ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΑΝΑΜΟΝΗ

fitorio-08Υιοθετώντας χαμηλούς τόνους για την απόφαση του ΣτΕ, η Ελληνικός Χρυσός ρίχνει γέφυρες προς την κυβέρνηση Το μήνυμα που στέλνει η “Ελληνικός Χρυσός” είναι ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και κοινωνική συναίνεση για να προχωρήσει η επένδυση

Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ για τις Σκουριές να είναι θετική για την “Ελληνικός Χρυσός”, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν τη Δευτέρα, ωστόσο η εταιρεία αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση, πολλώ δε μάλλον να πανηγυρίσει

Το μήνυμα που εκπέμπει εδώ και μήνες η εταιρεία είναι ότι η επένδυση δεν θα προχωρήσει στη βάση των δικαστικών αποφάσεων που τη δικαιώνουν, αλλά ότι χρειάζεται πολιτική βούληση και κοινωνική συναίνεση. Στην προσπάθεια να καλλιεργήσει πνεύμα συνεννόησης, αποφεύγει να πυροδοτήσει το κλίμα που θα ενεργοποιούσε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, ώστε εάν επιχειρήσει να μετατοπιστεί από την προεκλογική της στάση και οξεία ρητορική, αυτό να γίνει με πιο ομαλό τρόπο.

Δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση της εταιρείας, αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στην οποία επισήμαινε ότι ξεκίνησε “έναν παραγωγικό διάλογο” με το υπουργείο Περιβάλλοντος, ότι “κυρίαρχο μέλημά της είναι η κοινή της πορεία με την πολιτική ηγεσία του τόπου”, και ότι “οι δικαστικές αποφάσεις αποτελούν σαφώς τεκμήριο της νομιμότητας του συνόλου των εργασιών αλλά δεν μπορούν να αποτελούν συνεχώς εγγύηση για την ομαλή και απρόσκοπτη ανάπτυξη του έργου”. Αυτήν τη στάση υιοθετούν και οι εργαζόμενοι, που πιστεύουν ότι είναι εφικτός ένας “έντιμος συμβιβασμός”, που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση της επένδυσης. IV αυτό άλλωστε δεν βγήκαν να πανηγυρίσουν για μία απόφαση που, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, τους δικαιώνει.

Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά δεδομένη θεωρείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που βρισκόταν στην Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής εταιρείας (Eldorado Gold) Paul Wright, ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συναντηθεί με μέλη του κινήματος κατά της επένδυσης. Από την πλευρά του, ο κ. Wright συναντήθηκε με τον ΣΕΒ και φρόντισε να υπενθυμίσει ότι στους βασικούς μετόχους της εταιρείας περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων όπως η BlackRock και η Fidelity, που μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα όταν διαπιστώσουν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. Είπε, με άλλα λόγια, ότι την επένδυση του χρυσού θα ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες επενδύσεις

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ» Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση για να γνωστοποιήσει ότι… δεν του έχει γνωστοποιηθεί απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει σχετική υπουργική απόφαση για τη μερική παύση εργασιών της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” στη Χαλκιδική. Επικαλέστηκε δε ανακοίνωση του ΣτΕ που αναφέρει ότι “δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα σχετικές αποφάσεις” κι ότι “η διάσκεψη των υποθέσεων αυτών δεν έχει ολοκληρωθεί”. Η επισήμανση του αυτονόητου, ότι δηλαδή το υπουργείο σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και αναμένει την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το συγκεκριμένο θέμα, ενδεχομένως να υποδηλώνει τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

Σε πιο οξείς τόνους η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη αναρωτήθηκε: “Δεν ξέρω τι παιχνίδια παίζονται και προκαταβάλλονται αποφάσεις του ΣτΕ από διάφορα μέσα και μάλιστα από διεθνή πρακτορεία. Την είδηση αυτή τη διέρρευσε το Reuters”. Η ίδια υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια ασκείται, στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και στη σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μία πίεση από τις πρεσβείες του Καναδά και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες εξόρυξης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Η επίσημη απόφαση του ΣτΕ αναμένεται να γίνει γνωστή τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οπότε και θα γίνει γνωστό αν όντως υιοθετεί το πνεύμα της απόφασης 3191/2015. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα υπάρχουν κι άλλες αφορμές για ενδεχόμενη αναζωπύρωση της έντασης στο δημόσιο διάλογο. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να εκδικαστούν υποθέσεις πολιτών του κινήματος κατά της επένδυσης, που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις. Επιπλέον, η έκθεση των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που καταλογίζει στην εταιρεία παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, βρίσκεται πλέον στα χέρια της εισαγγελίας Πολυγύρου, που θα δρομολογήσει τις σχετικές διαδικασίες. Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έκδοση της οικοδομικής άδειας για το κτίριο της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές.

[ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, της Σοφίας Χριστοφορίδου, 4/11/2015]