Ο ΧΡΥΣΟΣ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ FUNDS

SONY DSC

Αναρωτιέμαι αν στην κυβέρνηση έχουν αντιληφθεί τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει η υπόθεση της Eldorado Gold. Γιατί καλό θα είναι να κατανοήσουν, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, ότι εάν οι Καναδοί τα βροντήξουν από την Ελλάδα όχι μόνο νέοι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά ακόμα και ο άθλος της ανακεφαλαιοποίησης τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Η πολιτική μυωπία πολλών στην κυβέρνηση, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους, μπορεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο τη συγκεκριμένη επένδυση, αλλά ακόμα και την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΑΥΤΟ; Λησμονούν, λοιπόν, είτε αγνοούν στην κυβέρνηση ότι στον Γολγοθά του καναδικού πολυεθνικού ομίλου στην Ελλάδα είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας. Και όχι μόνο επειδή διακυβεύεται μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας. Αλλά και επειδή στους βασικούς μετόχους του καναδικού ομίλου ανήκουν επενδυτικά funds και θεσμικοί επενδυτές ιδιαίτερα μεγάλου βεληνεκούς. Για παράδειγμα, n BlackRock Advisors είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της Eldorado Gold, ελέγχοντας το 17,33% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σας θυμίζει τίποτα το όνομα; Είναι αξιοσημείωτο ότι στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, μετά τις έκτακτες εξελίξεις στην Ελλάδα, με report της η BlackRock ενημέρωνε τους μετόχους της ότι «δουλεύει εντατικά με το επιτελείο της για την αντιμετώπιση όποιου πιθανού κινδύνου προκύψει στη χώρα μας». Είναι το ίδιο γκρουπ που τσεκάρει και τις ελληνικές τράπεζες.

ΕΠΙΣΗΣ, Ο No 2 μεγαλύτερος θεσμικός (9,84%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι τα επενδυτικό κεφάλαιο Van Eck Global, που, με έδρα τη Νέα Υόρκη, διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας της τάξης των 30 δισ. ευρώ, και ακολουθούν τα mega funds Pyramis Global Advisors, Wellington και Fidelity. Τα ίδια funds, δηλαδή, που για λογαριασμό μεγάλων πελατών τους αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Τη λίστα των μεγαλοεπενδυτών του καναδικού ομίλου συμπληρώνουν η Βασιλική Τράπεζα του Καναδά (Royal Bank of Scotland), η βρετανική επενδυτική τράπεζα Newton Investment Management, με υπό διαχείριση assets αξίας 66 δισ. ευρώ, και n Tocqueville Asset Management.

ΓΙΝΕΤΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ από όλους, εκτός ίσως από πολλούς κυβερνητικούς, πόσο θα διασυρόταν η χώρα εάν, εντέλει, η Eldorado Gold κατέβαζε οριστικά ρολά. Ιδίως εάν ληφθεί υπόψη η αναστάτωση που επικράτησε στα διεθνή επενδυτικά fora μετά την απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος, να αναστείλει τις άδειες του έργου. Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν στηρίζεται σε μια ξεκάθαρη νομική βάση που να δικαιολογεί τη μακροχρόνια διακοπή των εργασιών, ιδίως όταν n Eldorado έχει λάβει αρκετές θετικές αποφάσεις από το, ανέφερε τότε ο διεθνής χρηματοπιστωτικός όμιλος Mirabaud.

ΠΑΝΤΩΣ, ΣΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ, το έργο στη Βορειοανατολική Χαλκιδική συνεχίζεται κανονικά, ύστερα από την έκδοση προσωρινής διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η ισχύς της απόφασης Σκουρλέτη (μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου). Βέβαια, το ζητούμενο είναι να υπάρξει δίαυλος συνεννόησης μεταξύ επενδυτών και κυβέρνησης, διότι αλλιώς θα ψάχνουν τους επενδυτές με το κιάλι…

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 17/10/2015]