Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ

presvis1-thumb-largeΟ Ρόμπερτ Πεκ, πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα και γνωστός φιλέλληνας, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας τους απευθύνει ένα αντίο στους Έλληνες, και κάνει μια μικρή αναδρομή για το τι έγινε, αλλά και αναφορές για το τι πρέπει να γίνει:

«Την περασμένη εβδομάδα συμπλήρωσα οκτώ χρόνια ως διπλωμάτης διαπιστευμένος στην Ελληνική Δημοκρατία – τα τελευταία τέσσερα ως πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα. Από το 2011 έως το 2015, με την υποστήριξη της άξιας ομάδας της πρεσβείας, συνεργάστηκα με πέντε διαφορετικούς πρωθυπουργούς καθώς και πλειάδα υπουργών από έξι διαφορετικά πολιτικά κόμματα και συνειδητοποίησα τις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει τούτη η σπουδαία χώρα.

Μέσα από τη ματιά της Ελληνο-καναδής συζύγου μου εμπνεύστηκα συχνά από το κουράγιο και τις αντοχές των Ελλήνων, τη γενναιοδωρία και το φιλότιμό τους, σε πείσμα των δυσκολιών της καθημερινότητας. Προσπάθησα να εφαρμόσω τη διπλωματία με ανθρώπινο πρόσωπο , να είμαι κοντά στους πολίτες, a l‘ ecoute des citoyens, όπως μας έδειξε n πρώην γενική κυβερνήτης του Καναδά Michaelle Jean, σήμερα γενική γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, με την οποία είχα την τιμή να συνεργαστώ στο παρελθόν.

Οι πολιτιστικές ανταλλαγές υπογράμμισαν την αλληλεγγύη και τη φιλία μας σε δύσκολους καιρούς: η επιτυχία στον Καναδά της έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», η ελληνική πρεμιέρα του Cirque du Soleil, οι συναυλίες του φιλέλληνα Alain Lefevre, η Νταϊάνα Κραλ στο Ηρώδειο και το αφιέρωμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον θρύλο της όπερας Τερέζα Στράτας. Η παγκοσμίου φήμης Νάνα Μούσχουρη και μια μυθική φωνή του λαϊκού τραγουδιού, η Μαίρη Λίντα, εμφανίστηκαν αφιλοκερδώς στον Καναδά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Μουσείο Βορρέ και το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα αποτελούν ζωντανά σύμβολα μακροχρόνιων πολιτισμικών δεσμών.

Τα χρόνια αυτά άντλησα έμπνευση και από την αυταπάρνηση απλών Ελλήνων και Ελληνίδων που προσφέρουν αθόρυβα σημαντικό κοινωνικό έργο, υπενθυμίζοντας μας τις ηθικές αξίες που πρέπει να καθοδηγούν τις πράξεις μας. Υποστήριξα ένθερμα όσους υπερασπίζονται τη διαφορετικότητα στην Ελλάδα, για να απολαύουν όλοι ισότιμη μεταχείριση, ανεξαρτήτως θρησκείας, γενετήσιου προσανατολισμού ή φυλής. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, ακόμη και στις διαφωνίες, ως πρέσβης του Καναδά έτυχα υποδοχής με ευγένεια και σεβασμό n ύψιστη φιλοφρόνηση προς τη χώρα μου και πάντοτε με το πνεύμα συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων Καναδά-Ελλάδας.

Ως διπλωμάτης αντιμετώπισα την πρόκληση να προωθήσω τον διάλογο μεταξύ διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων και εκπροσώπων σημαντικών φορέων σχετικά με μια μεγάλη καναδική επένδυση στον μεταλλευτικό τομέα. Ευελπιστώ ότι με το πέρασμα του χρόνου η συνειδητοποίηση των ευκαιριών και για τις δύο πλευρές θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα.

Ο Καναδάς αναδεικνύεται μεταξύ των μεγαλυτέρων επενδυτών στην Ελλάδα, κάτι που με κάνει υπερήφανο και δικαιώνει την άποψη που ανέκαθεν υποστήριξα για τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι η Eldorado Gold, η Fairfax και η PSP Investments θα συμβάλουν μακροπρόθεσμα στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία αποτελεί εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδα5, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα.

Η κύρωση της Συνολικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνιας Καναδά-Ε.Ε. (CETA) από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα αποτελέσει σημαντικό καταλύτη για το εμπόριο και τις επενδύσεις. Πιστεύω ότι ήρθε n στιγμή να σταματήσουμε να μετράμε χαμένες ευκαιρίες σάν αυτές που έζησα, όπως η επιστροφή των υδροπλάνων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί καταλύτη για την ανάπτυξη τουρισμού υψηλού επιπέδου.

Σήμερα η Ελλάδα έχει μπροστά της μακρύ και δύσκολο δρόμο και οι άνθρωποι νιώθουν κόπωση και απογοήτευση. Πάρα πολλοί Έλληνες αναζητούν την ελπίδα και τις ευκαιρίες εκτός συνόρων. Αυτό πρέπει να αλλάξει.

Στα μάτια αυτού του φίλου της Ελλάδας, ωστόσο, το ποτήρι παραμένει μισογεμάτο, όχι μισοάδειο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που και οι δικές μου αντοχές δοκιμάστηκαν. Η νέα πρεσβεία του Καναδά στην Αθήνα, σε σχεδία της αρχιτεκτονικής εταιρείας Τομπάζης & Συνεργάτες, εγκαινιάστηκε φέτος και προσφέρει μια σύγχρονη βάση για τη διπλωματία του 21ου αιώνα. Ο Καναδάς και η Ελλάδα οφείλουν να επιδιώξουν δυναμικά την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τους με εφαλτήριο τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών, τις εκτεταμένες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές και την παρουσία Καναδών επενδυτών στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το μήνυμα του αποχαιρετισμού του πρέσβη του Καναδά εν όψει του εορτασμού 75 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Καναδά Ελλάδας το 2017. Από εμένα προσωπικά δεχθείτε και μια υπόσχεση, ότι δεν πρόκειται για ένα αντίο , ένα goodbye, αλλά για ένα au revoir, «εις το επανιδείν».

[ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, 18/10/2015, του κ πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα]