ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ: ΚΕ ΤΣΙΠΡΑ, Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ.

 

11992570_420761841461778_1285748095_n

Στην δήλωση του κε Τσίπρα σε σχετική με την επένδυση χρυσού της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ερώτηση δημοσιογράφου της τηλεόρασης ΔΙΟΝ, στις 7/9/2015 στη ΔΕΘ, περιέχεται πλήθος ανακριβών στοιχείων και υποκριτικών αναφορών που οδηγούν στην παραπληροφόρηση και στην παραπλάνηση των πολιτών για το θέμα από τα πλέον επίσημα χείλη.

Καταρχήν ο παραιτηθείς πρωθυπουργός αναφέρει ότι «… η  Κυβέρνησή μας πήρε μία απόφαση αναστολής εργασιών στο 40%, …». Οι άδειες που ανακλήθηκαν αφορούν στα 2 μεγαλύτερα (Σκουριές και Ολυμπιάδα) από τα τρία μεταλλεία του συμπλέγματος των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός, καθώς επίσης και σε συνοδά έργα. Επομένως, η απόφαση ανάκλησης αδειών αφορά στο 80% περίπου των ομάδων εργασιών που εκτελούνται στα πλαίσια της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι το σύνολο των εργασιών είναι αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες και συνιστούν ενιαία και αδιαίρετη επένδυση, επιβάλει τη διακοπή και στο υπόλοιπο 20% των εργασιών (Μαντέμ Λάκκος). Συνολικά, με την ανάκληση των αδειών επιβλήθηκε διακοπή στο 80% των εκτελούμενων εργασιών και λόγω της αλληλοεξάρτησης με τις λοιπές εργασίες προκλήθηκε διακοπή και στο υπόλοιπο 20%, ήτοι συνολικά στο 100% των εργασιών.

Η διακοπή του συνόλου των εργασιών δεν ήταν απόφαση της εταιρείας αλλά απόρροια της απόφασης της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες άδειες. Επομένως, η αναφορά του παραιτηθέντος πρωθυπουργού είναι ανακριβής και προκαλεί εσφαλμένες εντυπώσεις στους πολίτες σχετικά με τη συμπεριφορά της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. απέναντι στους εργαζόμενους.

Σε συνάφεια με τα ανωτέρω βρίσκεται και η υποκριτική αναφορά του κου Τσίπρα ότι «…Έχουμε δεσμευθεί για τις θέσεις εργασίας, συμπάσχουμε με αυτούς τους ανθρώπους, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να βάζουν ασπίδα και όμηρους κάποιους εργαζόμενους, όταν θέλουν μπροστά στην υλοποίηση των δικών τους κερδών ή υπέρ κερδών να προκαλέσουν ανεπίστρεπτη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο, γιατί η ζημιά στο περιβάλλον είναι ζημιά στο κοινωνικό σύνολο. …». Η αναφορά αυτή είναι υποκριτική διότι με την απόφαση της παραιτηθείσας κυβέρνησης να ανακαλέσει της άδειες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 2000 εργαζομένων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να προβούν σε ένα δίκαιο αγώνα για την αξιοπρέπεια στην εργασία. Η παραιτηθείσα κυβέρνηση και ο κος Τσίπρας δεν συμμερίζονται την αγωνία των εργαζομένων και κάθε άλλο παρά συμπάσχουν με αυτούς, αφού μπροστά στις μικροπολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες δεν δίστασαν να ανοίξουν την πόρτα της ανεργίας σε 2000 εργαζόμενους την παραμονή της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Η παραιτηθείσα κυβέρνηση και ο κος Τσίπρας χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους ως όχημα για την επίτευξη των προεκλογικών στόχων τους αδιαφορώντας παντελώς για τις τεράστιες επιπτώσεις στους ίδιους και στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη. Η βλάβη που προξένησε στην τοπική κοινωνία η απαράδεκτη τεχνικά απόφαση της παραιτηθείσας κυβέρνησης του κου Τσίπρα να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. είναι τεράστια και ο κίνδυνος να προκληθεί τοπικός εμφύλιος «πόλεμος» είναι πλέον υπαρκτός. Ο κος Τσίπρας αδιαφόρησε πλήρως για τις συνέπειες της απόφασής του στην τοπική κοινωνία και επέλεξε να υπηρετήσει τα μικροκομματικά συμφέροντά του και τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του.

Τέλος, σε άλλο σημείο της δήλωσής του ο κο Τσίπρας αναφέρει υποκριτικά ότι «… Θέλουμε λοιπόν την ανάπτυξη, θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά θέλουμε οι επενδυτές και οι επενδύσεις να έρχονται όχι για να πλιατσικολογήσουν, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά να έρχονται να σέβονται τους νόμους, να σέβονται το περιβάλλον και να ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις. …». Δηλώνει ότι θέλει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά αποκρύπτει ότι ιδεολογικά δεν επιθυμεί τις ιδιωτικές επενδύσεις και τους ιδιώτες επενδυτές. Θεωρεί πλιατσικολόγους τους ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι επί 12 και πλέον χρόνια υπομονετικά και σθεναρά παλεύουν με τη γραφειοκρατία και το πολιτικό σύστημα προκειμένου να υλοποιήσουν μία επένδυση ύψους 1,1δις €. Τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα τα τελευταία χρόνια, η οποία θα εξασφαλίσει 2000 και πλέον θέσεις εργασίας για 35 χρόνια τουλάχιστον. Η επένδυση χρυσού της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έχει μελετηθεί σε λεπτομέρεια με σεβασμό και προστατεύοντας το περιβάλλον, ενώ υλοποιείτο μέχρι και τη διακοπή των εργασιών με απόλυτο σεβασμό στους νόμους, όπως αποδεικνύεται από τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ της ελληνικής δικαιοσύνης και από τη στάση της αρμόδιας Επιθεώρησης Μεταλλείων.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο κος Τσίπρας, με τις ανακριβείς και υποκριτικές αναφορές του, παραπληροφόρησε τους πολίτες για το θέμα. Από άγνοια ή με σκοπιμότητα ; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η παραπληροφόρηση, από τα πλέον επίσημα χείλη, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο είναι επικίνδυνη. Προκαλεί και προκαλεί ιδιαίτερα τους δίκαια αγωνιζόμενους 2000 εργαζόμενους τους οποίους έστειλε στον προθάλαμο της ανεργίας ο παραιτηθείς πρωθυπουργός κος Τσίπρας.

Οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας και η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη έχουν την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της αδράνειάς τους τα τελευταία χρόνια και θα έχουν την ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο μέλλον. Ας ενεργοποιηθούν επιτέλους. Να αποφύγουμε το «να σφαχτούμε» ! ! !

respentza.blogspot, του Αθανάσιου Γ. Καρίνα, Μεταλλειολόγος Μηχανικός – Γεωτεχνικός