ΣΩΘΗΚΑΜΕ! ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΟΥΝΟ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ!

ImageHandlerΕπιτέλους (και αυτή) η συμφωνία ήρθε. Habemus accordum! Αφού ξαναζήσαμε ένα μίνι σήριαλ επί ένα μήνα περίπου, το βράδυ της Δευτέρας η κυβέρνηση συμφώνησε με την Quadriga για το σύνολο των προαπαιτουμένων για την υποδόση των €2 δισ.

Ώπα, για μισό λεπτό. Το σύνολο είπα; Χμμμ, όχι ακριβώς! Ένα θεματάκι πήρε “μετάθεση” για το επόμενο σετ μέτρων. Αυτό που αφορά την τελευταία υποδόση (€1 δισ.). Όχι τίποτε σημαντικό, μην φοβάστε. Ούτε τίποτα κρίσιμο για την οικονομία. Μόνο ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση των “κόκκινων δανείων”, δεν συμφωνήθηκε. Δηλαδή ο τρόπος με τον όποιο θα απελευθερωθούν οι τράπεζες, ώστε να μπορούν να παρέχουν πιστώσεις, για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Αυτό δεν είναι επείγον. Η οικονομία μπορεί να κινηθεί και χωρίς τράπεζες.

Εξάλλου το τελευταίο σετ της πρώτης αξιολόγησης, θα τελειώσει γρήγορα και απλά. Εκτός από την διαχείριση των κόκκινων δανείων, δεν περιέχει άλλα δύσκολα και “επικίνδυνα” θέματα. Μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, κάτι βαθιές χατζαριές στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές), μια κοινή για όλους βασική σύνταξη στα €380, ψιλοπράγματα. Θα έχει τελειώσει πριν καν το καταλάβουμε. Στο άψε σβήσε. Ούτε αντιδράσεις θα υπάρχουν, ούτε θα δυσκολευτεί να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ούτε τίποτα. Αν τώρα, ο πιθανός ερχομός Vulture Funds φέρει κάποιες αναταράξεις, δεν θα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα, σωστά; Εκτός αυτού είπαμε, το θέμα δεν είναι βιαστικό. Κάθε άλλο…

Η συμφωνία της Δευτέρας πάντως περιλαμβάνει ορισμένες πολύ σημαντικές ρυθμίσεις. Με κυριότερη την συμφωνία για την διεξαγωγή των πλειστηριασμών επί ενεχύρων δανείων. Η οποία συμφωνία, παραδόξως, δεν μοιάζει να είναι τόσο κακή, όσο θα μπορούσε να είναι. Εάν φυσικά ισχύουν οι πληροφορίες περί προστασίας του 25% των δανειοληπτών. Δηλαδή αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας και όχι άλλων. Και, ακόμη καλύτερο θα είναι εάν ισχύει η επιδότηση δόσης για αυτή την κατηγορία (γράφεται πως προβλέπεται κονδύλι €100 εκατομμυρίων). Η σταθερότητα προϋποθέτει κοινωνική συνοχή.

Εάν όμως ισχύει η προστασία του 60% (πολύ αμφιβάλλω αλλά αυτό διαδίδεται από κυβερνητικής πλευράς…), ετοιμαστείτε για μεγάλα γλέντια. Με λεφτά από τις τσέπες των κορόιδων. Δηλαδή των φορολογουμένων. Δηλαδή τις δικές μας τσέπες. Αλλά ας μην προτρέχουμε. Θα πούμε περισσότερα όταν διαβαστεί αναλυτικά και προσεκτικά το νομοσχέδιο.

Μετά την ρύθμιση των πλειστηριασμών, το πλέον ενδιαφέρον σημείο, είναι η κατάργηση του Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Που, σύμφωνα με την δήλωση του ΥΠΟΙΚ κυρίου Τσακαλώτου, θα υποκατασταθεί από ισοδύναμα μέτρα. Ποια ισοδύναμα μέτρα; Μα νέους φόρους, φυσικά. Πιο συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο θα θεσμοθετεί:

Α. Την αύξηση των τιμών σε όλα τα παιγνίδια τζόγου, με επιβάρυνση της τιμής στήλης, αύξηση τελών κ.λ.π. και

Β. Την επιβολή τέλους €0,30 σε κάθε φιάλη οίνου που θα εμφιαλώνεται (ή θα πωλείται, δεν έχει διευκρινιστεί, πρέπει να δούμε τον νόμο) στην Ελλάδα.

Δηλαδή θα αφαιρεθεί μια επιβάρυνση από ένα κλάδο και θα επιβαρυνθούν δύο άλλοι, όλοι του ιδιωτικού τομέα. Οι δύο “ισοδύναμοι” μάλιστα, είναι από τους ελάχιστους όπου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Έξοχα! Να ‘ναι καλά το ιδιωτικό μουλάρι, να σηκώνει βάρη…

Μετά από αυτά τα εξαιρετικά ευνοϊκά για τις επιχειρήσεις ισοδύναμα, μπορούμε να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι και τρισευτυχισμένοι. Η κυβέρνηση με την φοβερή διαπραγμάτευσή της και την απίστευτη εύνοια που δείχνει στους επενδυτές, εξασφάλισε ένα τεράστιο και ατελείωτο κύμα επενδύσεων. Η κρίση θα τελειώσει μέσα σε μήνες. Τι λέω μήνες, εβδομάδες!

Το εντυπωσιακότερο όλων πάντως είναι ότι οι φόροι θα αποδώσουν σίγουρα. Τουλάχιστον αυτός του κρασιού. Επειδή, με αυτές τις πολιτικές, όλοι θα έχουμε ανάγκη να πίνουμε αλκοόλ. Συνεχώς και σε τεράστιες ποσότητες. Για να ξεχάσουμε τι κάναμε την 25η Ιανουαρίου και την 20η Σεπτεμβρίου 2015…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 18/11/2015, του Πέτρου Λάζου]