη καθυστέρηση. Εκεί σήμερα λαμβάνουν χώρα μηχανολογικές και άλλου είδους εργασίες για την ανάπτυξη του υπόγειου κοιτάσματος.

Στο Στρατώνι συνεχίζεται η εξορυκτική δραστηριότητα, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο το 2020. Το τελευταίο θα λάβει τη θέση του υφιστάμενου εργοστασίου Στρατωνίου και η περιοχή που αυτό καταλαμβάνει σήμερα θα αποκατασταθεί και θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση.

[ΠΗΓΗ: www.capital.gr, 2/11/2015, του Δημήτρη Δελεβέγκου]