ΚΟΛΛΗΣΑΝ» ΟΙ (ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ) ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

pic-0-bigΔεν κινείται τίποτα στην Ελλάδα. «Κόλλησαν» οι (μικρές και μεγάλες) επενδύσεις. Η πολιτική αστάθεια, η οικονομική αβεβαιότητα, η γραφειοκρατία, το συνεχιζόμενο αλαλούμ στη φορολογική πολιτική και η κυβερνητική απροθυμία έχουν αποθαρρύνει τους επιχειρηματίες, που «παγωμένοι» παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και σκέφτονται να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους.

Στον «αέρα» βρίσκονται μεγάλα πρότζεκτ, όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο Αστέρας της Βουλιαγμένης, ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, η ΑΔΜΗΕ, τα αεροδρόμια, η εταιρεία ύδρευσης Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση και η παραχώρηση του νότιου μετώπου με τις παραλίες του Σαρωνικού και τα υδατοδρόμια, ενώ και τα μεγάλα έργα έχουν σταματήσει.

Μέχρι τώρα, μέσα στο 2015, οι υπηρεσίες δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών έχουν καταγράψει μόνο τέσσερα πρότζεκτ άμεσα παραγωγικών επενδύσεων, με συνολικές κεφαλαιακές δαπάνες 13 εκατ. δολάρια. Την ίδια περίοδο, πέρυσι υπήρχαν 12 πρότζεκτ των 516 εκατομμυρίων. Σε όλο το 2014, καταγράφηκαν 19 πρότζεκτ των 583 εκατ. δολαρίων, μία σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2013, όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 36 πρότζεκτ που έφταναν στα 3 δισ. δολάρια. Πέρυσι, ήταν η πρώτη φορά από το 2005 που το κεφάλαιο των άμεσα παραγωγικών επενδύσεων έπεσε κάτω από το όριο του ενός δισεκατομμυρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 2015 θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Και τι δεν έχουμε ακούσει: Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν ακουστεί τα πάντα… Εσπλανάδα στη Γλυφάδα με πεζογέφυρες μέχρι τη θάλασσα, θεματικά πάρκα με ήρωες της μυθολογίας ή αρχαιοελληνικά στοιχεία. Νησιά θα αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί το… ελληνικό Λας Βέγκας, ενώ η Λεωφόρος Κηφισίας και ειδικά το Μαρούσι θα μετατρέπονταν σε… Μανχάταν της Αθήνας. Δηλαδή, μεγάλες ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις θα είχαν έδρες σε μεγάλους ουρανοξύστες όπως το κτίριο Atrina, το οποίο… κινδυνεύει να μείνει από ρεύμα, επειδή δεν πληρώνονται τα κοινόχρηστα.

Στην παραλία της Αττικής, μάλιστα, ακόμη και τώρα κάποιοι ονειρεύονται ότι θα γίνει ό,τι και στη Βαρκελώνη, αλλά το μόνο που συμβαίνει είναι το κέντρο πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», μόνο και μόνο γιατί είναι ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στον Όλυμπο θα δημιουργούνταν καταφύγια για τουρίστες, ενώ κάποιο ελληνικό νησί θα μπορούσε να μεταμορφωθεί σε «θερινό Νταβός». Καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας θα κάνουν «παρέλαση» στην Ελλάδα και θα διαφημίζουν την ομορφιά της, ενώ στη Ρόδο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο Κολοσσός, θα ατενίζει το Αιγαίο.

Οι Αυστραλοί επενδυτές: Πριν από λίγο καιρό στην Ιθάκη, εμφανίστηκαν Αυστραλοί επενδυτές που κατέθεσαν ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή του Illiad Resort. Επρόκειτο για την ανέγερση έξι υπερπολυτελών ξενοδοχείων με 1.020 σουίτες, συγκρότημα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ, μαρίνα 200 σκαφών και ένα παραθαλάσσιο χωριό σε έκταση 2.500 στρεμμάτων. Στόχος να εκμεταλλευτούν τη φήμη του νησιού, τη μυθολογία της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι το Ιόνιο έχει μπει στο στόχαστρο ξένων κροίσων. Και ενώ τα δημόσια ταμεία έχουν αδειάσει από ρευστό, η κυβέρνηση είτε από άγνοια είτε από μεγαλομανία οραματίζεται κέντρα… φιλοσοφίας και μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις. Επέλεξε, λοιπόν, το νησί Αιγιαλεία απέναντι από τα Στύρα, όπου «θα συναντώνται αρχηγοί κρατών κατά το καλοκαίρι και θα έχουμε το λεγόμενο θερινό Νταβός».

