ELDORADO GOLD:”ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ” ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

DCIM100MEDIA

Δηλώσεις Δ/ντος Συμβούλου της Eldorado Gold, Paul Wright για τις πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της μεταλλευτικής επένδυσης

«Η προσέγγιση μας αφορά σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας επενδυτών – κυβέρνησης», δήλωσε ο Paul Wright, διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Denver Gold Φόρουμ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σε φόρουμ για την εξόρυξη χρυσού, στο Ντένβερ, εχθές, μίλησε για τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική εκφράζοντας την επιθυμία του να χτίσει μια ουσιαστική σχέση με την Ελληνική κυβέρνηση με στόχο τα ζητήματα που αφορούν στα μεταλλεία στην Ελλάδα, να μην επιλύονται μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης, ο Δ/νων Σύμβουλος της Eldorado επεσήμανε ότι:

  • $ 450 εκατομμύρια δαπανήθηκαν από το 2012 σε έργα ανάπτυξης
  • $1 δις. άμεσων φόρων στην ελληνική κυβέρνηση στα επόμενα 20 χρόνια
  • Πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας αυτή την στιγμή

Το σχετικό ρεπορτάζ αναλυτικά αναφέρει:

Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ανάκληση των αδειών των τεχνικών μελετών για ένα έργο που αφορά σε επένδυση $1 δις., υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία παραβιάζει κάποιους από τους συμβατικούς όρους. Αυτή η εξέλιξη ανάγκασε την ελληνική εταιρεία, θυγατρική της Eldorado Gold, Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., να αναστείλει τη λειτουργία της στα μεταλλευτικά έργα Στρατωνίου, Ολυμπιάδας και Σκουριών. Εάν δεν μπορέσουν να επιλυθούν οι διαφορές, η εταιρεία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να επενδύει στη χώρα.

«Η προσδοκία μας είναι ότι θα δικαιωθούμε ξανά, όπως έχει συμβεί άλλες 13 φορές, με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, η πρόκληση είναι να πετύχουμε μια πολύ καλύτερη σχέση με την κυβέρνηση της χώρας. Μια σχέση συνεργασίας με μια κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει την αξία της επένδυσης για τη χώρα.», σχολίασε ο κ. Wright.

Για τα έργα ανάπτυξης σε Σκουριές και Ολυμπιάδα δαπανήθηκαν $ 450 εκατομμύρια από το 2012, και η εταιρεία προσφέρει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμά ακόμα, ότι θα πληρώσει $1 δις. άμεσων φόρων στην ελληνική κυβέρνηση στα επόμενα 20 χρόνια.

Η Eldorado κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, των οποίων η εκδίκαση αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές και η απόφαση αναμένετε πιθανόν και εντός της εβδομάδας. Εν τω μεταξύ, η δικαστική διαδικασία σχετικά με το σημαντικότατο θέμα της απόφασης αναστολής των αδειών έχει οριστεί για την 2α του Οκτώβρη.

Όταν ο κ. Wright ρωτήθηκε αν Eldorado θα ξεκινήσει εκ νέου τις εργασίες στην Ελλάδα  αμέσως μόλις εκδοθεί η δικαστική απόφαση εφόσον είναι θετική, απάντησε πως η πρόθεση είναι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην εργασία τους.

Κλείνοντας, επανέλαβε πως το θέμα δεν είναι η επικύρωση της νομιμότητας των έργων για άλλη μια φορά αλλά η δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας μεταξύ επενδυτών και κυβέρνησης και η οικοδόμηση αμοιβαίας υποστηρικτικής σχέσης. Επεσήμανε ακόμα ότι το θέμα της εξόρυξης ήταν  τρίτο στην προεκλογική ατζέντα όλων των πολιτικών δυνάμεων, με πολλούς υποψηφίους να εκφράζουν των στήριξη τους στις επενδύσεις εξόρυξης στη χώρα.

 

ΠΗΓΗ: http://www.kitco.com/news/2015-09-22/CEO-Eldorado-Gold-Aims-To-Resolve-Mining-Issues-With-Greek-Government.html