SKOURIES FOR DUMMIES…

SKOURIES-20150525-014

Υπάρχει μια δημοφιλής ξενόγλωσση σειρά βιβλίων (δείτε εδώ) η οποία καταπιάνεται με το να αναλύει και να εκλαϊκεύει διάφορα θέματα ώστε να τα καταλαβαίνουν και οι πλέον αδαείς. Όλα τα βιβλιαράκια έχουν παρόμοιο τίτλο που απαρτίζεται από το θέμα του βιβλίου και την επωδό «for dummies», σε ελεύθερη μετάφραση «για βλάκες»… (π.χ. Guitar for Dummies, Windows for Dummies, Asian Cooking for Dummies, κ.λπ.), υπονοώντας πως το θέμα παρουσιάζεται τόσο αναλυτικά, που και ένας βλάκας θα το καταλάβαινε…

Αυτό ακριβώς μου έφερε στο μυαλό η ωριαία συνέντευξη που έδωσαν στον τηλεοπτικό σταθμό Βεργίνα και στον δημοσιογράφο Στέργιο Καλόγηρο, ο  Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος και ο Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας, Δημήτρης Δημητριάδης.

Οποιοσδήποτε δεν είχε καταλάβει τι τελικά γίνεται στις Σκουριές και ποιο είναι το παιχνίδι με το κλείσιμο της επένδυσης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κατάλαβε μετά από αυτή την λεπτομερέστατη και –όσο κι αν ακούγεται παράξενο–, αντικειμενική παρουσίαση. Τα δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός εξήγησαν με το νι και με το σίγμα όλες τις πτυχές, κρυφές και φανερές, της υπόθεσης που ταλανίζει επί μια δεκαετία τώρα τον τόπο μας.

Ας σταθούμε στα κύρια σημεία και τις αλήθειες που ακούστηκαν:

  • Τα εμπόδια στην επένδυση άρχισαν να εμφανίζονται από τον Ιανουάριο του 2015…
  • Σε μια κορυφαία επενδυτική φάση του έργου έρχεται η απόφαση Σκουρλέτη, με αποτέλεσμα η μητρική εταιρεία να σταματήσει την χρηματοδότηση και να τεθούν αναγκαστικά σε διαθεσιμότητα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.
  • Τα τρία πεδία ανάπτυξης της επένδυσης, Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Σκουριές είναι αλληλένδετα και δεν νοείται μονομερής ανάπτυξη ενός εξ’ αυτών.
  • Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 9 αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της επένδυσης, και οι 3 από αυτές αφορούσαν προσφυγές κατά της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
  • Οι αιτιάσεις Σκουρλέτη είναι τεχνική λεπτομέρεια. Όταν ανέλαβε υπουργός του ζητήθηκε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, την οποία ποτέ δεν αποδέχθηκε αν και έγιναν συνολικά 5 επαφές με την γραμματεία του.
  • Στην μελέτη αναφέρεται πως πρέπει «να εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επιτόπου». Όλη η φασαρία έγινε για τη λέξη «επιτόπου», τη στιγμή που η μοναδική κατάλληλη μονάδα βρίσκεται στην Φινλανδία, και όλες οι μεγάλες εταιρείες εκεί κάνουν τις δοκιμές του flash smelting. Εκεί έγιναν επιτυχώς και οι δοκιμές της Ελληνικός Χρυσός. Το «επιτόπου» ερμηνεύεται ως αναφορά σε υλικό από την Ελλάδα. Πράγματι μεταφέρθηκαν για τις δοκιμές πάνω από 20 τόνοι ορυκτών στην Φινλανδία.
  • Την επιβεβαίωση για την επιτυχία της μεθόδου την ήθελε η εταιρεία, σαν επενδυτής. Αυτή διασφαλίζεται έτσι για την τεράστια επένδυση σε χρόνο και κεφάλαια.
  • Η μέθοδος έχει ήδη αποδειχτεί επιτυχής. Οι δοκιμές γίνονται για τις τεχνικές βελτιώσεις και έφτασαν το ποσοστό επιτυχίας απόληψης χρυσού στο 96%!
  • Όλες οι μελέτες, παραρτήματα και αποτελέσματα δοκιμών κατατέθηκαν στο Υπουργείο έγκαιρα. Μάλιστα, επειδή δεν έχει πάρει απαντήσεις εντός του καθορισμένου από το νόμο χρονικού διαστήματος, η Ελληνικός Χρυσός έχει προσφύγει στο ΣτΕ. Και ενώ για το θέμα εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ, ο Σκουρλέτης κλείνει τα εργοτάξια…
  • Η κυβέρνηση ζητάει επί της ουσίας να χτιστεί στις Σκουριές εργοστάσιο δοκιμών (pilot plan) σαν αυτό της Φινλανδίας, σε ένα χρόνο… Μιλάμε για ένα κτίσμα τριώροφο με χαρακτηριστικά εργοστασίου. Και φυσικά επειδή δεν προβλεπόταν στην αρχική Μελέτη, θα ανοίξει θέμα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, αφού το έργο αλλάζει… Αυτός είναι ο σκοπός της κίνησης Σκουρλέτη…
  • Όλα τα περιβαλλοντικά τέρατα που ακούστηκαν κατά καιρούς, σκόνη, καρκίνοι, αμίαντοι, σεισμοί, καταβυθίσεις χωριών, λασπορροές, μόλυνση υδάτων, τερατογεννέσεις, κ.λπ., εξαφανίστηκαν και συρρικνώθηκαν στην αιτιολογία της δοκιμής που δεν έγινε στις Σκουριές αλλά στην Φινλανδία… Γι’ αυτόν το λόγο έκλεισε ο ΣΥΡΙΖΑ την επένδυση…

