ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΚΟΥΡΙΕΣ – ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ

unnamed

Αναπαράγουμε από το μπλογκ http://politesaristoteli.blogspot.gr/ μια επιστολή του Μεταλλειολόγου Μηχανικού – Γεωτεχνικού Αθανασίου Καρίνα. Ο κύριος Καρίνας πολλάκις αρθρογραφεί σε τοπικά μπλογκ και πάντοτε ακούγεται ως η «φωνή της λογικής» σε μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά λογική είναι. Σκοπός μου δεν είναι να τον απογοητεύσω, αλλά το να ζητά από τη σημερινή δημοτική αρχή «να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για διάλογο και συνεννόηση με τον επενδυτή, επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών», ακούγεται το λιγότερο εξωπραγματικό…

«Η πρόσφατη πράξη δολιοφθοράς στο μεταλλείο των Σκουριών είναι κατακριτέα και καταδικαστέα, απ’ όπου και εάν εκπορεύεται.

Η εμπρηστική ενέργεια σε χωματουργικά μηχανήματα που δουλεύουν στο μεταλλείο των Σκουριών είναι μία θρασύδειλη ενέργεια εις βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία και δεν διαφέρει σε τίποτα από τις πολλές παρόμοιες θρασύδειλες ενέργειες εκφοβισμού των εργαζομένων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στην Ιερισσό.

Αυτές οι ενέργειες πέραν όσων επιδιώκουν να επιτύχουν προκαλούν και δηλητηρίαση της τοπικής κοινωνίας με μίσος και διχόνοια και έχουν ως αποτέλεσμα το διχασμό και την ένταση στους κατοίκους.

Τα στοιχεία του διχασμού και της έντασης στην τοπική κοινωνία διακρίνονται εύκολα σε όλες τις κοινωνικοπολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ενώ συνοδεύονται από πάρα πολλά επεισόδια εκφοβισμού και κοινωνικού αποκλεισμού εις βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία. Η κατάσταση αυτή έχει μετατρέψει την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με αφορμή τέτοια εμπρηστικά γεγονότα.

Αρμόδιες αρχές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και του συγκεκριμένου επεισοδίου δολιοφθοράς είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Δικαιοσύνη. Μέχρις ότου να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχές όλοι είναι αθώοι. Οφείλουν όμως οι αρμόδιες αρχές να λάβουν μέτρα προστασίας αυτών που πλήττονται και πιο συγκεκριμένα των εργαζομένων στα μεταλλεία. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αύξηση της φύλαξης των εγκαταστάσεων του μεταλλείου και αύξηση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στους οικισμούς όπου συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω και προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης, η Δημοτική Αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση να καταδικάζει απερίφραστα όλα τα περιστατικά που προκαλούν ένταση και διχασμό στην τοπική κοινωνία, απερίφραστα και με γενναιότητα, καθαρά και χωρίς μισόλογα και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για διάλογο και συνεννόηση με τον επενδυτή, επ’ ωφελεία του Δήμου και των δημοτών.»