ΠΟΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ; ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ;

SKOURIES-20150525-061

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τη νέα “antigold” καραμέλα που λέγεται «πορίσματα» και θα ακούμε καθημερινά το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι να τελεσιδικήσει στο ΣτΕ η υπόθεση της αναστολής εργασιών των μεταλλείων.

Εκτός, λοιπόν, από κάτι αστεία θέματα τύπου δεν συσσωρεύονται σωστά οι φιλτρόσακκοι και δεν πλένονταν καλά τα λάστιχα των αυτοκινήτων, θέματα τα οποία απαντήθηκαν και κατερρίφθησαν πλήρως στις απαντητικές επιστολές της εταιρείας, τα πορίσματα ασχολούνται με την ποιότητα νερών και με τις αποθέσεις συμπυκνωμάτων.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως ακόμα και αν ισχύουν οι διαπιστωθείσες παραβάσεις (που δεν ισχύουν), το μόνο που μπορούν να επισύρουν σε πρώτη φάση είναι κάποιο πρόστιμο και σε καμία περίπτωση αναστολή λειτουργιών.

Αντιπαρέρχομαι το γεγονός πως οι μετρήσεις των επιθεωρητών είναι του 2012 και τα τελευταία τρία χρόνια κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ξανακάνει κάποια μέτρηση.

Αντιπαρέρχομαι και το γεγονός πως οι δειγματοληψίες δεν διενεργήθηκαν βάσει των προτύπων και των ορθών πρωτοκόλλων, όπως μπορεί να καταλάβει και ο κάθε αφελής διαβάζοντας στις απαντήσεις της εταιρείας τον τρόπο με τον οποίο έγιναν.

Αυτό που δεν μπορώ να αντιπαρέλθω είναι πως ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΤ’ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ. Αφορούν τις δραστηριότητες σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες, δηλαδή για την υπάρχουσα εξορυκτική δραστηριότητα.

Το νερό πάντα έτσι κυλούσε, απλά επί υπουργίας Μπιρμπίλη, άλλαξαν οι νόρμες και τα όρια. Και τα συμπυκνώματα τα ίδια είναι, δεν άλλαξε τίποτα τόσα χρόνια. Οι δε παλιοί χώροι απόθεσης, οι οποίοι προκαλούν τις επιβαρυμένες απορροές, είτε μείνουν είτε φύγουν τα μεταλλεία, δεν έχουν καμία σχέση με την εξορυκτική δραστηριότητα. Ίσα ίσα που η εταιρεία σταδιακά τους καθαρίζει και εξυγιαίνει το τοπίο. Όσο για τις λίμνες τελμάτων που λειτουργούσαν τόσες δεκαετίες, τώρα τελευταία άλλαξαν όνομα και ονομάζονται «τοξικές λίμνες»; Αν τα νερά σε Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες είναι όντως επιβαρυμένα, (να τα μετρήσουμε, όμως, σήμερα, όχι πριν από 3 σχεδόν χρόνια…), και πρέπει κάτι να κάνουμε να τα καθαρίσουμε, –αν και η απορροή από τις παλαιές αποθέσεις δεν είναι ευθύνη της εταιρείας–, ευχαρίστως να το συζητήσουμε και να βρούμε λύση. Οι Σκουριές τι σχέση έχουν με αυτό;

Οι επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Β. Ελλάδος έστειλαν τα πορίσματα στις 16/1/2015…Για κοίτα μια σύμπτωση… Μετρήσεις από το 2011, το 2012, το 2013 που, επαναλαμβάνω, δεν αφορούσαν καν την επένδυση στις Σκουριές, προβλήθηκαν 10 μέρες πριν αλλάξει η κυβέρνηση!!! (Ω, καινούργια κυβέρνηση. Είμαστε καλή υπηρεσία, καλά παιδιά, μην μας ξηλώσετε) και η εταιρεία απάντησε εντός μηνός ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΝΤΑΣ το έωλο των πορισμάτων, σημείο με σημείο!

Μετά από οχτώ ολόκληρους μήνες, όταν πάλι χρειάστηκε, εμφανίστηκαν τα «πορίσματα» να δώσουν ένα χέρι βοηθείας…

Μάλλον δεν είμαστε καθόλου σοβαροί. Κρίμα όλοι αυτοί οι τόνοι μελάνι που χύθηκαν προσπαθώντας να πείσουμε κάποιους και να πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι πως η ευημερία του τόπου, οι επενδύσεις, οι ζωές των εργαζόμενων, δεν προσφέρονται για πολιτικό παιχνίδι. Στου κουφού την πόρτα. Ο καθένας, είτε δημοσιογράφος που φοβάται μην περάσει στο περιθώριο, είτε βουλευτής που φοβάται για τους ψήφους του, είτε δημόσιος υπάλληλος που φοβάται για τη θεσούλα του, είτε «αγωνιστής» που φοβάται μην πάει φυλακή, παίζει το δικό του, ατομικό παιχνίδι αδιαφορώντας για οτιδήποτε άλλο γύρω του. Κρίμα.