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επισκέφθηκε τη χώρα με ομάδα επιχειρηματιών, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ηλιακή ενέργεια, καθώς και για άλλα λιγότερο μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια. Παρόμοιες προσδοκίες δημιουργήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και από τα ταξίδια Ελλήνων αξιωματούχων στο Κατάρ.

Ωστόσο, ελάχιστες από τις προσδοκίες αυτές μετουσιώθηκαν σε επενδύσεις. Όπως και οι Γερμανοί στο παρελθόν, έτσι και οι Γάλλοι επιχειρηματίες που συνόδευαν τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα ήλθαν, κυρίως, σύμφωνα με κορυφαίο Έλληνα επιχειρηματία, «για να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να δημιουργήσουν επαφές για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες, όταν τα πράγματα στρώσουν».

«Οι επενδυτές φοβούνται δικαστικές εμπλοκές εξαιτίας διαφορών που μπορεί να προκύψουν με το Δημόσιο ή με ιδιώτες σχετικά με αμφισβητούμενες εκτάσεις, αφού η έλλειψη Κτηματολογίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδικήσεων», αναφέρουν πηγές του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Η Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική: Στον αέρα βρίσκεται ουσιαστικά και η επένδυση εκατομμυρίων ευρώ της Χρυσός ΑΕ στη Χαλκιδική, αφού η κυβέρνηση παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, δέσμια μεμονωμένων αντιδράσεων και προεκλογικών της υποσχέσεων, διστάζει να προχωρήσει σε «ανανέωση» της συμφωνίας με τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι Καναδοί να φύγουν από την Ελλάδα και να χάσουν τη δουλειά τους πάνω από 2.000 εργαζόμενοι. Κυβερνητική πηγή, πάντως, είπε στο «Π» ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. να παραμείνει στη Χαλκιδική, «αρκεί η εταιρεία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με όλα όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία».

Οι κινήσεις στον τουρισμό: Ο μόνος τομέας στον οποίο παρατηρείται ελπιδοφόρα κίνηση και εκδηλώνεται ενδιαφέρον είναι ο τουρισμός. Εκεί προωθούνται κάποιες κατ’ αρχήν συμφωνίες, που μένει να υλοποιηθούν.

Από την επόμενη σεζόν (2016), η Carlson Rezidor Group, με χαρτοφυλάκιο 1.370 ξενοδοχείων σε 110 χώρες, θα αποκτήσει παρουσία και στην Κρήτη. Η διεθνής αλυσίδα υπέγραψε σύμβαση franchise για το ξενοδοχείο «Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa», ιδιοκτησίας της οικογένειας Γενιατάκη. Το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στο Λασίθι της Κρήτης, θα μετονομαστεί σε «Radisson Blu Beach Resort». Τo νέο ξενοδοχειακό βήμα της Intercontinental στη χώρα μας θα γίνει στη Σαντορίνη. Η διεθνής αλυσίδα έχει υπογράψει προσύμφωνο για την ανάληψη της διαχείρισης ξενοδοχείου που πρόκειται να κατασκευάσει η Αθήναιον ΑΕ, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου της Αθήνας. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ

Η Marriott επιστρέφει στην Ελλάδα έπειτα από το 2013, οπότε αποχώρησε από τη διαχείριση του ομώνυμου, τότε, ξενοδοχείου στη Λεωφόρο Συγγρού.

Τέλος, η Dolphin Capital Investors σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Κέα. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου θα αναλάβει η ξενοδοχειακή αλυσίδα Aman, η οποία έχει ήδη παρουσία από το 2012 στο Κρανίδι.