ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ergostasio-emploutismou-skouries

Θετικά ανταποκρίθηκε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός στην πρόσκληση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη για την τριμερή συνάντηση (υπουργείο, εταιρεία, εργαζόμενοι) της ερχόμενης Δευτέρας με θέμα τη συνέχιση των δραστηριοτήτων στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος τόνισε πως «ασπαζόμαστε την ανάγκη διαλόγου και ανταποκριθήκαμε αμεσότατα στην πρόσκληση του υπουργείου» , ενώ συμπλήρωσε πως n συζήτηση θα πραγματοποιηθεί με το βάρος της ευθύνης για τους 2.000 εργαζόμενους που περιμένουν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, είναι καλό να καθίσουν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι για να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δοθούν εξηγήσεις και σε τεχνικό επίπεδο. Πρέπει κάποια στιγμή οι επενδύσεις στην Ελλάδα να γίνονται χωρίς ΜΑΤ και ΣτΕ . Όπως τονίζει η διοίκηση της θυγατρικής της Eldorado Gold, n επένδυση της Ελληνικός Χρυσός μπορεί να αποτελέσει κίνητρο και για άλλους επενδυτές από το εξωτερικό.

Τη σημασία των επενδύσεων γενικά, καθώς και τη σημασία της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός επισήμανε από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, που απέστειλε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τον ΣΒΑΠ, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold Corp., υλοποιεί στη ΒΑ. Χαλκιδική τη μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στην Ελλάδα, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το έργο κατέχει πλήρη φάκελο αδειοδότησης με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τον Ιούλιο του 2011. Από τα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης προκύπτει ότι η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ΒΑ. Χαλκιδικής, αφού απασχολεί περίπου το 26% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του Δήμου Αριστοτέλη. Εξίσου, αναμφισβήτητη είναι η συνεισφορά της Ελληνικός Χρυσός στην εθνική οικονομία μέσω των royalties (δικαιώματα Δημοσίου επί των μεταλλείων), μέσω των ασφαλιστικών εισφορών και ΦΜΥ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (το ποσό αυτό υπολογίζεται από την ίδια την εταιρεία σε 40 εκατ. ευρώ για το 2014). Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η Ελληνικός Χρυσός αποτελεί επίσης έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες για την εθνική οικονομία. Πρόκειται για μία καθαρά εξαγωγική εταιρεία, η οποία από το 2017 θα φέρνει ετησίως περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ συνάλλαγμα στη χώρα. Για έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης δαπανήθηκαν συνολικά περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ το διάστημα από το 2005 μέχρι και το 2015. Πέραν αυτού, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει το μεγαλύτερα φυτώριο της μείζονος περιοχής με 2,5 εκατ. ρίζες από 200 ενδημικά φυτά που χρησιμοποιούνται σε εργασίες αποκατάστασης περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, o ΣΒΑΠ επισημαίνει την ανάγκη να επιλύσει η κυβέρνηση τις όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν με την εταιρεία έτσι ώστε να της επιστραφούν οι άδειες το συντομότερο δυνατόν για να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες τους και οι 2.000 εργαζόμενοι που αγωνιούν.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Χαλκιδικής απορρίπτουν τα σενάρια για μερική επαναλειτουργία των εργασιών της εκμετάλλευσης. «Είμαστε μια ομάδα και ενωμένοι θα επιστρέψουμε σε όλα τα μέτωπα της εργασίας μας. Κρατάμε ενιαίο τον αγώνα μας. Οποίες άλλες σκέψεις θα μας βρουν κάθετα ενάντιους. Το έργο είναι αδιαίρετο και ενιαίο» , δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα , Γιώργος Χατζής, απευθυνόμενος –όπως επισημαίνει–, στην κυβέρνηση και την εταιρεία, με αφορμή φήμες για μερική επανέναρξη των εργασιών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που συμφωνά με τον ίδιο κυκλοφόρησαν.

 

[ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 26/09/2015]