Στη συζήτηση αφιερώθηκε πολύς χρόνος στους εργαζόμενους. Ο κος Θεοδωρακόπουλος σημείωσε πως στην Ελληνικός Χρυσός και στον Άκτορα απασχολούνται 1400-1500 άτομα, τα οποία θα μπουν εκ περιτροπής σε διαθεσιμότητα διότι 100 άτομα χρειάζονται σαν προσωπικό ασφαλείας. Αλλά άλλα 500-600 άτομα που απασχολούνται σε εργολάβους μπαίνουν ουσιαστικά στην ανεργία.

Αναφέρθηκε επίσης πως οι μέτοχοι της ΕlDorado, που είναι ως γνωστόν οικονομικοί κολοσσοί όπως η Fidelity και η Black Rock, είναι οι ίδιες εταιρείες που θα έρθουν μεθαύριο να ασχοληθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αξιολογήσουν την ελληνική οικονομία. Το θέμα, τελικά είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, σημείωσε ο κος Δημητριάδης. Αν κάτσουν τεχνικοί στο τραπέζι, θα βρουν λύση, αρκεί να αποφασίσουμε αν θέλουμε ή όχι επενδύσεις στην χώρα…

Ειπώθηκαν κι άλλες, πολλές αλήθειες σε αυτή την εκπομπή…

  • Πως δεν είναι δυνατόν να προχωράει μια επένδυση με αποφάσεις του ΣτΕ! Χρειάζεται διάλογος, τον οποίο η κυβέρνηση αρνήθηκε από την αρχή.
  • Πως εκτός από τους εργαζόμενους υπάρχει και ένα σωρό κόσμος που έχει επενδύσει στα μεταλλεία και έχει κτίσει τη ζωή του γύρω από αυτά… Έχουν ανοίξει εστιατόρια, μαγαζιά, συνεργεία… Κάποιοι πήραν και δάνεια για να ξεκινήσουν επιχείρηση….
  • Πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να ζητήσει από την εταιρεία να έχει ολοκληρώσει τις «επιτόπου» δοκιμές μέχρι την έναρξη εφαρμογής της μεθόδου, δηλα΄δη σε 8 χρόνια… Εδώ δεν έχουν δώσει άδεια για το προγραμματισμένο εργοστάσιο εμπλουτισμού, και ζητάνε εγκατάσταση δοκιμών ημιβιομηχανικής κλίμακας (που δεν προβλέπεται και στην τεχνική μελέτη του έργου).

Επίσης, με αφορμή τις συλλήψεις των ξενόφερτων αρματωμένων αντιεξουσιαστών στα προχθεσινά επεισόδια, ο κος Θεοδωρακόπουλος δήλωσε πως «καταφέραμε εδώ και 10 χρόνια να μη χυθεί αίμα για τα μεταλλεία… Αν είναι να έχουμε τέτοιου είδους εξελίξεις, δεν αξίζει τον κόπο… Είναι άδικο για τα μεταλλεία, άδικο για τους ανθρώπους… Άδικο να νομίζουν κάποιοι πως θα κάναμε κακό στην περιοχή που μεγαλώσαμε για “δέκα φράγκα”… Ήρθαμε εδώ γιατί η περιοχή είναι αδιάρρηκτα συνεδεμμένη με την μεταλλεία από την αρχαιότητα.»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν θα προπηλακιστούν κυβερνητικά στελέχη αν ανεβούν προεκλογικά στην περιοχή, ο κος Θεοδωρακόπουλος δήλωσε :«Κατηγορηματικά όχι, αλλά αντίθετα θα τα παίρναμε από το χέρι να περιδιαβούμε αυτό το έργο που φτιάχνουμε, στο έργο που πιστεύουμε. Καλούμε και αυτούς που πετάγανε τα μπουλόνια να έρθουν. Από τότε που ανοίξαμε τις πύλες στο κοινό, έχουν έρθει 4.000 επισκέπτες!»

Γενικό συμπέρασμα ήταν πως η εταιρεία θα παλέψει με όλα τα νόμιμα μέσα για το δίκιο της, και το πώς η σημερινή κατάσταση με τους μεταλλωρύχους στις στοές θυμίζει μέρες 1995 και 2003… Τέλος, ο κος Θεοδωρακόπουλος κάλεσε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις από τα γραφεία τους να έρθουν να υπογράψουν οι ίδιοι τις εντολές διαθεσιμότητας των εργαζομένων, που έχουν τη δική του υπογραφή…

Θα σας πρότεινα να αφιερώστε 60’ από το χρόνο σας και να δείτε την εκπομπή (εδώ). Ίσως σας λυθούν και οι τελευταίες απορίες που έχετε γύρω από το θέμα…