ΤΕΕ: «ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ»

tee610_070114Από την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει την λειτουργία της η Task Force στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την επιτάχυνση των μεγάλων projects. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνέντευξή του στο Capital.gr και τον Δημήτρη Δελεβέγκο, σήμερα οι μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, με τον φορέα να επιδιώκει την ταχεία απεμπλοκή τους.

-Γιατί αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της δημιουργίας Task Force στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων το ΤΕΕ;

Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που δεν προχωρούν οι επενδύσεις στην πατρίδα μας είναι η τεράστια καθυστέρηση που παρουσιάζεται στο θέμα τον αδειοδοτήσεων. Έχουμε μία δαιδαλώδη διαδικασία αδειοδότησης μιας επένδυσης, που κάποια στιγμή οι επενδυτές εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Έχοντας εντοπίσει αυτή την τεράστια αδυναμία θα συμβάλουμε και εμείς από την πλευρά μας στην προσπάθεια προώθησης των επενδύσεων. Τελικός στόχος βέβαια παραμένει η ηλεκτρονική ολοκληρωμένη αδειοδότηση.

– Ποια είναι η αποστολή της Task Force;

Η αποστολή της είναι να συμβουλεύει τον μηχανικό του επενδυτή για την βέλτιστη διαδρομή αδειοδότησης και να παρεμβαίνει σε όποια υπηρεσία διαπιστώνει κωλυσιεργίες χωρίς αιτία. Mάλιστα αν διαπιστώνουμε μεθοδευμένες καθυστερήσεις θα το καταγγέλλω ο ίδιος δημόσια για να γνωρίζουν οι πολίτες ποιος είναι ένας από τους λόγους που αναγκάζονται να πληρώνουν συνεχώς αυξημένους φόρους.

– Ποιες επενδύσεις θα υποστηρίζει η Task Force και πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί;

Θα υποστηρίζει καταρχήν αυτές που ορίζονται από τον νόμο ως στρατηγικές επενδύσεις , αλλά και όλες τις μεγάλες επενδύσεις που προκύπτουν από τις ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ.  Θα ξεκινήσει να λειτουργεί και να δέχεται αιτήματα από την 1η Δεκεμβρίου.

– Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις;

Η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας και η διαδικασία αδειοδότησης, η οποία είναι τουλάχιστον χρονοβόρα και δύσκολη.

– Πώς αξιολογείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος των κατασκευών;

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος των κατασκευών που ήταν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας έχει καταρρεύσει και θα πρέπει άμεσα να δοθούν κίνητρα. Όσον αφορά στις κατοικίες , αστικές και τουριστικές θα πρέπει να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα. Πρέπει να δούμε την κατοικία ως εξαγώγιμο προϊόν που θα φέρει συνάλλαγμα και έσοδα. Πρέπει να διευρύνουμε το μέτρο της βίζας προς πολίτες τρίτων χωρών και να δώσουμε φορολογικό κίνητρο σε Έλληνες μετανάστες να αγοράσουν κατοικία στην πατρίδα τους, γιατί όχι χωρίς κανέναν φόρο.

Ταυτόχρονα πρέπει να εκμεταλλευτούμε άμεσα το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) βγάζοντας εντός του 2015 νέες προσκλήσεις. Πρέπει στο πρώτο τρίμηνο του 2016 να έχουν ενταχθεί τα έργα και στο πρώτο εξάμηνο να έχουν δημοπρατηθεί.

Ειδικά για τα έργα των μικρών δήμων , μας έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ να τους υποστηρίξουμε κάτι που θα κάνουμε. Θα ενισχύσουμε τους μικρούς δήμους που δεν έχουν στελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες, ώστε να εντάξουν έργα στο ΣΕΣ και στη συνέχεια να τα κατασκευάσουν.

Θα βοηθήσουμε θεσμικά, σαν Τεχνικός Σύμβουλος, την Κυβέρνηση αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χρειάζεται όμως από όλους μεθοδικότητα, αποφάσεις και δράσεις. Όχι άλλα λόγια.

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 19/11/2015]